06 Ocak 2009

Makaron  

2 Yorum var

Uzun zamandır makaron yapmayı istiyordum ama bir türlü deneme cesaretini gösteremiyordum. Sonunda elimde bol miktarda yumurta akı olunca denemek farz oldu. Takip ettiğim bir çok blogda makaron denemeleri var. Nasıl yapılır, neye dikkat etmek gerekir detaylarıyla anlatılmış. Bazı detaylar beni bu güzel lezzetleri yapmaktan yıldırıp uzaklaştırdı. Sonunda bir cesaret dedim ve işte benim makaronlar. Eteklerimiz fena değil dimi...

Makaron yaparken bloglarda söylenen çok ince detayları ben uygulamadım. Sonuç ise bence çok da farklı olmadı. Detaylar ile boğuşmadan sadece 1-2 püf noktasına dikkat etmekde fayda var. Bir makaron uzmanı değilim , sadece deneyimlerimi sizlerle paylaşmak istedim.

  • Kullanılan yumurta beyazını mutlaka 24 saat dışarda bırakıyorum. 48 saat bekletecekseniz mutlaka dolaba kaldırın.
  • Ben badem unu ve pudraşekerini sadece birbiri ile karışsın diye 1 kere elekten geçiriyorum. Ama elekte kalanları da karışıma ilave ediyorum. Sadece çok iri parça bademler kalıyorsa tekrar rondoda çekip , ilave ediyorum.
  • Yumurta beyazı dahil diğer tüm malzemeleri mutlaka gr. olarak tartarak kullanıyorum.
  • Yumurta akı ile şekeri çırparken kıvamın akıcı ama sert olmasına dikkat ediyorum.Magma kıvamı diye tabir ediliyor.
  • Fırın ısısını kendi fırınınıza göre mutlaka deneyerek ayarlayın. Benim fırınımda 150C (300F) eteklenme başladı. Fırın ayarını az tutarsanız süeyi 10 dk. Fırın ayarını yükseltirseniz pişme süresini indirmeniz gerekir.
  • Piştikten sonra hafif soğumasını bekleyip hemen kağıttan makaronları yavaşça sıyırmalısınız. Ben yağsız kağıt yerine silikon (silpat) kullanıyorum ve çok daha kolay oluyor.
  • Makaronları aralarına krema koymadan 1-2 gün dolapta 2-3 hafta buzlukda saklayabilirsiniz.

Nice senelere



Yazının devamı...
03 Aralık 2008

Dızmana  

2 Yorum var

Dızmanayı bir çok blogda görmüştüm ama bir türlü fırsat bulup yapamamıştım. Annem "bizim bir arkadaşımız yapardı ve çok lezzetli olurdu diyince" hadi ozaman yapalım çay ile beraber yeriz dedim ve doğru mutfağa. Zaten mayalı hamur işleriyle uğraşmayı çok seviyorum. Kocaman ve pamuk gibi olunca yemesine doyum olmuyor.Nerdeyse bir tepsi dizmanayı sıcak sıcak bir oturuşta bitirdik. Kalan 1-2 parçayıda ertesi sabah tost makinasında yaptım bence bu da harika oldu. Ama benim gibi doğumdan sonra kalan kiloları geri vermek isteyenler için çok şişmanlatıcı olduğunu söylemek lazım.

Hazırlanışı gayet kolay, sadece mayalanması için biraz sabır lazım. Ama fırından gelen kokular bu beklemeye değiyor. Dızmana aslında içinde peynir olmadan yapılan bir çeşit hamur işi ama ben biraz börek lezzeti olsun diye içine maydanoz ve beyaz peynir koyup yaptım. Siz klasik olanı tercih ederseniz içine hiçbirşey koymadan da yapabilirsiniz. Ama ben bir dahaki sefere içine kavrulmuş kıymalı iç (domates+kıyma+sivri biber+soğan) koyup deneyeceğim.

Bu arada zamanında yazamadım ama,hepinizin geçmiş Kurban Bayramını kutlarım.

