07 Ocak 2008

Ayın Şefi - Ocak : İncir Pelteli Pirinç Keki  

7 Yorum var

Ayın şefi etkinliğinin ilki sonunda gerçekleşti. Aslında biraz endişeliydim. Çünkü biraz farklı bir etkinlik olucaktı ve acaba katılan olucakmı diye de düşünceliydim. Nitekim katılım çok fazla olmadı ama gelen tarifler inanılmazdı. Beni, bu yepyeni ve biraz zorlayıcı olacağını düşündüğüm etkinlikte yalnız bırakmayıp birbirinden ilginç ve yaratıcı tarifler gönderen blog arkadaşlarıma tek tek teşekkür ederim.

Pirinç + Lavanta + İncir üçlüsünden ne kadar değişik lezzetler yaratıldığına siz bile inanamayacaksınız. Bu birbirinden yaratıcı ve inanılmaz güzel tariflere ulaşmak için ayınsefi blogunu zıyaret etmeniz yeterli.

Etkinlik için bende 2 farklı tarif hazırladım. Lavanta ile daha önce hiç bir deneyimim yoktu. Süte inanılmaz derecede güzel hoş bir lavanta kokusu bıraktı ve tadında herhangi bir değişiklik yapmadı. Vanilya kullanmaya gerek bile kalmadı. Sanırım artık tatlılarımda daha fazla lavanta ya yer vereceğim. Şimdiden aklıma 1-2 değişik fikir geldi bile. Yeni keşiflere devam...

Biz en çok hazırladığımbu tarifi beğendik . Yapımı son derece kolay , hafif ve gerçekten çok lezzetli oldu. Eşim fırın sütlaçı andırıyor dedi ama biraz daha katı hali tabiki. Birde incir peltesi tatlıya çok farklı ve zengin bir lezzet verdi. İşte ilk tarif.

Malzemeler

  • 100 gr. Pirinç
  • 1/2 lt. süt
  • 60 gr. tereyağ
  • 40 gr. şeker
  • 1 yemek kaşığı kuru lavanta
  • 2 yumurta
  • 1 çay kaşığı tuz

İncir peltesi

  • 4 adet incir
  • 1 yemek kaşığı portakal suyu
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığı antep fıstığı

Hazırlanışı

  • Sütü lavanta ile birlikte kaynatın ve süzüp sogutun.
  • Ayrı bir kapta pirinçleri yaklaşık 2 bardak suda tüm sıvıyı çekene kadar haşlayın. Ilınan pirinçleri tekrar lavantalı süt ile çok az bir sıvı kalana kadar haşlayın.
  • Yumurta sarılarını ve aklarını ayırın. Yağ, şeker, tuz ve yumurta sarılarını çırpın. Sütlü pirinç karışımını çırpmaya devam ederken yavaş yavaş ekleyin.
  • Yumurta beyazlarını kar olana kadar çırpın ve diğer sütlü pirinç karışımına kaşıkla havasını söndürmeden yedirin. Fazla karıştırmayın.
  • Yağlanmış ufak dikdörtgen borcam kalıbına dökün ve önceden ısıtılmış 180C (375F) yaklaşık 40-45 dk. pişirin.
  • İncir peltesi için; kurutulmuş incirleri biraz suda bekletin ve ufak parçalar halinde kesin.
  • Şeker, portakal suyu ve incirleri ufak bir tavaya alın ve şeker eriyip tümü karamel haline gelene kadar 2-3 dakika pişirin ve ocaktan alın. İrice dövülmüş antep fıstıklarını ekleyip karıştırın. Şeffaf folya arasında ince bir kalıp halinde açın. Pirin kekini ortadan ikiye kesin arasına ve üstüne incir peltesini ince bir tabaka halinde koyun.

Afiyet olsun

7 Yorum var: to “ Ayın Şefi - Ocak : İncir Pelteli Pirinç Keki


  • 1/07/2008 11:53 ÖÖ  

    Absolutely beautiful! I'll have to try this soon. Thank you for the recipe!


  • 1/07/2008 1:03 ÖS  

    Etkinlik de evsahipliğiniz de mükemmeldi,teşekkürler.Evde lavanta bolluğu varken sizin tariflerinizi de deneyeceğim.
    Sevgiler...
    Bahriye


  • 1/08/2008 1:59 ÖÖ  

    çok değişik bi tarif olmuş....

    lavantanın vereceği tadı merak ediyorum...etkinlik fikrini ilk duyduğumda bende katılırım dmiştim....

    ama bi baktım etkinlik çokdan başlamış.....

    bidahakine katılırım inşallah....

    ellerine sağlık canım....nefis..


  • 1/08/2008 4:11 ÖÖ  

    Yaratıcılık diye buna denir işte. Çok ilginç bir tarif ve leziz görünüyor. Harika!


  • 1/12/2008 11:15 ÖÖ  

    çok farklı bir tat olmalı ilginç ve şirin olmuşlar ellerinize sağlık:)


  • 1/13/2008 1:27 ÖÖ  

    Alev'cigim,
    Cayi koydum bekliyorum demissin ya hemen geldim;))
    Ben de katilmak isterdim ayin sefi etkinligine ama malzemeleri bir turlu denklestiremedim.Ama gelen tarifleri ve senin yaptiklarini buyuk zevkle takip ettim.Sizleri de taktir ettim.
    Guzel bir fikir ayin sefi. Basarilar diliyor kocaman sevgilerimi gonderiyorum.


  • 1/16/2008 11:57 ÖÖ  

    Bahriye

    Lavanta ile bende ilk defa tanistim ve cokda begendim. Senin tarifinde cok ilginc olmustu gercekten . Ellerine saglik.

    Disal Subat ayi basladi. Tariflerini bekliyorum :)

    Sibelcim , pastaci cafe begenmenize cok sevindim.

    Umrancim
    Subat ayi basladi. Haydi tariflerini bekliyorum.

linkwithin

Related Posts with Thumbnails