09 Mayıs 2008

Anneler gününüz Kutlu olsun.  

11 Yorum var


Kısa bir mola dedim ama cok uzun bir mola oldu sanırım değilmi. Yorum bırakan ve mail gönderen herkese tek tek teşekkür ederım. İyi ki varsınız...

Aslında bu mola birazda tembellik oldu benim için. Bütün gün hem dinlendim hemde minik prensesimle vakit geçirdim. Zaten kızımla gün nasıl hızla geçip gidiyor anlatamam. Baharın tadını çıkarıyoruz ikimizde. Artık eskisi gibi bilgisayar başında fazla vakit geçiremiyorum. Selin zaten buna pek fırsat vermiyor. Benden önce klavyeyi alıp başlıyor birşeyler yazmaya. Bazen günlerce bilgisayarı açmadığım zamanlar oldu. Bu yüzden gelen yorumlara hemen geri dönemedim lütfen kusuruma bakmayın olurmu.

Mutfağa uğradığım kısa aralıklarda çok özlediğim pastane tariflerine merak saldım. NewJersey'de yaşarken Pazarları pastaneye gidip mis gibi sıcacık poğaça ve açmalardan yerdik ama burada ne yazıkki böyle bir pastane olmayınca iş başa düştü. Bir çok pastane poğaçası , tahinli pide, paskalya denemeleri derken eh kilolarda gelmeye başladı tabii. Bu denemelerden en memnun kalansa tabiki eşim oldu. "Pastanede bugün ne var" bakalım diye doğru mutfağa girip bana lezzet sonuçlarını bildirmekten büyük bir keyif alıyordu.

Sanırım yakında burada ne tür tariflerin yeralacağını şimdiden tahmin edebiliyorsunuz dimi. Tüm tariflerin resimlerini çekemedim ama en beğendiğim tarifleri inşallah sizlerle burada paylaşacağım. Ehh bu uzun arayı biraz kapatmak lazım.

Pazar günü Anneler Günü olduğu için, istedim ki annelerimize güzel ve lezetli bir pasta ile süpriz yapalım. Benim canım annem çok uzaklarda ama inşallah geldiğinde bu pastadan yapmak kısmet olur.

Canım annem seni çok seviyorum. Anneler günün kutlu olsun.



Limon Mereng Pay
(25 cm) pay kalıbı için

Pay Hamuru:

  • ¾ cup (180 mL) soğuk tereyağ
  • 2 cup (475 mL) Un
  • ¼ cup (60 mL) şeker
  • ¼ tatlı kaşığı (teaspon) tuz
  • 1/3 cup (80 mL) soğuk su

Tüm malzemelerin soğuk olduğuna emin olduktan sonra, un , yağ, şeker ve tuzu rondoya aktarın ve kum haline gelene kadar karıştırın. Azar azar soğuk suyu makina çalışırken ekleyin ve hamur birleşince hafifçe unlanmış tezgaha alın. Hafifçe yuvarlayıp üzerine bastırıp disk şeklini aldırın ve streç folyaya sarıp min 20 dk. dolaba kaldırın.

Hamuru iki streç folya arasında kalıbınızın büyüklüğünde 5 cm inceliğinde açın. Kalıba yerleştirip tekrar 30dk. dolaba kaldırın.

Fırını 180ºC (350ºF) derecede önceden ısıtın. Kalıbın içini folyo ile kaplayıp kabarmasını önlemek için ağırlık olarak fasulyeler koyun ve 20-25 dk pişirin. Folyoyu ve fasulyeleri çıkarıp tekrar 10 - 15 dk. arası altın rengini alana kadar pişirin. Fırından çıkardıktan sonra iç malzemesini koymadan tamamen soğumasını bekleyin.

Limonlu İç:
  • 2 cup (475 mL) su
  • 1 cup (240 mL) şeker
  • ½ cup (120 mL) mısır nişastası
  • 5 yumurta sarısı
  • ¼ cup (60 mL) tereyağ
  • ¾ cup (180 mL) limon suyu
  • 1 yemek kaşığı (tbsp) limon kabuğu rendesi
  • 1 tatlı kaşığı (tsp) vanilla
Suyu bir tencereya aktarıp kaynatın. Ocaktan alıp 5 dk. bekletin. Şeker ile birlikte nişastayı ayrı bir yerde karıştırın. Karışımı yavaşça çırparak sıcak suya karıştırın ve tencereyi tekrar ocağa alıp hafifçe katılaşana kadar çırparak pişirin. Yumurtaları ayrı bir kapta çırpın ve bu sıcak karışımdan bir kap alıp yumurtalar ile karıştırın. Yumurtaların pişmemesi için iki malzemeyi çırparak hızla karıştırın. Ilınan yumurtaları tekrar tenceredeki karışıma aktarın ve kaynayana kadar çırpmaya devam edin. Ocaktan alıp içine tereyağını aktarın. Ardından limon suyu, kabuğubu, vanilyayı ekleyip birbiriyle bütünleşene kadar karıştırın. Fazla sulu olmayan ama akıcı bir muhallebi olucaktır. Pay Kalıbının içine limonlu muhallebiyi aktarıp üzerini streç folyo ile kaplayıp soğuması için oda sıcaklığında bekletin.

