X Kurabiyeler
Kategori: Kurabiye kutusu 3 Yorum varHamilelik bitince benim mutfak maceralarımda doğal olarak tekrar başladı. Annem de yanımda olduğundan bu fırsatı değerlendirip daha önce yapılacaklar listesine aldığım tarifleri arka arkaya yapmaya başladım bile. Evet annecim geldi yanıma. Nekadar mutlu olduğumu tahmin edebiliyorsunuzdur sanırım. Fakat günler o kadar hızlı geçiyorki dönüş tarihleri yaklaşmaya başladı bile. Ne yazıkki zamanı yavaşlatamıyorsunuz.
Neyse evimiz şimdi cıvıl cıvıl kalabalık olduğundan yaptıklarımda çabucak tükeniyor böylece yeni tarifleri denemek için uzun süre beklememede gerek kalmıyor. Hem blogum için yeni tarifler hemde canım anneme misafirlerine yapabileceği denenmiş tarifler verebiliyorum. Zaten yalnız kaldığımda 2 minik prenses ile çok fazla boş vakit bulabilirmiyim emin değilim :) Zaman kısa ve yapılacaklar listem uzun bakalım nekadarını hayata geçirebileceğim...
Önce kurabiyelerden başlayalım dedim. Hem yapımı kolay hemde akşam çayının yanında hoş bir lezzet. Klasik kurabiye tarifleri yerine iç malzemesi değişik olan kurabiyeleri denemeyi seviyorum. Bu kurabiyeler Nick Malgieri 'nin kitabından. Çok zengin bir dolgu malzemesi var. Görüntüsü de hoş olduğundan gelen misafirlere rahatlıkla sunulabilecek lezzetli bir kurabiye. İç malzemesini isterseniz kendi sevdiğiniz şekilde de hazırlayabilirsiniz.
Hamuru
- 4 bardak Un
- 2/3 bardak şeker
- 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 230 gr. tereyağ (1 pk)
- 4 büyük boy yumurta
İç malzemesi
- 10-15 adet kuru incir
- 1/2 bardak badem
- 1/3 bardak kayısı marmelatı
- 1/4 bardak sarı kuru üzüm
- 50 gr. çikolata
Hazırlanışı
- Yumuşak bir hamur hazırlayıp oklava ile çok ince olmayacak şekilde açın. İçine malzemeyi koyup rulo şeklinde sarın ve istediğiniz boyutlarda kesin.
- Kesilen parçaların her iki ucunu ortalarından kesip uçlarını dışarı doğru kıvırıp X şekline getirin.
- Önceden 180 C (350F) ısıtılmış fırında 15-20 dk. pişirin. Soğuduğunda isterseniz üzerine pudra şekeri serpin.
Afiyet olsun.
Not: Ben bardak yerine hazır ölçü kaplarını kullanıyorum.
11/16/2008 11:23 ÖÖ
bebeginiz hayirli ugurlu olsun.
hamur islerinde ozel bir un cesidimi kullaniyorsunuz yoksa bildigimiz beyaz bugday unu mu?
bir de yine hamur islerinde rafine beyaz seker yerine esmer seker kullanimi icin ne dersiniz?
11/21/2008 11:43 ÖÖ
Oncelikle iyi dilekleriniz icin tesekkur ederim. Hamur islerinde beyaz un kullaniyorum. Ama tam bugday unu ve farkli unlarda deniyorum. Hamur islerinde ozellikle mayali olanlarda beyaz sekeri tercih ediyorum. Ama kurabiye yada tatlilarda esmer seker hem doku olarak hemde karamelize tad vermesi acisindan gayet basarili oluyor.
Biraz gec geri dondum ama umarim yardimci olur.
11/21/2008 4:36 ÖS
sevgili alev,
beni mahcup ettin, güzel dileklerin icin tesekkür ederim. senin de kizin anali babali büyüyüp güzel günler görsün insallah. ben maalesef senin gibi hamarat degilim, yanimda yardimci bir au-pair kizimizin olmasina ragmen kendimi %100 bloguma veremedim henüz. cektigim fotograflar var, ama yayinlamadim. tekrar tebrikler...
öpüyoruz,
sera-mina, deniz-can ve canan