Valentino Çikolatalı Kek
Kategori: Cikolata, Kekler 4 Yorum varÇikolatayı çok sevdiğimi artık cümle alem biliyor ve evde şimdi benim gibi çikolata delisi bir minik daha yetişiyor. Her yemekden sonra mutlaka cam kavanozdaki çikolatalardan yemeden sofradan kalkmıyor. Bazen yeter diyorum bugün yok ama "annecim lütfen sarı renkli çikolatayı verirmisin" diyince inanın dayanması imkansız oluyor. Birde yedikten sonraki o mutlu ve hertarafı çikolataya bulanmış hali...görülmeye değer....
Bu aralar yine çikolatalı tatlı denemeleri yaptım ve sanırım bir müddet çikolatalı birşey yemesem olur diye düşünüyorum.Bu keki ise Şubat ayında ingilizce bloğumda yayınlamıştım ve tadı hala damağımda desem inanırmısınız. İsmi neden Valentino diye sakın sormayın çünkü bilmiyorum. Tarifi yaratana sormak lazım olsa gerek.
Bir çok unsuz çikolatalı kek tarifi var ama bu gerçekten hem görüntüsü hemde lezzeti ile benim favori keklerim arasında yerini aldı bile. Yapımı son derece basit olan bu keki isterseniz minik kaplarınızda isterseniz tek bir kek kalıbında yapıp sunabilirsiniz. Birinin ortasını minik kalıpla açıp içine franbuaz koydum. Dondurma ile birlikte fotoğraflamak istemiştim ama ben fotoğrafı çekene kadar eridi. Diğerinde ise dondurmayı kalıp olarak üzerinde buzlukta dondurdum ve üzerini çikolata ile kapladım. Yaratıcılık tamamen size kalmış.
Şimdi gelelim tarife
- 454 gr. çikolata
- 146 gr tuzsuz katı yağ -tereyağ
- 5 yumurta (sarıları ve beyazları ayrılmış)
Çikolata ve yağı ısıya dayanıklı bir kaba koyup sıcak su dolu kabın üzerinde (benmari usulü) karıştırarak eritin. Çikolatayı soğuması için bekletirken yumurtaların sarılarını ve beyazlarını ayırıp ayrı kaplara koyun. Yumurta beyazlarını hafif sert kıvama gelene kadar çırpın teli havaya kaldırdığınızda kuş gagası dediğimiz bir şekil almalı. Ama fazla çırpıp kurutmayın yoksa kekde kuru olur. Diğer kapta yumurta sarılarınıda rengi açık sarı olana kadar çırpın ve ılınan çikolataya ekleyin. Ardından yumurta beyazlarınıda ekleyip spatula ile yavaş yavaş yumurta beyazlarının kıvamını söndürmeden karıştırın. Yağlanmış kalıba aktarın ve önceden ısıtılmış 190C (275F) fırında yaklaşık 20-25 dk. pişirin. Test için kürdanı batırıp kontrol edebilirsiniz. 10 dk. soğuması için bekleyin ve kalıpdan çıkartıp servis yapabilirsiniz.
Not: Küçük kalıplarda pişirecekseniz pişirme süresi daha kısa olucaktır.
4/24/2009 7:31 ÖÖ
Tek kelimeyle harika olmuş, ellerine sağlık.
4/24/2009 1:06 ÖS
çok başarılı
4/30/2009 2:45 ÖÖ
Arbella TV kazandırıyor
Mutfakta ilk yardım kanalı Arbella TV, mutfakta ‘gizli kalmış yetenekleri’ ödüllendiriyor… Arbella Makarna’nın kurduğu internet televizyonu Arbella TV, açtığı makarna tarifi yarışmasıyla, her ay farklı illerden gelen, yöresel izler de taşıyan tarifleri geniş kitlelerle paylaşma şansı sunuyor. Güzel ve özgün tariflerin sahipleri de çeşitli armağanlar kazanıyor.
Yarışmaya katılmak için yapılması gereken tek şey; Arbella Makarna’yla en pratik, ekonomik, hızlı ve lezzetli yemek tarifini hazırlamak ve fotoğrafını da çektikten sonra Arbella TV’ye göndermek.
Bunun için önce siteye ücretsiz olarak üye olunuyor ve yarışmaya katılma hakkı elde ediliyor. Arbella TV’nin genç ve cana yakın aşçısı Cenk de, gönderilen tarifleri değerlendiriyor, yorumlarıyla sitede paylaşıyor. Gelen tariflerden 12’si çeşitli hediyelerle ödüllendiriliyor.
Yarışma Nisan, Mayıs ve Haziran ayları boyunca sürecek, her ayın birincisi de onu izleyen ayın ilk haftasında açıklanacak.
Yarışmaya ilişkin daha ayrıntılı bilgi için www.arbella.tv adresini ziyaret edebilirsiniz.
www.arbella.tv
www.evdeyimaciktim.com
Medya İletişimi ve Ayrıntılı Bilgi İçin
Aycan Işık
Pointistanbul Halkla İlişkiler
(212) 240 33 73 aycan@pointistanbul.com
5/01/2009 9:48 ÖS
Begenmenize cok sevindim. Tadi gercekten muhtesemdi.