16 Nisan 2010

Whoopieeee  

6 Yorum var

Geçen hafta en yakın arkadaşım bana çok güzel bir süpriz yapıp 22 aylık minik kızınıda alıp bizi ziyarete geldi. Şansımıza havalarda çok güzeldi de biraz dolaşabildik. Ama zaman dediğin nedirki işte çabucak 10 gün geçip gitti bile. Görmeliydiniz, evimiz 3 minik prenses ile herzamankinden biraz daha şendi. Yemek savaşları, oyuncak savaşları derken gayet eğlenceli bir okadar cıvıltılı çok güzel günlerdi. Ne çok özlemişim arkadaşım seni iyiki geldin.

Sağlık problemi, misafirler derken farkına varmadan arayı yine uzatmışım. Rose 'un tariflerine ancak zaman geldi. Ama sakin bu acele ile cekilmis kotu resme aldanmayin gercekten denemeye deger bir tarif.
Whoopie Pie ' in , türkçesi nedir bilmiyorum ama burada çok popüler. Bende daha önce hiç yememiştim ve ilk defa denedim. Nasıl bişimi , iki ufak yuvarlak çikolatalı kek arasında rüya gibi marshmallow kremayi yedikten sonra whoopieeee diye bagirmak geldi icimden  desem...

Whoopie Pie
(Rose Heavenly Cake kitabından uyarlanmıştır. )

40 gr . Bitter çikolata
120 gr  kahverengi şeker (1/2 ölçü kabı)
1 büyük yumurta
2 yemek kaşığı sıvıyağ
2 yemek kaşığı tereyağ
125 gr Un (1 ölçü kabı)
18 grç kakao  (3 yemek kaşığı + 2 tatlı kaşığı)
1/2 tatlı kaşığı kabartma tozu
1/2 tatlı kaşığı karbonat
1/2 tatlı kaşığı tuz
121 gr buttermilk  (1/2 sıvı ölçü kabı)

Fırını 200C (400F) önceden ısıtın. Benmari usulu (sıcak su dolu bir kabın uzerinde suya değmeyen bir kabın içerisinde eritme yöntemi) çikolatayı eritin. Soğuması için bekletin.

Mixerde şeker, yumurta ve yağları yaklaşık 5 dk. çırpın ve çikolatayı ekleyip karıştırın. Kuru malzemeleri birbirleri ile karışması için ayrı bir kaba eleyin. Ardından yumurtalı sıvı karışıma buttermilk ile birlikte 3 seferde ekleyip karıştırın.

Dondurma kaşığı ile tepsiye 12 adet ufak hamurları aralıklı olarak koyup, yaklaşık 10 dk yada batıracağınız kürdan temiz çıkana kadar pişirin.

Kremanın tarifi yarına....


Whoopie Marshmallow Krema

50 gr. şeker  (1/4 ölçü kabı)
2 yemek kaşığı mısır şurubu (yoksa bal kullanılabilir sanırım)
1 yemek kaşığı su
1 yumurtanın beyazı oda ısısında olmalı
1/8 tatlı kaşığı tartar krem (cream of tartar) (Türkçesini tam bilmiyorum. Yumurta akının daha iyi kıvam alması için kullanılan beyaz bir toz)
14 gr. tereyağ
vanilya

Hazırlanışı
Şeker, mısır şurubu ve suyu orta harlı ocakta şeker eriyene ve kaynayana kadar karıştırın. Kaynamaya başlayınca kısık ateşe alın. Şeker termometresi 120C / 250F gösterene kadar kaynamaya bırakın. 
Ayrı bir kapta yumurta akını el mixeri ile yüksek hızda köpük olana kadar çırpın. Ardından tartar kremi ekleyip kuş gagası dediğimiz kıvama gelene kadar çırpın. Kuş gagası kıvamı, mixerin ucunu kaldırdığınızda yumurta köpüğünün kuş gagası biçiminde dik bir şekilde durmasıdır. 
Kaynayan şekerli şurubu yumurta köpüğüne mixer ile düşük hızda çırpmaya devam ederek karıştırın. Şurubu kesinlikle hızlı bir şekilde yada tamamen yumurtaya karıştırmamaya dikkat edin.  Yumurta akı soğuyana ve parlak bir renk alana kadar çırpmaya devam edin ardından vanilyayı ekleyin ve 8-10 dk iyice soğuması için merengi dolaba kaldırın. Soğuk ama hala kıvamlı olmalı ısısı 21C (70F) olmalı.

Kremanın son aşaması

113 gr tereyağ
43 gr pudra şekeri (1/4 ölçü kabı + 2 yemek kaşığı)
  
Tereyağ ve pudra şekeri beyaz krema kıvamına gelene kadar mixerde yüksek hızda iyice çırpılır. Ardından soğuyan merengi ekleyip birbirlerine iyice karışıp krema olana kadar 10 sn. karıştırın. Ardından iki kekin arasına bu güzel kremayı sürüp afiyetle yiyin.







6 Yorum var: to “ Whoopieeee


  • 4/16/2010 12:52 ÖS  

    bu cok kotu bir fotograf olmus...
    senden daha iyi fotograflar gormeye alistik...


  • 4/16/2010 1:47 ÖS  

    Cok haklisiniz. Bende resmi yayinlayip yayinlamama konusunda cok kararsiz kaldim ama tarif cok guzeldi.


  • 4/16/2010 4:26 ÖS  

    super,her zamanki gibi, bayiliyorum bu siteye. benim icin onemli olan tat, tarif tamamlansin hemen deneyeyim:))
    gulay


  • 4/22/2010 5:04 ÖS  

    kreme tarifi gelecek mi:)))


  • 4/22/2010 9:46 ÖS  

    Gulay cım kremayı yazdım. Sormak istediğin bişi olursa yine mail atabilirsin.


  • 4/26/2010 4:41 ÖS  

    cok, cok tesekkur ederim:))

linkwithin

Related Posts with Thumbnails