Açma
Kategori: Hamurişleri / Börekler 9 Yorum varGeçtiğimiz Pazar günü, burada bir sokak festivali vardı ve bizde bir masa kurup hem kahve hemde benim hazırladığım kek ve açmaları sattık. Şimdi kahve işide nereden çıktı değilmi ! Kayınbiraderim, kahve işiyle uğraşıyor. Colombia'dan getirtilen yesil kahve çekirdekleri burada kavrulup satışı yapılıyor. Bende bu vesileyle kahve hakkında birçok şey öğreniyorum. Kahve çekirdeklerinin türleri, kavrulma şekilleri, asit oranları vs. vs. İsterseniz sizde kahve hazırlama reçetelerine ve kahve hakkında daha bir çok bilgiye www.guldencoffee.com adresinden ulaşabilirsin.
Bende festival için elmalı kek, çikolatalı kabaklı kek ve muzlu&hindistan cevizli kek olmak üzere 3 çeşit kek ve açma hazırladım. Açmalar beklediğimden daha fazla ilgi gördü. Amerikalılar genellikle tatlı türü şeyleri daha sevdikleri için biraz düşünceliydim. Ama herkes için yeni bir tattı ve herkese çok değişik geldi. Ama en çok mahlepin ne olduğunu anlatmaya çalışırken zorlandım diyebilirim :) Gerçekten çok güzel bir gündü.
Malzemeler
- 1/4 bardak şeker
- 1 yumurta
- 1 bardak ılık süt
- 1/2 bardak su
- 3/4 bardak sıvıyağ
- 1 tatlı kasığı tuz
- 2,5 tatlı kaşığı kuru maya
- 5 bardak un
- 1 tatlı kaşığı mahlep
Üzeri için
- 1 yumurta
- 1 yumurta sarısı
- 1 yemek kaşığı su
- tuz ve çörek otu
Hazırlanışı
- Ilık sütün içine kuru maya ve bir kaşık şeker atıp karıştırın ve 5 dk kabarması için bekleyin.
- Unu bir kaba boşaltın. Kuru malzemeleri, yumurta, süt ve yağı aktarıp karıştırın. En son suyu yavaş yavaş ilave ederek, kulak memesinden biraz daha yumuşak bir hamur elde edin. Hamur elinize biraz yapışabilir ama fazla un koymayın yoksa sert olabilir.
- Üzerini temiz bir bezle kapatıp yaklaşık 1,5 - 2 saat mayalanması için bekletin. Kabaran hamuru tekrar yoğurup havasını alın ve istediğiniz büyüklüğe göre yaklaşık 12 veya 14 parçaya ayırın.
- Her parçayı avucunuzun içinde açıp içine bir kaşık margarin sürün ve rulo halinde tepsiye dizin. Yaklaşık 20 dk. üzerini örtüp dinlendirin.
- Minik ruloları heriki ucundan çekerek kalın bir halat haline getirin ve ters yönde kıvırarak (burarak) ek yerinden birleştirip açma şeklini verin. Tepsiye aralıklı olarak dizin. Üzerini tekrar temiz bir havlu ile örtüp yaklaşık 45 dk. daha ılık bir yerde 2 misli kabarana kadar bekletin.
- Üzerlerine çırpılmış yumurta sarısını sürüp çörek otu serpiştirin.
- Önceden ısıtılmış 200 C (400F) fırında pişirin.
Afiyet olsun.
6/07/2006 11:44 ÖÖ
Alev çok hoşuma gitti festival olayı. Yaptıklarının beğenilmesi ve öyle bir ortamda olmak hoş olmuştur. Açma hamurumu ben makinede yapıyorum,daha da kolay oluyor. Sevgiler,ellerine sağlık.
6/08/2006 4:51 ÖÖ
Ne kadar hoş bir etkinlik olmuş, kekler, açmalar, harika! Mayalı hamurları onlar pek bilmiyorlar demek? Bundan sonra arayacaklardır eminim:)) Ellerine sağlık Alev, sevgilerimle..
6/08/2006 11:40 ÖS
Kacmaaaaaaaa, kacmaaaaaaaaaaa. Seni yiycem kacmaaaaaa.
Sevgili Alev oyle guzeller ki elimi uzatsam birini aliverecekmisim gibi de capcanli duruyorlardi. Tutamayinca ben de kacma deyiverdim :))
Ben su mutfagin remodelling isi bitsin, pit diye yaparim acmalari.
Sevgiler
6/09/2006 6:32 ÖÖ
Bu açmalar süper görünüyor sanki hazır gibi olmuş, seni hemen linklerime ekliyorum.
Görüşmek üzere.
Sevgiler
6/09/2006 6:35 ÖÖ
2 defa yorum yazdık çıkmıyor, acaba problem mi var yorum yazmada!
6/09/2006 1:31 ÖS
Bahiye , gercekten benim icin cok degisik bir tecrube oldu. Bu arada bende artik makinada yapiyorum daha kolay :)
Sibel, bizimkiler biraz farkli geldi. Hem tuzlu hemde mayali onlar icin cok yeniydi :) Ayrica haklisin nerde bulabiliriz diyede sordular.
Hande, bende yaptiktan sonra nekadar ozlemisim acmayi diye dusunmustum. Mutfagin tamamlaninca mutlaka denemei tavsiye ederim.
Pembeli, aslinda yorumlar geliyor fakat once bana geliyor daha sonra hemen yayinliyorum. Ayrica linklerine ekledigin icinde tesekkur ederim.
Sevgiler
2/18/2008 7:15 ÖÖ
merhaba Alev hanım,
Açma tarifinizi denedim. Çok lezzetliydi ve tabiki sadece sıvı yağ kullanıldığı için hafifti.
çok teşekkürler, yeni tariflerinizi bekliyorum.
Sevgilerle Sibel
9/14/2008 7:19 ÖÖ
slm tarifleriniz çok güzel görünüyor.ben zeytinli açmayı çok sevdiğim için hemen tarifini yazdım ama şimdide sade açma tarifini gördüm.arada farklar var hangisini yapmamı önerirsiniz?
9/14/2008 10:53 ÖÖ
Himm zor bir soru :) Ama bir zeytinli acma delisi olarak kesinlikle once zeytinliyi dene derim. Ama kendini kontrol etmeyide unutma yemeye baslayinca durmak imkansiz olabiliyor :)