09 Aralık 2007

Ay Çöreği  

13 Yorum var

Ay çöreğini çocukluğumdan beri çok severim. Okula giderken mutlaka pastaneye uğrar yeni çıkmış ay çöreklerinden alırdım. İçine bukadar lezzetli ne koyduklarını da hep merak ederdim.

New Jersey'de otururken Türk pastanelerinden özellikle gider bu çöreklerden 3-4 tane alırdım. Yanında çay ile harika olurdu. Fakat en son aldığımda kullandıkları iç malzeme mi yoksa hamurunun bayatlığındanmı bilmiyorum yerken midem bulandı ve bir daha almadım. Aslında dışardan alınanların içinde kimbilir neler var, çok sağlıksız olduğunuda biliyorum ama yinede dayanazdım. Burada ise bu çöreklerden bulmak imkansız. Amaaaa artık bu ayrılık bitti. Pastane çöreklerinden daha lezzetli ay çöreği artık benim mutfağımda...

Bu çörekler kesinlikle pastanelerdekinden çok daha lezzetli . Hamuru incecik ve hafif sert ağızda dağılan, içi ise tam istediğim kıvamda oldu. Bir çok tarifte maya kullanıldığı için hamur kalın oluyor. Bu yüzden daha çok tatlı poğaça havasında oluyordu ve sevmiyordum. Yaptığım hamurun ise yine mayalı olmasına rağmen, ince ve hafif sert bir dokusu var. Kesinlikle denemenizi tavsiye ediyorum.

İçinde ne olduğunu bildiğiniz ve gönül rahatlığı ile yiyebileceğiniz işte pastane ay çörekleri...


Malzemeler
(12 adet)

  • 90 gr tuzsuz tereyağ
  • 1/2 bardak soğuk süt
  • 3 yemek kaşığı pudra şekeri (25 gr.)
  • 3 bardak Un (375 gr)
  • 1 tatlı kaşığı kuru maya (active dry)
  • 1 yumurta
  • 1 tutam tuz
İç malzemesi

İç malzemesi olarak ben daha önce yaptığım ve buzlukta bekleyen 1 dilim kakaolu kek ve 3 dilim cevizli baharatlı keki kullandım. İçerisine ayrıca, üzüm, kakao, 2 minik parça çikolata, tabağın dibinde kalmış ve hafif kurumuş 2 kaşık çilek reçeli ve 1 kaşık kahverengi şekeri koyup yaklaşık yarım bardak süt ile ocakta yoğun bir hamur haline gelene kadar karıştırdım.

Hazırda kekiniz yoksa aşağıdaki malzemelerin ölçülerini istediğiniz şekilde değiştirip içi hazırlayabilirsiniz.
  • 1 bardak ceviz
  • Yarım bardak toz şeker
  • Yarım bardak süt
  • 2 çay kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı yenibahar
  • 3 çorba kaşığı bayat ekmek içi
  • 2 çorba kaşığı üzüm
  • 1 çorba kaşığı kakao

Hazırlanışı
  1. Hamur malzemelerini karıştırıp hafif ele yapışan yumuşak bir hamur hazırlayın. İlave un eklemeden , unlanmış tezgahın üzerinde hafifçe ele yapışmayan bir kıvama gelene kadar yoğurun. Hamuru 2 parçaya ayırıp birini buzdolabına kaldırıp diğerini ceviz büyüklüğünde 6 parçaya ayırın.
  2. Hamuru oklava ile incecik açıp içerisine iç malzemesini doldu dolu koyun.
  3. Zarf katlar gibi önce ilk parçayı iç malzemenin üzerine sonra üsteki parçayı üzerine katlayıp şekildeki gibi üçgen katlayın. Elinizle şekillendirerek kenarlarını öne doğru kıvırın ve uçları birleştirin.
  4. Yağlı kağıt serili tepsiye dizin. Dolaptan diğer parçayı çıkartıp aynı şekilde çörekleri hazırlayın.
  5. 1 yumurta sarısının içine 1 tutam şeker ekleyip hamurların üzerlerine sürün. Badem veya susamla süsleyip önceden ısıtılmış 170 C (340F) fırında yaklaşık 30dk. pişirin.



