14 Eylül 2007

YE26 # Guacamole  

8 Yorum var


Önceki yazılarımdan birinde meksika yemeği olan "Chili" tarifini vermiştim. Bu yemek ile birlikte Guacamole de yapmıştım ama bir türlü fırsatını bulup tarifini yayınlayamamıştım. Bu ayki yemek etkinligine evsahipligini yapan Cafe Gusto 'aperatifler ve mezeler' olarak konuyu secince ehhh işte tam zamanıdır dedim. Hazır resimde var .. bu seferde bu etkinliğe katılamasam üzülücektim gerçekten. İşte son anda kurtarıcım olan yum yum bir meze tarifi... :)

Guacamole

Meksika mutfağinın en sevilen ve bilinen bir mezesi. Avacado meyvası ile hazırlanıyor ve tortila cipsler ile servis ediliyor. Aslında sadece meze olarak değil yemeklerinde vazgeçilmezi. Chili yemeğinin yanında veya burrito içerisinde de kullanılıyor. Otantik meksika lokantalarında siyah taş bir havanda ezilerek hazırlanıyor. Orjinalinde limon suyu yerine yeşil renkli ve çekirdeksiz "Lime" denilen bir limon türü ve maydanoz yerine yine maydanoza benzeyen fakat daha keskin bir kokusu olan "cilantro" kullanılıyor.


Hımm şimdiden canım çekti. Gerçekten çok değişik bir lezzeti oluyor. Türkiye'de de sanırım artık kolaylıkla Avacado bulunabiliyor.

Gelelim tarifine...


Malzemeler


  • 2 adet kararmış ve hafif yumuşamış Avacado
  • 1/2 limon suyu
  • 1/4 bardak soğan
  • 1/2 Domates
  • 1/2 tatlı kaşığı Kimyon
  • 5-6 sap maydanoz
  • Tuz
  • Acı Tabasco sos (opsiyon)

Hazırlanışı

  • Soğanı ve domatesin çekirdeklerini çıkarıp çok ufak ayrı ayrı doğrayın.

  • Avacadoları ikiye bölüp bıçağı ortasındaki çekirdeğine yatay bir şekilde sertçe vurup saplayın. Bıçağı hafifçe döndürüp çekirdeği çıkarın. Bir kaşık yardımı ile içlerini çıkarın. Çatal ile ezip teker teker soğanı domatesi, ince kıyılmış maydanozu, yarım limon suyu, kimyon, tuz ve acı sosu ekleyip karıştırın. Tuzun ayarını isteğinize göre yapabilirsiniz. Karışımı püre gibi değil , ufak parçalarda olucak şekilde bırakırsanız daha lezzetli olucaktır.
  • Temizlenen avacado kabuklarının içine doldurup mısır cipsi ile servis edin.

Pratik Bilgiler:

  • Avacado meyvası ham haldeyken koyu yeşil renkte ve sert olur. Koyu yeşil veya siyaha dönük, hafif yumuşak olanlar yenilebilecek durumda olanlardır. Siyah renkli ve çok yumuşamış olanları ise artık zamanını yitirmiştir ve tadları bozulmuştur.

  • Avacadoyu yeşil ve ham halde alırsanız kağıt poşetin içine koyup oda ısısında bekletirseniz 2-4 gün içerisinde yenilebilecek yumuşaklığa gelecektir. Hafif yumuşak olanları ise hemen kullanmak istemiyorsanız dolaba kaldırabilirsiniz. Dolapda 2-3 sertliğini koruyacaktır.

  • Limon suyu avacadonun kararmasını önler. Eğer uzun süre buzlukta saklamak isterseniz, Avacadoyu püre haline getirip limon suyu sıkın ve karıştırın. Saklama kapına aktarıp buzluğa kaldırın. Yaklaşık 3-4 ay kullanabilirsiniz.

Afiyet olsun..

8 Yorum var: to “ YE26 # Guacamole


  • 9/15/2007 10:22 ÖÖ  

    merhaba sayfama yorum bırakmıssın..teşekkürler,bu sayede tanışmış olduk.harika sayfaların var,hepsini tek tek inceliyorum..etkinliğe katılman beni çok mutlu eder.slmlar.


  • 9/17/2007 2:05 ÖS  

    Sevgili Alev,
    Ellerine saglik, salata nefis olmus. Ayrica pratik bilgiler icinde tesekkurler.
    Demin tatil zorluklarinizi okudum ve uzuldum, bir sekilde oyle ya da boyle hepimizin basina geliyor maglesef. Ama muhim olan salimen gelmeniz. Umarim bavullar da gelmistir. Sevgilerimi gonderiyorum, tatli bebisine ve sana.


  • 9/18/2007 4:39 ÖÖ  

    Merhaba Alev,
    Sayende ben de blogunu tanıdım ve fark ettim ki benzer damak tadlarımız var:)
    Guacamole benim en sevdiğim ve çok sık yaptığım yiyeceklerden biri. Bir sürü çeşitlemelerini de deniyorum. Senden de kimyonu öğrendim. ilk yapışımda deneyeceğim hemen.

    Pasta yapım teknikleri inanılmaz.... Neler çıkmış ortaya hayran kalmamak elde değil. Çok keyifle izledim buradaki herşeyi. Sık sık görüşmek üzere:)
    Sevgiler
    İpek


  • 9/18/2007 5:22 ÖÖ  

    sevgili Alev
    mailin spam olarak gelmiş şimdi yayınladım.Özür dilerim ellerine sağlık..
    sevgiler...


  • 9/19/2007 4:13 ÖÖ  

    Sevgili Alev,

    Bir avokada düşkünü olarak, tarifini mutlaka deneyeceğim.
    Sevgiler


  • 9/19/2007 5:38 ÖÖ  

    Alev, avokado, bizim mutfağımıza da geç girdi biraz; ama sevdik biz de. Şimdi günlüklerden farklı tarifleri deniyorum ben de. Seninki de en kısa sürede denenecek.

    Sahi, kabaklı-peynirli muffinler benziyor demiştim ya. Havuç ilaveli yaptım bu kez senin gibi. Bundan sonra hep havuçlu yapacağım.
    Eline sağlık.

    Nane Limon.


  • 9/20/2007 7:47 ÖS  

    Diyalog yemekleri, etkinlikleri cok seviyorum gercekten. Inanilmaz guzel lezzetler cikiyor.

    Aybike, ben cok severim Avacado'yu. Kalorisi yuksek ama saglikli bir meyva. Bu arada bavullarimdan hala haber yok. Kismet..

    Ipekcim ziyaretine cok sevindim. Benzer damak lezzetimiz var gercekten bende senin blogunu gezerken hissetmistim.


    Serpil sagol canim gosrdum. Tesekkurler.

    Feyhan' biz cok begenerek yiyoruz. Umarim sende begenirsin.

    Munevvercim, begendigine cok sevindim. Cok hafif tatli oluyor dimi. Ben buyuzden daha cok seviyorum iste.


  • 11/10/2007 12:25 ÖS  

    Canım Alev, evde bulunan avakadoları günlerdir ne yapacağımı düşünüyorum. Normalde basit sos olarak kullanırım, ilaç niyetine yiyorumda kendisini :))

    Ama bu tarif çok hoşuma gitti..

    Yarın ilk işim denemek olacak...

    sıcacık sevgiler...

linkwithin

Related Posts with Thumbnails