22 Nisan 2010

Dünya ve insanlık günü  

3 Yorum var

Bugün Dünya Günü (Earth Day). Dünyamızı kaybetme aşamasına geldikten sonra sadece birgün Dünya günü ilan etmek ve bugünü kutlamak herseyi düzeltebilecek mi. 40 yıldır bugün kutlanıyor ve acaba kac kişinin umurunda yada haberi var. Kutlamak yerine sadece 1 gün dahi olsa dünyamızı öldürmeye ara versek belki bir faydası olurdu.Dünyayı kirleten büyük firmalara hatta devletlere karşı ben tek başıma ne yapabilirimki diye düşünmeden ufakda olsa yapabileceğimiz birçok şey var emin olun. İlk aklıma gelen belkide en bilineni plastik şişeler kullanmayın. Geri dönüştürüme önem verin ( siseleri, kağıtları geri dönüşüm kutularına atın)ç En güzel örneklerden biri de ÇEKÜL vakfının sitesinde. Yeni evlenecekler için inanılmaz güzel bir nikah şekeri. Hem alan için hemde veren için unutulmaz bir hediye. Aslında bugün yazmak istediğim konu farklıydı ama herzamaki gibi dayanamadım işte birşeyler yazmak istedim bugün için.

Esas yazmak istediğim konu ise yediğimiz yiyecekler hakkında. Dün akşam lokal bir kanalda yayınlanan Food Inc. belgesel filmini izledim. Keşke izlemeseydim. Gece hiç uyuyamadım desem. Sağlıklı diye düşündüğümüz bir çok ürünün genleri ile oynandığı, yediğimiz etlerin, tavukların, yumurtaların, hatta çocuklarımıza içirdiğimiz sütün nekadar tehlikeli olabileceğini öğrenmek. İnanın bu filmi seyretmenizi önermek için kararsız kaldım. İzleyin istiyorum çünkü hem evlatlarınız hemde kendi sağlığınız için belki birşeyleri değiştirmeye başlayabilirsiniz. Ama bu filmi izledikten sonra markete gidip eskisi gibi alışveriş yapabilirmisiniz emin değilim. Hatta gönül rahatlığıyla çocuklarınıza tekrar hamburger yedirebilirmisiniz bilmiyorum. Filmde büyük firmaların insan hayatını nasıl etkilediğini, devletin bu konuda hiçbirşey yapamadığını açıkça görebilirsiniz. Ama bir gerçekte az gelirli bir aile iseniz sağlıklı ürünler alabilme imkanınızın nekadar az olduğu. Özellikle Amerika'da $1 'a hamburger alabiliyorken sadece organik 1 adet domates veya armut alabiliyorsunuz. Bu şekilde insanlar nasıl sağlıklı beslenebilir ki. Filmin sonunda bazı tavsiyeler yazmışlardı , eğer yapabilirseniz;

  • Coca cola gibi bol şeker içeren içecekleri az tüketin,
  • sağlıklı olduğuna inandığınız lokal çiftliklerden alın,
  • Sebze ve meyveleri mevsiminde alın,
  • organik ürünleri tercih edin,
  • Haftada bir günü et yenilmeyen gün ilan edin,
  • aldığınız ürünlerin MUTLAKA içindekiler etiketini okuyun,
  • Fast food yerine evinizde yemek pişirin,
  • Sebzelerinizi küçük bile olsa kendi bahçenizde yetiştirin ( büyük saksılarda balkonda rahatlıkla domates, patlıcan gibi sebzeler yetiştirebilirsiniz. )

Tek dileğim Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) içeren ürünlerlerin tamamen ortadan kaldırılıp doğal ürünlerin yetiştirildiği ve yenilebildiği temiz, ve yemyeşil bir dünyada evlatlarımızın yaşaması.

3 Yorum var: to “ Dünya ve insanlık günü


  • 4/22/2010 11:16 ÖÖ  

    arkadaşım gerçekten yazdığın şeyler çok doğru.
    büyük firmalar sadece daha ne kadar fazla para kazanabilirizin peşindeler insan sağlığı onlar için çok da önemli değil devletin de çok fazla birşey yapmadığı için istedikleri gibi at koşturuyorlar.
    marketlerden aldığımız her üründe muhakkak bir katkı maddesi bir kimyasal var.
    son yazdığın mevsiminde yenen meyveler sebzeler yada kendi bahçemizden yetiştireceğimiz ürünler.
    Ama malesef kendi ürünümüzü yetiştirmek istesek bile tohumlar dahi genetiğiyle oynanmışş çıkıyor..
    Yazı için teşekkürler...


  • 9/01/2010 5:34 ÖS  

    Biz de Yemiyorsak Sebebi Var! diyoruz Fikir Sahibi Damaklar uyeleri olarak. Seni de http://www.350.org/node/17743 buraya davet ederiz, tum yureginle...


  • 9/02/2010 12:09 ÖÖ  

    Keske herkes kendi urununu yetistirebilse.. Aldigim her urunun etiketini okumaktan daraliyorum ama yapmak mecburiyetindeyiz artik. Kendimiz icin olmasa bile cocuklarimiz icin.

linkwithin

Related Posts with Thumbnails