Malzemeler

  • Yaklaşık 5 su bardağı un
  • 2.5 tatlı kaşığı maya
  • 1 yemek kaşığı tozşeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • yaklaşık 2 bardak ılık su

İç malzemesi :

  • Beyaz peynir
  • Maydanoz

Sosu:

  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 yumurta
  • 1 çay karbonat karbonat
  • 1 çay bardağı sıvıyağ

Karıştırma kabına unu, kuru mayayı,tuz veşekeri koyun ve azar azar ılık su ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapın. Hamuru iyice yaoğurup ılık bir yerde üstü kapalı olarak mayalandırmaya bırakın. Yaklaşık 2 katı büyüklüğünde olması gerekiyor. Mayalandıktan sonra hamurdan bezeler koparıp içlerine beyaz peynirve kıyılmış maydanoz karışımından koyup kapatın.Fırın kabına dızmanaları aralarında boşluk kalacak şekilde yanyana dizin ve tekrar kabarması için üstünü örtüp ılık bir yerde bekletin. Dızmanalar kabarınca aralardaki boşluklar dolucaktır. Sosu için karıştırma kabına yoğurt, yumurta, karbonat ve sıvıyağı koyup karıştırın. 2. mayalamadan sonra kabarmış olan dızmanaların üzerine bu sosu dökün.Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirin.


Yazının devamı...
25 Kasım 2008

Antep Fıstıklı Kurabiye  

3 Yorum var

Bu aralar kurabiyelere takılmış durumdayım. Klasik kurabiyeler yerine farklı tarifleri olan ve daha önce hiç denemediklerimi yapıyorum. Bu vesile ile bloğumdaki kurabiye tarifleride artmış oluyor.

Bu kurabiyer bar kurabiye olarak geçiyor. Yani tepsiye yayıp piştikten sonra keskin bir bıçakla istediğiniz şekillerde kesiyorsunuz. Bu kadar kolay.

Antep fıstığı ile yapılan tatlıları herzaman çok sevmişimdir. Fıstıklı baklava, kadayıf , makaronlar ... Fakat Türkiye'den gelen fıstıkları bir tarif için kullanmaya kıyamazdım. Buyüzden daha önce hiç fıstıklı tarif denememiştim. Toplu alışveriş yaptığımız markette büyük bir pakette satıldığını görünce dayanamayıp aldım. Tadı bizimkiler kadar lezzetli olmasa bile insanın antep fıstığı hasretini gideriyor. Ehh koca bir torba oluncada artık istediğiniz tarifleri yapmak hiçde zor olmuyor.

Güncelleme : Bu tarifi ne zamandır katılmayı istediğim Porselen Demlik Cay Saati Etkinliginin 31. haftasi için evsahipligini yapan Capan Kizi nada göndermek istedim. Diğer tarifleri merakla bekliyorum. Simdiden kolay gelsin kendisine.

Tarif Gina De Palma 'nın DOLCE ITALIANO kitabından.

Malzemeler

  • 2 bardak Un
  • 1/2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 bardak Antep fıstığı
  • 1 paket oda sıcaklığında margarin (250gr)
  • 1+1/4 bardak şeker ve 2 kaşık şeker
  • 2 büyük yumurta
  • 1 pk. vanilya ( veya 1 tatlı kaşığı sıvı vanilya)
  • 1 limon kabuğu rendesi

Hazırlanışı

  1. Fırını 325F (165C) ısıtın.Dikdörtgen uzun fırın tepsinize yağsız kağıt serin.
  2. Bir kabın içinde un ve tuzu karıştırıp ayırın.
  3. Mutfak robotunda 1/2 bardak fıstığı 20-30 saniye fıstıklar toz haline gelene kadar çekin. Unlu karışıma ekleyin.
  4. Elektrikli mizerde yağı ve şekeri yaklaşık 2 dk. iyice karıştırın.Tek tek yumurtaları ekleyin. Vanilya ve limon kabuğu rendesini ilave edin.
  5. Unu ekleyip yumuşak bir hamur olana kadar düşük ayarda biraz karıştırın. Hamuru tepsiye spatula ile düz bir şekilde yayın.
  6. Kalan 1/2 bardak fıstığı yine robotta veya bıçak ile iri parçalar haline gelene kadar çekin. Hamurun üzerine serpin. Ayrıca 2 kaşık şekeride yine hamurun üzerine serpin.
  7. Önceden ısıtılmış fırında 35-40 dk. hamur altın rengini alana kadar pişirin.
  8. Kurabiye tam olarak soğuduktan sonra istediğiniz şekilde kesin.
  9. Yaklaşık 3 gün kuru ve serin yerde saklayabilirsiniz.