Mereng için:
  • 5 yumurta beyazı
  • ½ tatlı kaşığı (tsp) tartar krema tozu (cream of tartar)
  • ¼ tatlı kaşığı (tsp) tuz
  • ½ tatlı kaşığı vanilya
  • ¾ cup (180 mL) şeker

Fırını 375ºF (190ºC) ısıtın . Elektrikli mixer ile yumurta beyazlarını tartar ile birlikte katı bir köpük olana kadar çırpın. Yavaş yavaş şekeri ekleyip parlak ve katı halene gelene kadar çırpın. Merengi limonlu karışımın üzerine istediğiniz şekilde aktarın ve önceden ısıtılmış fırında 15 -20 dk. pişirin. Soğuduktan sonra afiyetle yiyin.




11 Yorum var: to “ Anneler gününüz Kutlu olsun.


  • 5/11/2008 8:08 ÖÖ  

    Alev'ciğim anneler günün kutlu olsun,etkinlikler devam etsin lütfen olur mu?Çok öpüyorum yaramaz ve güzel kızını ve seni.


  • 5/13/2008 10:22 ÖÖ  

    Merhaba Arkadaşım…
    Uzun zamandır aklımda olan ama bir türlü vakit bulupta hayata geçiremediğim KAHVALTI ŞENLİĞİ etkinliğimi başlatmak istiyorum. Artık yaz yavaş yavaş gelirken, güneş o güzel yüzünü bize göstermeye başladı. Güneşi görüpte pazar kahvaltılarını bir şölen haline getirmezmiyiz ?? Tabiki getiririz. İşte bu etkinliğin amacı da bu. Çiçeklerle dolu bahçe ve balkonlarımızda bütün aile bireylerinin toplandığı bir günde kahvaltı masalarımızı şenlendirecek alternatifleri bu sayfada paylaşmak istiyorum. Dilediğin herşey örneğin; Omlet çeşitleri, şarküteri çeşitlerinin sunum ve hazırlanışı, kolay börekler, kanepeler, kahvaltı tabakları aklınıza gelebilecek herşeyi benimle paylaşabilirsin. Etkinliğim 14 mayıs ta başlıyor bitiş tarihi ise 8 haziran. Bugün den itibaren mail adresime tarifini gönderebilirsin. Bu aralıkta mutfaktayim10@hotmail.com adresime göndereceğin mailine isim, blog ismi, şehir/Ülke ve tarif adıyla birlikte mail atmanı rica ediyorum. Atacağın mail o güzel sayfana uğrayıp harika tarif ve resmini alıp kendi sayfamda yayınlamama sebep olacak. Katılımını bekliyor ve kolaylıklar diliyorum :)

    Bu arada sayfamın sağ üst köşesinde göreceğin KAHVALTI ŞENLİĞİ isimli bannerı da sayfanda görmek beni onurlandıracaktır.

    Sevgiler...


  • 5/13/2008 6:28 ÖS  

    PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ 23
    http://porselendemlik.blogcu.com ,
    http://birdemliksohbet.blogspot.com ve
    http://selmahlc.blogcu.com tarafından hazırlanmıştır.

    Akşamüstü sohbetine gelen dostlara
    Hanımlarla yapılan günlere
    Beş çayına gelen misafirlere
    Her biri birbirinden lezzetli tarifler

    12 Mayıs 2008 (pazartesi) , 25 Mayıs 2008 (pazar)
    tarihleri arasında Porselen Demlik Çay Saati Etkinliğini 23
    http://www.deryadanlezzetler.com arkadaşımızda düzenlenecektir..
    Tüm blogcu arkadaşlarımızın katılımlarını bekliyoruz..

    22, etkinliğimize harika bir ev sahipliği yapan
    http://fatostuncay.blogcu.com/ arkadaşımıza ve
    tüm katılımcılara sonsuz teşekkürler ediyoruz..
    Sevgilerimizle..

    PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ DERGİSİ ÇIKIYOR..
    Yayına Hazırlayanlar
    http://nasibim.blogcu.com
    http://birdemliksohbet.blogspot.com
    Sorumlu Müdür
    http://selmahlc.blogcu.com
    Grafik Tasarım Düzenleme
    Yağmur İpar

    Sizde sunumuna özen göstererek hazırladığınız, leziz ikramlarınızın dergide yer almasını istiyorsanız porselendemlikdergi@hotmail.com adresine onay mesajı gönderebilirsiniz.
    Bunun için yapmanız gereken tek şey:

    Adınızı
    Sitenizin adresini
    Dergide yer almasını istediğiniz tarifin adını
    Tarifin link adresini göndermeniz yeterli olacaktır.

    Örnek
    isim: SEVİL SAHİN
    site adı: http://birdemliksohbet.blogspot.com
    Tarif : SALATA YARIŞMASI
    Link:http://birdemliksohbet.blogspot.com/2008/05/ite-salata-yarimamizin-birincisi.html

    Ayrıca bu dergi için sponsor olmak istiyorsanız porselendemlikdergi@hotmail.com adresine başvurabilirsiniz.


  • 5/15/2008 12:17 ÖÖ  

    Alev'cigim,
    Oncelikle gecmis anneler gunu kutlu olsun, cok ozlettin kendini ve tariflerini.

    Sevgilerimi gonderiyor, guzel bir gun diliyorum.


  • 5/15/2008 12:24 ÖÖ  

    çok güzel, resimler daha bi güzel :)


  • 5/15/2008 1:50 ÖS  

    ELLERİNE SAĞLIK ,BU HARİKA TATLI İLE GELİŞİN MUHTEŞEM OLDU...SEVGİLER


  • 5/15/2008 3:28 ÖS  

    Ellerinize sağlık,nefis gözüküyor pastanız.Oldukça zahmetli ama annelere değer doğrusu.
    sevgi ve selamlar..


  • 5/19/2008 2:56 ÖS  

    ay cok guselmiş yahu:)
    yeniyim ama sizin gibi mukemmelliklerden öğrenceklerim çokçok:)


  • 5/27/2008 8:28 ÖÖ  

    Nefis tariflerinle birlikte etkinliğe bekliyorum,hadi:)
    PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ 24
    http://porselendemlik.blogcu.com , http://birdemliksohbet.blogspot.com ve
    http://selmahlc.blogcu.com tarafından hazırlanmıştır.
    • Akşam üstü sohbetine gelen dostlara
    • Hanımlarla yapılan günlere
    • Beş çayına gelen misafirlere
    • Herbiri birbirinden lezzetli tarifler..

    26 Mayıs 2008 (pazartesi) -- 8 Haziran 2008 (pazar)
    tarihleri arasında Porselen Demlik Çay Saati Etkinliğini 24 bende yani http://www.keyiflimutfagim.com/ da düzenlenecektir..
    Tüm arkadaşlarımın katılımlarını bekliyorum.


    AYRICA :
    PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ DERGİSİ ÇIKIYOR..
    Yayına Hazırlayanlar
    http://nasibim.blogcu.com
    http://birdemliksohbet.blogspot.com
    Sorumlu Müdür
    http://selmahlc.blogcu.com
    Grafik Tasarım Düzenleme
    Yagmur İpar

    Sizde sunumuna özen göstererek hazırladığınız, leziz ikramlarınızın dergide yer almasını istiyorsanız porselendemlikdergi@hotmail.com adresine onay mesajı gönderebilirsiniz.
    Bunun için yapmanız gereken tek şey
    • adınızı
    • sitenizin adresini
    • dergide yer almasını istediğiniz tarifin adını
    • tarifin link adresini göndermeniz yeterli olacaktır:)
    Örnek
    isim: SEVİL SAHİN
    site adı: http://birdemliksohbet.blogspot.com
    Tarif : SALATA YARIŞMASI
    Link:http://birdemliksohbet.blogspot.com/2008/05/ite-salata-yarimamizin-birincisi.html

    Ayrıca bu dergi için sponsor olmak istiyorsanız porselendemlikdergi@hotmail.com adresine başvurabilirsiniz.


  • 6/05/2008 6:10 ÖÖ  

    iyi olduguna cok sevindim :)


  • 6/07/2008 11:07 ÖÖ  

    Cok sahane olmus, ellerinize saglik. Iyi hafta sonlari.

linkwithin

Related Posts with Thumbnails