Kızılcıklı Kahve Keki
Kategori: Kekler 6 Yorum var
Öncelikle cranberry adındaki bu meyvenin Türkçe tam karşılığını bilmiyorum. Sözlükden baktığımda kızılcığa benzeyen bir meyve olarak çevirilmişti. Mayhoş tadı kızılcığa çok benzediği için ben bu meyveyi tarifimde kızılcık olarak adlandırdım ve rahatlıkla kızılcık kullanabilirsiniz. Amerika'da meyvelerle yapılan bu tip hafif keklere kahve keki deniliyor. Yapımı son derece kolay, hafif ve lezzetli oluyorlar. Bu tarifi Williams-Sonoma kitabından aldım , biraz değişiklikler yaptım ve gerçekten son derece lezzetli bir kek oldu. Orjinal tarifinde kekin üzerine ayrıca yağlı şekerli bir karışım daha konuluyordu ama ben çok ağır geleceğini düşündüğüm için yapmadım.
Malzemeler
- 1+1/4 su bardağı yoğurt (yada sour cream)
- 1+1/4 tatlı kaşığı karbonat
- 1 çay kaşığı tuz
- 113 gr. oda sıcaklığında tuzsuz margarin
- 1+1/4 su bardağı şeker
- 2 yumurta
- 1+3/4 su bardağı Un
- 1+3/4 tatlı kaşığı kabartma tozu
- 1/2 su bardağı damla çikolata
- 1/2 su bardağı kurutulmuş kızılcık (15 dk su içinde bekletilip suyu süzülmüş)
Hazırlanışı
- Fırını 175 dereceye ayarlayın ve ısıtın.
- Ayrı bir kapta yoğurdu, karbonatı ve tuzu karıştırın ve kenarda bekletin.
- Yağı, şekeri ve yumurtaları mixerde 5 dk. çırpın. Unu ve kabartma tozunu eleyerek karışıma ekleyin. Ardından yoğurt karışımını da ekleyip tahta kaşıkla karıştırın.
- Son olarak damla çikolataları ve kızılcıkları ekleyip hafifçe karıştırın.
- Dikdörtgen büyük (9"x13") borcam kalıbını yağlayıp karışımı dökün.
- Meyvelerin çok fazla dipte birikmemesine dikkat edin.
- Önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 45 dk. pişirin.
Afiyet olsun.
2/24/2006 7:50 ÖS
cok lezzetli gorunuyor, ellerine saglik alev. cranberry'i kek'te kullanmak cok guzel bir fikir. ben de alip cayini icmeyi dusunmustum bir ara.
kuru kizilcik demissin, marketlerde torbalarda satilanlar taze mi kuru mu? yoksa baharat reyonunda kurusu var mi?
bir de sicak suda mi soguk suda mi bekletiyoruz?
2/25/2006 7:40 ÖÖ
Merhaba Cansel
Marketlerde kurutulmus meyve reyonunda bulabilirsin. Ayrica ilik suda beklet, amac meyvelerin biraz sismesi canim.
2/25/2006 2:16 ÖS
eline saglik Alev,
cok guzel bir tarif bende deneyim.
Kahvemi icerken kulaklarini cinlatiyorum:))
Zeynep
2/25/2006 4:34 ÖS
Merhaba Zeynep
Bu kek bizimkilerin favori keki oldu bile, gercekten denemeye deger bir tat.
Bu arada bizimkiler merakla kahve hakkinda yorumlarini bekliyorlar. :))
Sevgiler
2/27/2006 4:15 ÖS
sevgili alev ve tabii bu sitenin okurlari,
amerika'daki cranberry lezzet olarak benzese de galiba bizimkiyle arasindaki en büyük fark çekirdegi! türkiye'deki kizilcik kocaman çekirdegiyle kullanimi zor bir meyve. ancak artik büyük kentlerdeki büyük marketlerin çerez standinda kurutulmus olarak amerikan tarzi meyveyi (çekirdeksiz olarak) bulmak mümkün.
ellerine saglik!
tijen
2/27/2006 6:43 ÖS
Sevgili Tijen
Verdigin bilgi icin cok tesekkur ederim. Ben bu meyvenin Turkiye'de satilip satilmadigina emin olamamistim. Kendimce tad olarak en yakin meyve olarak Kizilcik secmistim :)