05 Aralık 2007

Rugelach  

12 Yorum var

Klasik Polonya mutfağında Rugala'nın anlamı rulo yapılmış ve kıvrılmış çörek yani basit croissant. Bir başka çeşidi ise Polonyalı Yahudiler'den gelen Rugelach , yani üçgen şeklinde kesildikten sonra arasına tatlı bir malzeme sürülüp ( erik marmeladı vs) rulo yapılan çörek. Her iki hamurda zengin lezzeti ve ağızda dağılan bir özelliği ile damaklarda inanılmaz bir tat bırakıyor.

Aslında bence biraz tehlikeli bir hamur. Yemeğe başladığınızda kendinizi durduramıyorsunuz. Hamurun içinde krem peyniri olduğu için ağzınızda dağılan bir dokusu var. Aynı crosant gibi puf puf bir tad.

Hamurun tarifini çok severek okuduğum Jeffrey Alford ve Naomi Duguid 'in HomeBaking kitabından aldım. ( Kitap şuan Amazon'da 2 ayrı fiyata satılıyor. Bargain olarak alırsanız çok ucuza bu kitaba sahip olabilirsiniz. ) Kitapta iç malzemesi olarak erik marmeladı veya reçel kullanılmıştı. Ben malzemeyi Culinary Inst. kitabından alıp uyguladım. Bence çok daha başarılı oldu. İç malzemesini sizde isterseniz kendinize göre değiştirebilirsiniz.


Malzemeler
32 adet

Hamuru

  • 1 pk. krem peynir (8.oz)
  • 1 pk. tuzsuz yumuşak margarin (2 stick)
  • 2 bardak Un
  • 1/4 tatlı kaşığı tuz
İç malzemesi
  • 1+1/2 bardak ceviz içi
  • 1/3 bardak çikolata
  • 3/4 bardak ahududu reçeli
  • 1/3 bardak şeker
  • 1/2 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 yumurta
Hazırlanışı
  1. Hamur malzemelerini mixere aktarıp, tüm malzemeler karışıp bir hamur olana kadar karıştırın. Yağlı ve yumuşak bir hamur olucak. Un miktarı yeterli geliyor , daha fazla un eklemeyin. Hamuru şeffaf streç folyoya sarıp dolaba kaldırın. En az 2 saat , ama vaktiniz varsa en güzeli 1 gün dolapta bekletin. Ben bir gün beklettim eminim lezzeti buyüzden daha güzel oldu.
  2. Hamuru 4 eşit parçaya ayırın ve 2 parçasını unlanmış tezgahınıza alıp diğer 2 parçasını tekrar buzdolabına geri koyun. Hamur soğuk kalmalı.
  3. 2 parça hamuru ayrı ayrı yuvarlak açıp 8'er adet üçgen şeklinde dilimleyin. Toplam 16 adet ufak üçgen parçalarınız olucaktır.
  4. İç malzemesini hazırlamak için önce küçük parçalara ayrılmış çikolata ve cevizi rondoda parçalayın. Ayrı bir yerde önceden karıştırdığınız şeker ve tarçını ekleyin. Son olarak tüm karışımı reçelle kaşıkla karıştırın.
  5. Reçelli karışımı üçgenlerin üzerine yayın ve çok sıkı olmayacak bir şekilde rulo yapın. Tüm hamurları sardıktan sonra 20 dk. tekrar buzdolabına koyup bekletin.
  6. Fırını 190C (375F) ayarlayıp ısıtın.
  7. Yumurtayı 2 yemek kaşığı süt ile bir kabın içinde karıştırın. Dolaptan çıkarttığınız üçgenlerin üzerine yumurtalı karışımı sürüp yaklaşık 15-20 dk. hamurlar sararana kadar pişirin. Fırının boyutuna ve ısısına göre hamurların pişme süresi değişiyor. Buyüzden 12 dk. sonra mutlaka hamurları kontrol edin.
Afiyet olsun.

12 Yorum var: to “ Rugelach


  • 12/05/2007 10:55 ÖÖ  

    super gorunuyo!!!


  • 12/05/2007 5:29 ÖS  

    Ne güzel tesadüf olmuş Alev! Ellerine sağlık. Okuduğum yazıda krem peynirin Amerika'da tarife eklendiği bilgisi var. Orjinalinde sadece tereyağı varmış yazarın dediğine göre.


  • 12/06/2007 5:20 ÖÖ  

    Sevgili Alev,
    1 pk ten kastın peynir için 200, tereyağ için 250 gr mı? Evde kendi yaptığım erik marmelatım var. Kahvaltılarda yenmiyor nedense. Ben de senin tarifinle değerlendireyim diye düşünüyorum. Ellerine sağlık:)
    Sevgilerimle...


  • 12/06/2007 7:02 ÖÖ  

    merhaba alev,

    ne kadar ilgin bir tarif, ellerine saglik,

    sevgiler,
    canan


  • 12/06/2007 8:35 ÖÖ  

    Sevgili Alev, Rugelach'ın harika bir görüntüsü var. Lezzeti daha güzeldir eminim. Ellerine emeğine sağlık.
    Sevgiler...


  • 12/06/2007 12:21 ÖS  

    hımmm ellerinize sağlık mükemmel olmuşşş herhalinden belli...sevgilerimle


  • 12/06/2007 12:58 ÖS  

    Ellerine sağlık çok lezzetli görünüyorlar canım...Sevgiler...


  • 12/06/2007 8:49 ÖS  

    Merhaba, öyle güzel anlatmissin ki denememek olmaz bence, harika görünüyorlar, ellerine saglik. Acaba 2 stick tereyag kac gramm ediyor bu arada?

    Selam ve sevgilerimle..


  • 12/07/2007 1:46 ÖS  

    Tijen, aslinda birde sour cream yani eksi krema ile yapilan tarifler var.

    Bocuruk, burada satilan gramajlara gore 226gr. denk geliyorlar. Ama 200gr peynir 250gr tereyag ayni oluyor. Harika birsey oluyor dene mutlaka..

    Canan
    Polonya'li ahcilar hamur islerinde iyiler bence..

    Tesekkurler Hayat, eyvahyemekyandiocakdabitti, Serpil..

    Kevser, 1 pk margarine denk geliyor. 225gr burada Turkiye'de ise 250gr. denk geliyor.


  • 12/07/2007 4:46 ÖS  

    Harika olmus Alev'cigim, ellerine saglik.

    Tatli kizindan makas aliyorum.
    Guzel bir hafta sonu diliyor, sevgilerimi gonderiyorum.


  • 12/08/2007 6:34 ÖÖ  

    Canım Alevim,

    geçen gn Tijenimin sayfasında görüp tarifi merak etmiştim. ve rastlantı bu ya burada gördüm. Denemeden geçmeyeceğim.

    Ellerine sağlık hayatım.

    Sıcacık sevgiler.
    www.misssgibi.com


  • 12/12/2007 12:50 ÖS  

    Aybike \ Zerrin begenmenize cok sevindim. Harika oluyorlar gercekten.

linkwithin

Related Posts with Thumbnails