13 Yorum var: to “ Ay Çöreği


  • 12/10/2007 3:54 ÖÖ  

    Ilginc bi tarif dogrusu daha önce hic okumadim ve bi yerde gormedim.elinize saglik

    www.aynurdantarifler.blogspot.com


  • 12/10/2007 1:25 ÖS  

    benimde en sevdiğim şeydir ayçöreği, amaan acıbademi unutmıyım :))
    yengemler pastaneciymiş eskiden, hiç tavsiye etmezlerdi ayçöreğini. hepsi tepsi kazıntısından ibaret derlerdi ama madem evyapımı pastanedekinden daha güzel, daha ne olsuuun
    bunu ilk fırsatta deniycem :))
    ellerine sağlık


  • 12/10/2007 4:40 ÖS  

    Nefis görünüyor ay cöregi ,ellerine saglik.


  • 12/11/2007 1:13 ÖS  

    Nereden duydum bilmem ama ben de pastanelerde satılan ayçöreklerinin pek de güvenilir olmadığını biliyorum. Bu tarif gayet güzel ve sağlıklı gözüküyor.
    Teşekkürler :)


  • 12/12/2007 7:49 ÖÖ  

    ellerine saglik canim
    harika bir goruntu olmus
    ben daha once hic denemedim insallah senin tarifini dener ve favori tarifim olur
    sevgiler

    www.yenitadlar.blogcu.com


  • 12/12/2007 12:58 ÖS  

    Aynur

    Bir yerde gormemis olman normal. Cunku tarif bana ait. "lk defa yayinliyorum. :) Tavsiye ederim..

    Ozlem,acibademe bende bayilirim. Ama henuz hic denemedim. Insallah o da sirada...

    Yarencim, cok saol.

    Damla, bende duyduktan sonra almaktan vazgecmistim. Ama artik almama da gerek kalmadi pastanelerden daha guzel oldu acikcasi :)

    Yenitadlar, insallah denersin ve sizinde favori tarifiniz olur. Bana denedikten sonra yine yazarsan sevinirim.


  • 12/12/2007 1:02 ÖS  

    valla bravo böle bi tarifin akliniza gelmis olmasi...bi kere ic malzemesi cok ilgimi cekti :)) tebrikler ::))


  • 12/13/2007 7:56 ÖÖ  

    Sevgili Alev ellerine sağlık mis gibi evde yapılanın tadı bir farklı olur.Hemde gönül rahatlığıyla yenir.sevgiler...


  • 2/17/2008 11:31 ÖÖ  

    Sevgili Alev,
    Tarifini denedim harika oldu. Çok teşekkürler. Sevgiler...


  • 2/17/2008 10:31 ÖS  

    arkadaslar begenmenize cok cok sevindim. Bende cok seviyorum. Hepinize afiyet olsun


  • 2/26/2008 9:41 ÖS  

    Saf bendeniz de bundan birkac yil once ogrendim firincilarin ellerinde ne klairsa doldurdugunu aycoreklerinin icine. Bizim universtitenin kosesinde bir tane pastane vardi. Her sabah taze taze(aman ne tazeymis meger) ciktiginda kosar alirdik. Ben bunu yaklasik 15 yil sonr aogrenince epey sok gecirmistim. Hatta pastanesi olan biri anlattigi icin inanmak zorunda kaldim, yoksa epey dimagim zorlanmisti.
    O gun bugundur (tabii uzakta olmanin da etkisiyle) agzima biel surmedim ama artik evde yapabilirim tarifiniz cok akla yatkan duruyor. Sanki yapabilirmisim gibi geldi. Deneyecegim hemen..
    Sevgiler


  • 11/23/2010 3:26 ÖS  

    Webmaster cok tesekkurler...

    Selamlar Burcu


  • 5/25/2012 9:57 ÖÖ  

    sayfanızı geçen hafta keşfettim bu sabah da ay çöreği tarifinizi denedim kesinlikle pastahanede satılanlardan çok daha lezzetli üstelik içinde ne olduğunu bilerek yemenin verdiği rahatlık da cabası ellerinize ve emeğinize sağlık
    sevgiler..

linkwithin

Related Posts with Thumbnails