Yazının devamı...
11 Kasım 2008

X Kurabiyeler  

3 Yorum var

Hamilelik bitince benim mutfak maceralarımda doğal olarak tekrar başladı. Annem de yanımda olduğundan bu fırsatı değerlendirip daha önce yapılacaklar listesine aldığım tarifleri arka arkaya yapmaya başladım bile. Evet annecim geldi yanıma. Nekadar mutlu olduğumu tahmin edebiliyorsunuzdur sanırım. Fakat günler o kadar hızlı geçiyorki dönüş tarihleri yaklaşmaya başladı bile. Ne yazıkki zamanı yavaşlatamıyorsunuz.

Neyse evimiz şimdi cıvıl cıvıl kalabalık olduğundan yaptıklarımda çabucak tükeniyor böylece yeni tarifleri denemek için uzun süre beklememede gerek kalmıyor. Hem blogum için yeni tarifler hemde canım anneme misafirlerine yapabileceği denenmiş tarifler verebiliyorum. Zaten yalnız kaldığımda 2 minik prenses ile çok fazla boş vakit bulabilirmiyim emin değilim :) Zaman kısa ve yapılacaklar listem uzun bakalım nekadarını hayata geçirebileceğim...

Önce kurabiyelerden başlayalım dedim. Hem yapımı kolay hemde akşam çayının yanında hoş bir lezzet. Klasik kurabiye tarifleri yerine iç malzemesi değişik olan kurabiyeleri denemeyi seviyorum. Bu kurabiyeler Nick Malgieri 'nin kitabından. Çok zengin bir dolgu malzemesi var. Görüntüsü de hoş olduğundan gelen misafirlere rahatlıkla sunulabilecek lezzetli bir kurabiye. İç malzemesini isterseniz kendi sevdiğiniz şekilde de hazırlayabilirsiniz.

Hamuru

  • 4 bardak Un
  • 2/3 bardak şeker
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 230 gr. tereyağ (1 pk)
  • 4 büyük boy yumurta

İç malzemesi

  • 10-15 adet kuru incir
  • 1/2 bardak badem
  • 1/3 bardak kayısı marmelatı
  • 1/4 bardak sarı kuru üzüm
  • 50 gr. çikolata

Hazırlanışı

  1. Yumuşak bir hamur hazırlayıp oklava ile çok ince olmayacak şekilde açın. İçine malzemeyi koyup rulo şeklinde sarın ve istediğiniz boyutlarda kesin.
  2. Kesilen parçaların her iki ucunu ortalarından kesip uçlarını dışarı doğru kıvırıp X şekline getirin.
  3. Önceden 180 C (350F) ısıtılmış fırında 15-20 dk. pişirin. Soğuduğunda isterseniz üzerine pudra şekeri serpin.

Afiyet olsun.


Not: Ben bardak yerine hazır ölçü kaplarını kullanıyorum.


Yazının devamı...
03 Kasım 2008

Hoşgeldin miniğim  

6 Yorum var

İşte uzun zamandır suskunluğumun sebebi...
10 Ekim 2008 , mübarek Cuma akşamı ailemize katılan minik kızımın hoşgeldin kurabiyeleri..

Şeker hamuru ile ilgili hiçbir tecrübem olmadığı için sevgili Ayşe'nin Şeker Hamuru-YE etkinliğine katılmayı düşünmüyordum. Fakat hem ailemizın yeni üyesinin haberini vermek hemde ilk seker hamurlu kurabiyemi yapmak için iyi bir zamanlama diye düşündüm. Tabii diğer tecrübeli arkadaşların yanında benim daha çokkkk fırın ekmek yemem lazım biliyorum ama benim için çok eğlenceli bir çalışma oldu.

Bende bu zevkli uğraşı daha iyi öğrenmek istiyorum ama Boston'da ne yazıkki bu konuda henüz bir kurs bulabilmiş değilim. inanılmaz değilmi, üniversiteler şehrinde seker hamuru pasta yapımı öğreten bir kurs bulamıyorum .neyse bu harika etkinlik için Ayşe'cim çok teşekkürler ve sana simdiden kolay gelsin.


Yazının devamı...

linkwithin

Related Posts with Thumbnails