Sebzeli Enchilada
Kategori: Ana yemekler 10 Yorum var
Enchilada, bildiğimiz lavaş ekmeklerine benzeyen, Meksikalılara özgü tortillanın peynir ve istenilen malzemelerle doldurulup üzerine chili sosu dökülerek fırında pişirilen bir Meksika yemeği.
Meksika mutfağını gerçekten çok seviyorum. Daha önceki yazılarımdan birinde de cihli tarifi vermiştim. Enchilada bizim evde en çok yapılan yemeklerden biri. İçine istediğiniz malzemeleri koyarak herseferinde değişik lezzetler elde edebiliyorsunuz. Aynı yöntemle fakat üzerine sos dökmeden hazırladığınızda ise bu yemeğe Burrito deniliyor. Burrito fırında pişirilmiyor ve içine avacado meyvasından hazırlanan sos, soğan vs. malzemeleri koyularak dürüm haline getiriliyor. Herikiside gerçekten son derece lezzetli bir yemek oluyor. 2 çeşit tortilla var. Mısır unu ile hazırlanan ve bildiğimiz normal un ile hazırlanan tortilla. Ben normal un ile hazırlanmış olan tortilla kullandım. Fakat mısır unu ile yapılanıda kullanabilirsiniz.
Malzemeler
- 2 yemek kaşığı zeytinyağ
- 1 orta boy soğan
- 1 yeşil acı biber (jalapeno)
- 1 çorba kaşığı chili powder
- 2 baş sarımsak
- 2 tatlı kaşığı kekik
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 konserve siyah meksika fasulyesi ( veya kırmızı fasulye)
- 1 bardak mısır tanesi
- 1 yeşil dolmalık biber
- 2 çorba kaşığı limon suyu
- 3/4 bardak taze kaşar & çedar peyniri rendesi
- 7 adet tortilla (flour tortilla)
- Domatesli sos (enchilada sos)
- Fırını 175C (350F) ısıtın.
- Soğanları ince ince doğrayıp zeytinyağda pembeleşene kadar kavurun. Minik doğranmış acı yeşil biber, chili powder, sarımsak,kekik ve kimyonu ekleyip 1-2 dak. daha pişirin.
- Fasulye, mısır, limon suyu ve dolmalık biberi minik doğrayıp karışıma ekleyin. Ardından 1 yemek kaşığı su ekleyip ocaktan indirin.
- Tortillaları kolay kıvrılabilmeleri için mikrodalga veya fırında ısıtın. 2-3 yemek kaşığı fasulyeli karışımdan tortilanın ortasına koyun. Üzerine 2 yemek kaşığı çedar ve taze kaşar rendesi koyup dürüm şeklinde sarın.
- Yağlanmış fırın kapının içerisine aralık bırakmadan sıralayın.
- Evde hazırladığınız veya hazır olarak aldığınız domatesli sosu* tortillaların üzerine dökün.
- En üstüne kaşar rendesi serpin ve önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 25 dk. pişirin. Yanında ekşi krema (soure cream) ve avacado salatası ile servis yapın.
* Eğer bulabilirseniz chili biberi ile yapılan hazır enchilada sosu kullanabilirsiniz.
Afiyet olsun
6/28/2006 1:18 ÖS
Meksika yemeklerine ben de bayiliyorum, ozellikle bruto'ya. Enchilada'yi hic denememistim. demek ki firinlanmis bruto'ya enchilada deniliyormus.:)
cok guzel gozukuyor, ellerine saglik alev.
6/29/2006 7:55 ÖS
Cansel saol canim.
Ipek,
Yapimi gercekten kolay ve lezzetli. Ayni lokantalardaki gibi :) Simdiden afiyet olsun.
6/30/2006 12:14 ÖÖ
Sevgili Alev,
bunu da yapicam en kisa zamanda. Resme bakarken de canim cok cekti.
7/01/2006 7:31 ÖÖ
super gorunuyorlar !
7/04/2006 8:41 ÖÖ
biz yediq Allah artırsın .. sofrayı kuran kaldırsın (. .. ihih ..
7/05/2006 5:27 ÖÖ
Selamlar,
Sayfanız ve tariflerinizin herbiri muhteşem gözüküyor,hangisinden başlasam diye düşünmeye başladım masamın başında kara kara.Ellerinize sağlık,gönlünüze sağlık.Daha ne denirki bu muhteşem görüntülere..Hep sevgiyle ve tüm sevdiklerinizle beraber olun.Tarifleriniz bol olsun.Bende sizzleri beklerim sayfama,sizinki kadar iyi degil tabiiki:))
Sevgiler..
www.damak-tad.blogspot.com
7/05/2006 5:28 ÖÖ
hepsi harika gözüküyor ellerinize sağlık.
Sevgiler.
7/05/2006 5:28 ÖÖ
hepsi harika gözüküyor ellerinize sağlık.
Sevgiler.
7/06/2006 2:46 ÖS
Sayfaniza tesadüfen girdim cok güzel tarifler var paylasiminiz ocon tesekkürler,meksika yemekleri genelde cok acili oluyor,bu tarifi hemen deneyecegim.banada beklerim.
http//www.blogcu.com.baharcicegi
5/05/2009 4:58 ÖS
Alev abla,
amerikada yaşasamda ingilizce cevirilerin yardımıyla herşeyi hem çok rahat yapabiliyorum hemde markete gittigimde cok rahat buluyorum.Bu güzel açıklayıcı yazılarına devam ederseniz beni ve benim gibileri çok mutlu edersin.Teşekkürler.Çok sevgiler