Yumurta Sarısı
Kategori: Pratik Fikirler 7 Yorum var
Yumurta, anne sütünden sonra vücudumuzun hemen hemen bütün besin öğelerini bulunduran tek besin kaynağımız. Kolay sindirebildiğimiz ve tamamına yakını vücudumuz tarafından proteine dönüşebilen yumurta sarısında bulunan D vitamini özellikle çocuklarda eksikliğine bağlı kemik bozukluğu oluşmasını engelliyor.
Peki şimdi nerden çıktı bu yumurta sarısı konusu diyeceksiniz. Nedeni renginden :)
Sabah kahvaltılarımızın vazgeçilmez vitamin deposu olan yumurtanın sarısı, her pişirdiğimizde nedense kayısı renginde olmaz. Yumurtayı beyazından ayırdığımızda etrafında hafif yeşilimsi bir renk oluşur. Eğer yumurtanız bayat değilse sebebi , tamamen pişirme tekniğine ve süresine bağlıdır. Yumurta uzun süre kaynatıldığında, sarısında bulunan demir ile beyazındaki sülfür birleşerek yumurta sarısının etrafında yeşil bir halka oluşturuyor. Bunu önlemek ise aslında çokda zor değil.
- Tencereye su koyun ve kaynatın.
- Yumurtanın küt tarafını bir iğne ile delin. Bu yumurtanın haşlanırken içindeki havanın dışarı çıkmasını sağlayıp basınç sebebiyle çatlamasını önler.
- Kaynamakta olan suya dikkatlice koyup 8 dk. pişirin. 8 dakika yumurta sarısının etrafını hafif sert ama içini kayısı kıvamında pişirir.
- Kaynadıktan sonra suyunu süzün ve kabı hafifçe sallayıp yumurtaların kenarlara çarpıp kabuklarının çatlamasını sağlayın ve hemen buzlu veya çok soğuk suya atın.
- Soğuk su ile yumurtanın hızla soğutulması sağlanır ve daha fazla pişmesi önlenir. Bu şekilde kayısı renginde bir yumurta sarısı elde edilir.
Birde aklınızda olsun,
- Yumurta evde buzdolabında ve alınan orijinal karton kutusu içerisinde, yıkanmadan saklanmalıdır. Yıkandığında doğal koruyucu tabakasını kaybeder. Bu nedenle yumurta kullanılacağı zaman yıkanmalıdır.
- Yumurta buzdolabında güçlü kokusu olan besinlerin yakınında saklanmamalıdır. Çünkü yumurtanın kabuğu gözeneklidir ve yumurta güçlü kokuları emebilmektedir.
- Buzdolabında bir hafta bekletilmiş yumurta, oda ısısında bir gün bekletilmiş yumurtadan daha tazedir.
- Taze yumurta kırıldığında yumurta akı ve sarısı tamamıyla yayılmaz ve birbirine karışmaz. Ayrıca yumurta sarısı daha kabarık görünür.
- Yumurta uzun süre bekletilirse su ve karbordioksit kaybı nedeniyle ağırlığı azalır, bayatlar. Tuzlu suya atılan taze yumurta dibe çöker, bayat yumurta yüzeyde kalır.
Afiyet olsun.
Yazının devamı...