Marmelatlı Çörekler - Ponçik
Kategori: Hamurişleri / Börekler, Kurabiye kutusu 8 Yorum varEski çalıştığım işyerinde bulgaristan göçmeni çok tatlı bir çaycı teyzemiz vardı. Bana çay getirmeye geldiğinde beraber oturup bol bol laflardık. Çok da hamaratlıydı. Ayrılmadan önce bana sevdiği 1-2 tarifini yazdırmıştı. İşte o tariflerden biride bu güzel ponçikler. Nezile ablacım bu çöreklere kiflicki diyordu. Ayrıca krosan şeklinde yapıldığını söylemişti. Ama ben pastahanelerde yediğim içinde reçel olan ponçiklere benzediği için ponçik diyorum. Aslında çok uzun zaman önce yapmıştım fakat yayınlamaya bir türlü fırsat bulamamıştım. Yeşil Kivi Seçil'in mayalı etkinliğini görünce tam zamanıdır dedim ve işte güzel ponçikler.
3-5 komşu ailenin katıldığı bir piknik düzenlenmişti ve bende bu tarifi yapıp gütürmüştüm. İyikide öyle yapmışım çünkü bu ölçüler ile 2 kişinin yiyebileceğinden çok çok fazla ponçiğimiz olmuştu. Park evimizin 2 sokak aşağısında olduğu için bu güzel ponçikleride fırından çıkar çıkmaz götürmüştüm. Yumuşacık içlerinden marmelat çıkan bu minik puflar günün lezzeti oldu diyebilirim. Genelde mayalı hamurlar ilk gün yendiğinde lezzetli oluyor. Çok çabuk bayatladıkları için bende az miktarda yapmayı tercih ediyorum. Eğer denemek isterseniz ve kalabalık bir aile değilseniz yarım ölçü yapmanızı tavsiye ederim.
Hamur Malzemeleri
3 yumurta
750 ml süt
1 pk kibrik kutusu büyüklüğünde yaş maya veya 2 tatlı kaşığı kuru maya
1.5 su bardağı şeker
1 su bardağı sıvı yağ
1 adet limon kabuğu rendesi ve suyu
1 pk. vanilya
Aldığı kadar un
İçine : Çilek veya farklı bir marmelat
Yapılışı
Kullandığınız maya, yaş maya ise ılık su içinde biraz şeker ile mayanın kabarmasını sağlayın, kuru maya ise tüm malzemelerin içine direk katarak kullanabilirsiniz. Tüm malzemeleri karıştırıp yumuşak hafif ele yapışan bir hamur hazırlayın. Fazla un koymayın. Hamur 2 katına çıkana kadar yaklaşık 30 dk mayalandırın. Uzun üçgen şekilde kesip geniş kenarına marmelat koyup sigara böreği gibi sarın. Tekrar mayalanması için 30 dk. daha bekleyin ve önceden ısıtılmış 180C (350F) fırında pişirin. Fırından çıktıklarında üzerlerine pudra şekeri serpin.
Afiyet olsun
1/16/2009 2:56 ÖÖ
canim bende bulg.gocmeniyim
ve bu tadida cok iyi bilirim
harika olur icine kusburnu marmelat koyariz biz nefis olur...
seninkilerde nefis gorunuyorlar
ellerine saglik arkadasim...
www.yenitadlar.blogcu.com
1/16/2009 2:37 ÖS
çok lezzetli görünüyor ellerine sağlık sevgıler..
1/17/2009 4:26 ÖS
bu ponçikleri becermek gercekten gozumde buyuyor seninkiler cok şirinler pofuduk ve minik:)
1/17/2009 4:44 ÖS
Fotoğraf da ponçikler de nefis görünüyor,
ellerine sağlık,
sevgilerimle
1/22/2009 4:29 ÖÖ
Alev'ciğim,
Yine döktürmeye devam ediyorsun, ellerine sağlık!
1/22/2009 3:10 ÖS
Ellerine saglik Alev'cigim,
Ne kadar guzel olmus, hic duymamasim.
Sevgilerimi gonderiyorum.
6/11/2009 3:17 ÖS
yıllardır yemedim rahmetli babamın en sevdiği ponçik işte burda karşıma çıktı yapmakta farz oldu:teşekkürler.sevgiler
10/09/2010 12:52 ÖS
Elinize sağlık çok leziz ve iştah açıcı görünüyor :)