Ev Yapımı Pesto
Kategori: Pratik Fikirler 4 Yorum var
Geçen Cumartesi Boston'da kurulan Pazara gittiğimde mis gibi kokan fesleğenleri dayanamayıp aldım. Şimdi fesleğen zamanı olduğu için tazecik yapraklarından pesto yapmanın ve buzluğa atmanın vakti gelmişti. Pesto gerçekten çok lezzetli bir sos. Türkiye'de cam kavanozlarda makarna salatası olarak satılıyor bildiğim kadarıyla. Hem fiyatı pahalı hemde konserve oluşu nedeniyle tazesi kadar lezzetli olmayacağını düşünüyorum. Ayrıca evde yapımıda hiç de zor olmayan bu güzel sosu birçok yerde kullanabilirsiniz. Mesela;
- Izgara edilmiş sebzelerle hazırlayacağınız sandüviçin içine sürebilirsiniz
- Haşlanmış patates püresinin içine katabilirsiniz
- Sebze çorbasına ekleyebilirsiniz
- Krema ile karıştırıp makarna sosu hazırlayabilirsiniz
- Mozarella peyniri ile birlikte harika bir pizza hazırlayabilirsiniz
- Zeytinyağ ve sirke ile karıştırıp salatanıza sos yapabilirsiniz.
- Omletinizin içine katabilirsiniz.
Pesto'nun içerisine genellikle permesan peyniri rendelenir. Fakat buzluğa atacaksanız pestoyu kullanmak istediğinizde peyniri eklemeniz daha sağlıklı olucaktır.
Yaklaşık 1 bardak Pesto için;
Malzemeler
- 1/2 bardak ceviz veya şamfıstığı
- 4 bardak fesleğen yaprağı
- 1 adet sarımsak
- 1/4 bardak zeytinyağı
Hazırlanışı
- Fırında cevizleri 7-8 dk. kavurun.
- 2 bardak tuzlu suyu kaynatın. Fesleğen yapraklarını atıp kaşıkla 1-2 kere çevirip hemen soğuk su dolu bir kaba aktarın. Kurumaları için kağıt havlunun üzerine alıp tamamen kurumalarını bekleyin.
- Rondonun içine cevizleri, fesleğen yapraklarını, sarımsağı, tuz ve biberi ekleyin. Cevizler iyice parçalanana kadar karıştırın.
- Rondo çalışırken azar azar zeytinyağını aktarın ve sos kıvamına gelene kadar karıştırmaya devam edin. Gerekirse zeytinyağını daha fazla koyabilirsiniz.
- Buz kalıplarına birer kaşık sosdan koyup buzlukta 1 gece bekletip buzdolabı poşetlerine aktarıp, yaklaşık 6 ay saklayabilirsiniz.
- Pestoları kullanmak için dolaptan cıkartıp 25-30 dk dısarda bekletebilir veya 30 sn. mıkrodalgada ısıtabilirsiniz.
Afiyet olsun.
9/02/2007 1:58 ÖÖ
Basil pesto benim sandviclerimin vazgecilmezidir desem hic de abartmis olmam, Au bon pain'in sandviclerinden esinlenip kendim yapmayi denemistim ama pek guzel olmamisti nedense, bi de bu tarifle denemek lazim. Boutoni'ninkini aldim gayet de memnun kaldim :) Blogunu yeni gordum, ellerine saglik, her sey cok guzel gorunuyor. Bu arada ben de Boston'dayim, aslinda Cambridge'de ama iste agiz aliskanligi :) Sen calisiyor musun yoksa universite mi ya da nedir iste? merak ettim de ;)
9/05/2007 1:12 ÖS
Ismini yazmadigin icin Fishy diye hitap edebiliyorum sana. Bende Cambridge de yasiyorum :) DAha yeni tasindik sayilir. Calismiyorum yeni anne oldum simdi minik kizima bakiyorum. Sende kendin hakkinda bilgi verebilirmisin. Blogunu inceledim sanirim tam bir Balik hayranisin. Merak ettim sadece ilginmi var yoksa baliklar ile ilgili bir isinde varmi?
10/05/2007 11:46 ÖÖ
Merhaba,
Ben pesto sosunun icine cam fistigi yani Pine Nuts konuyor diye biliyordum, yanlis mi biliyorum acaba?
sevgiler
4/11/2009 7:34 ÖS
Şamfıstığı yerine antepfıstığı kullansak daha hoş olmaz mı?