Yumurta Sarısı
Kategori: Pratik Fikirler 7 Yorum var
Yumurta, anne sütünden sonra vücudumuzun hemen hemen bütün besin öğelerini bulunduran tek besin kaynağımız. Kolay sindirebildiğimiz ve tamamına yakını vücudumuz tarafından proteine dönüşebilen yumurta sarısında bulunan D vitamini özellikle çocuklarda eksikliğine bağlı kemik bozukluğu oluşmasını engelliyor.
Peki şimdi nerden çıktı bu yumurta sarısı konusu diyeceksiniz. Nedeni renginden :)
Sabah kahvaltılarımızın vazgeçilmez vitamin deposu olan yumurtanın sarısı, her pişirdiğimizde nedense kayısı renginde olmaz. Yumurtayı beyazından ayırdığımızda etrafında hafif yeşilimsi bir renk oluşur. Eğer yumurtanız bayat değilse sebebi , tamamen pişirme tekniğine ve süresine bağlıdır. Yumurta uzun süre kaynatıldığında, sarısında bulunan demir ile beyazındaki sülfür birleşerek yumurta sarısının etrafında yeşil bir halka oluşturuyor. Bunu önlemek ise aslında çokda zor değil.
- Tencereye su koyun ve kaynatın.
- Yumurtanın küt tarafını bir iğne ile delin. Bu yumurtanın haşlanırken içindeki havanın dışarı çıkmasını sağlayıp basınç sebebiyle çatlamasını önler.
- Kaynamakta olan suya dikkatlice koyup 8 dk. pişirin. 8 dakika yumurta sarısının etrafını hafif sert ama içini kayısı kıvamında pişirir.
- Kaynadıktan sonra suyunu süzün ve kabı hafifçe sallayıp yumurtaların kenarlara çarpıp kabuklarının çatlamasını sağlayın ve hemen buzlu veya çok soğuk suya atın.
- Soğuk su ile yumurtanın hızla soğutulması sağlanır ve daha fazla pişmesi önlenir. Bu şekilde kayısı renginde bir yumurta sarısı elde edilir.
Birde aklınızda olsun,
- Yumurta evde buzdolabında ve alınan orijinal karton kutusu içerisinde, yıkanmadan saklanmalıdır. Yıkandığında doğal koruyucu tabakasını kaybeder. Bu nedenle yumurta kullanılacağı zaman yıkanmalıdır.
- Yumurta buzdolabında güçlü kokusu olan besinlerin yakınında saklanmamalıdır. Çünkü yumurtanın kabuğu gözeneklidir ve yumurta güçlü kokuları emebilmektedir.
- Buzdolabında bir hafta bekletilmiş yumurta, oda ısısında bir gün bekletilmiş yumurtadan daha tazedir.
- Taze yumurta kırıldığında yumurta akı ve sarısı tamamıyla yayılmaz ve birbirine karışmaz. Ayrıca yumurta sarısı daha kabarık görünür.
- Yumurta uzun süre bekletilirse su ve karbordioksit kaybı nedeniyle ağırlığı azalır, bayatlar. Tuzlu suya atılan taze yumurta dibe çöker, bayat yumurta yüzeyde kalır.
Afiyet olsun.
10/30/2007 8:56 ÖÖ
merhaba Alev,
yumurtayı çok seven biri olarak bu bilgiler benim için çok faydalı. O yeşilliğin neden kaynaklandığını öğrenmek çok hoşuma gitti..
Çook teşekkürler...
10/30/2007 5:29 ÖS
Sevgili Alev,
Yumurtanın en sevdiğim halini yani kayısı kıvamında nasıl iyi pişirilir, tarif etmiş ve çok da güzel bilgiler vermişsin. İnan çok hoşuma gitti. Sağolasın:)
Sevgilerimle...
10/31/2007 5:10 ÖS
Verdigin faydali bilgiler icin tesekkürler.Yanliz ben resimde takildim kaldim.Resimdeki Yumurta degil mi?hani iyice bakinca vanilyali dondurmanin üzerinde bir top kayisi dondurmasi gibi gözüküyor.Allah allah canim cekti dyecegim ama dondurma pek sevmem.Neyyyse.
11/01/2007 6:03 ÖÖ
Selamlar,
Çok güzel bilgiler paylaşmışsınız. Teşekkür ederiz.
Yalnız bir konuya takıldım. Benim bildiğim kadarıyla yumurtanın sivri kısmını değil, daha küt olan kısmını delmek gerekiyor. Çünkü hava boşluğu olan yer orası. Fotoğrafta da küt kısmını delmişsiniz gibi gördüm.
Kevgir'deki tarifleriniz de harika. Ellerinize sağlık.
Sevgiler...
11/01/2007 6:40 ÖÖ
Düğme kurabiyelerinizden dolayı sizi çok tebrik ederim.Şık ve farklı olmuşlar.Zencefilli olmaları da cabası...Çok sevdim;)İlk fırsatta deneyip,izninizle sayfamda yayınlamak isterim;)
Sevgiler...
11/02/2007 2:23 ÖS
Zerrın, bocuruk
Bende yumurtayı cok sevıyorum ve bu sekılde yapıldıgında hele harıka oluyor.
Serap
Rengı gercekten kayısı gıbı dımı :) Ben dondurmaya bayılırım ama.
Ebru haklısın. Küt kısmını delmiştim . Hemen düzeltecegim.
Hulya begenmene cok sevındım. Tabıkı sayfanda yayınlayabılırsın cok mutlu olurum.
11/07/2007 4:13 ÖÖ
MERHABALAR
verdiğiniz bilgiler için teşekkürle