Somon Köfte
Kategori: Ana yemekler 6 Yorum varSanırım hayatımın hiçbir döneminde bu kadar çok balık yememişimdir. Bu durumdan hiçde mutsuz değilim aslında. Hem sağlıklı beslenmek adına hemde süt verdiğim için bebeğime çok faydalı. Temizlenmiş sırf et halinde (fileto) balıkları çok seviyorum. Biliyorum kılçıklı balıklar çok daha lezzetli oluyor ama temizlemek için sarfedilen zamanda benim tüm iştahım kayboluyor. Heran boğazıma kılçık takılacakmış hissi ile güzelim balığın tadına varamıyorum bile. Buyüzden İstanbul'da iken sadece palamut balığını büyük bir zevk ile yiyebiliyordum. Ahh aslında şimdi olsada yesek keşke. Nasılda özledim tazecik palamut balığını..
Genelde konserve tuna balığı köftesini farklı bir tarif ile yapardım. Fakat bu tarifi bir ingiliz yemek dergisinde gördükten sonra mutlaka denemeliyim diye not almıştım. Eşimde benim gibi yemek konusunda açık fikirli olunca yeni şeyler denemek inanilmaz çekici geliyor bana. Sonuçta bazen hiç beklemediğiniz lezzetlerle karşılaşabiliyorsunuz.
Balıka köftelerini hazırladıktan sonra ayrı ayrı yağsız kağıda sarıp buzlukda donduruyorum. Böylece evde yemek olmadığında buzluktan çıkarıp pişirmesi inanılmaz kolay ve pratik oluyor.
Ölçülerini orantılı şekilde isteğiniz kadar yapabilirsiniz. İşte tarifi umarım sizde beğenerek yersiniz.
Sevgi ve sağlıkla kalın.
Malzemeler
- 800 gr Somon fileto (derisi temizlenmiş)
- 2 defne yaprağı
- küçük bir bağ dereotu
- 500 ml. süt (balık miktarına göre değişken)
- 600gr. patates
- 1 limon kabuğu rendesi
- 4 yemek kaşığı mayonez
- 1 tatlı kaşığı hardal
- 4 yemek kaşığı konserve kapari (OPSİYONEL)
Kızartmak için
- 1 yumurta
- 100 gr. bayat ekmek kırıntısı (galeta unu)
- 4 yemek kaşığı kızartmak için yağ
Hazırlanışı
- Balıkları, defne yaprakları ve dereotu ile tavaya koyun. Sütü ilave edin ve orta ateşte pişirin. Tüm sütü kullanmayabilirsiniz, sadece üzerini kaplayacak kadar olması yeterli.
- Süt kaynayınca tavanın altını kısıp 4 dk. kaynamasını bekleyin ve ocağı kapatın. Sütün içinde balıkları 5 dk. daha bekletin ve iyice piştiklerine emin olduktan sonra tabağa alın.
- Çatal ile balıkları lif lif irice parçalayın.
- Ayrı bir kapta patateslerin kabuklarını soyun ve küp küp doğrayıp haşlayın. Haşlama suyunu boşaltıp patatesleri 2 dk. soğuması için bekleyin.
- Patatesleri tekrar ocağa alın ve püre haline getirerek 1-2 dak tamamen kuru ve puf puf olana kadar pişirin. Limon suyunu, mayanozi, hardalı, kapari ve istenilen baharatlar ilave edip iyice karıştırın ve ocaktan alın.
- Balıkların varsa kalan suyunu tekrar süzüp patates püresi ile yavaşça karıştırıp tamamen özümsemelerini sağlayın.
- Un serpilmiş tahta üzerinde yaklaşık 2,5 cm kalınlığında 8 veya 10 adet yuvarlak köfteler hazırlayın.
- Köfteleri önce çırpılmış yumurtaya sonra galeta ununa bulayıp kızgın tavada heriki taraflarınıda 5 dk. olmak üzere pişirin.
Afiyet olsun.
6/26/2007 3:17 ÖS
malzemeler birbiriyle uyumlu. eminim çok güzel olmuştur. ben de merak ettim şimdi. en kısa zamanda denemeliyim.
eline sağlık.
6/26/2007 4:22 ÖS
Çok değişik ve güzel bir tarife benziyor ama kalorisi biraz yüksek gibi.Lezzeti için kalori hesaplarını unutmaya değer :)eline sağlık canım...Selamlar...Sevgiler...
6/26/2007 4:31 ÖS
puff
6/26/2007 5:45 ÖS
Merhaba ben Mine,
Bende Amerikada New Yorkta yasiyorum. Inanin bende baligi cok seviyorum ama, eskisi gibi cok yiyemiyorum, cocuk emzirdiginizi soylediginiz icin yaziyorum, lutfen yanlis anlamayin, ama bazi baliklarda cok fazla oranda mercury bulundugu icin hamile iken ve cocuk emzirirken cok fazla yenmesi tavsiye edilmiyor. Eminim sizde duymussunuzdur. Benim iki kizim var birisi 7 digeri 9 yasinda, bende onlari 16 sar ay emzirdim, iyi sanslar.
6/26/2007 5:46 ÖS
Alev'cim,
bebegin olmus haberim olmadi cok sevindim, saglikli, huzurlu bir yasam onunla olsun.
Koften cok guzel, benim zipzipa baligi bende kofte seklinde yediriyorum, severek tuketiyor.
Bebisini kokla benim icin.
Sevgilerimle,
Zeynep
6/27/2007 11:33 ÖÖ
Hulyacim
Patates ve Balik yanyana ilginc gelmisti bana ama sonuc cok lezzetli oluyor.
SerinMavi
Bir koftede 431 kalori var :)Ama degere gibi nedersin.
Sevgili Mine
Balik konusunu bende okumustum . Belirli baliklari yemek zararli diye okudum ve bunlara dikkat etmeye calisiyorum. Ilgin icin cok saol canim.
Zeynep
Demek siteme uzun zamandir bakmamisin. Kirildim bak simdi. SAka , saka.. Senin icin minigimi koklayacagim. Sevgilerimle