24 Mart 2010

Bu kadarı biraz fazla değilmi !  

23 Yorum var

Gerçekten özentinin biraz ötesine mi geçmişiz de benim haberim yok ! Hani kendimizi geliştiriyoruz, Avrupa standartlarına ulaşmaya çalışıyoruz dedik ama buda bana biraz fazla geldi. Biraz canım cıkıldı ve oturdum gece yarısı belkide yazmamam gereken bu yazıyı yazıyorum. Hani belki benim severek seyrettiğim NTV'de yayınlanan Tadı Damağımda programını izleyenler vardır da programda tanıtımı yapılan FOL isimli hamburgerleri ile ünlü cafenin sahibi hanımefendinin bir hamburgerin içerisinde "Avakado, Blue cheese ve Bacon isli sosla" olduğunu söylemediğini yada yanlış anladığımı söyler de biraz rahatlarım diye umud ediyorum. Bacon yazdım ama Bekın olarak okunuyor. Yani türkçesi DOMUZ PASTIRMASI. Vedat Milor , düzeltmeye çalışıp Jambon dedi ama lütfen söyleyin henüz bu kadar özenti olmadık dimi sadece bu bayan Amerika'da okumuş o yüzden ağız alışkanlığıdır deyin.

Kendi memleketimde bir televizyon programında belki anlamını dahi bilmeyen izleyicilerin önünde, cafede satılan bir hamburger çeşidinin içerisine domuz pastırması yerine "tütsülenmiş bekin " koyuyoruz demeyi neden tercih ettiğini bu bayana sormak isterdim. Orası Amerika'mı yoksa Türkiye'mi. Bacon nedir bilen zaten biliyor , ona göre yiyor ve kimse kimsenin ne yediğine de karışamaz. AMA ya bu malzemenin ne olduğunu gerçekten bilmeyen ve kesinlikle yemek istemeyenler ne yapacaklar. Bu programı seyreden belki benim annem -ki hamburgeri çok sever, belki yeğenimde olabilir ve özenip gidip bilmeden bu abartılarak anlatılan hamburgeri yiyebilir de. Neden, böyle birşeye izin verildiğini hala anlayabilmiş değilim ve sanırım anlayabileceğimide sanmıyorum. Sözün kısası bence bu kadar güzel ve kaliteli bir programa hiç yakışmayacak bir konuk olmuş FOL.

23 Yorum var: to “ Bu kadarı biraz fazla değilmi !


  • 3/25/2010 2:45 ÖÖ  

    çok haklısın Alevciğim kendilerini kaliteli bir kanal olarak lanse eden tv kanallarının yayınladıkları herşeye dikkat etmeleri gerekirken yiyecek bir maddeyi tanıtma konusunda neden bu kadar vurdum duymaz olduğunu bende anlayamadım evet canım bu kadarıda çok fazla mesela ben bacon un anlamını şimdi okuyunca öğrendim bilmiyordum benim gibi bilmeyen birçok insan var bu uyarın için teşekkür ederim sağlıkla kal


  • 3/25/2010 4:03 ÖÖ  

    Canim benim... Bu özenti degil, özenti ötesi... Hani "yumurta ciktigi kabugu begenmezmis" misali, bir dönem de olsa Avrupa veya Amerika`da yasayip da veya oralara tatile gidip te ne oldum delisi olanlar var ya... Biliyor musun canim... Aslinda bizlerde de hata var... Simdi hepimiz birden NTV`ye protesto mailler atmaliyiz, bak o hatun bir daha cikariliyor mu o programa.... Neyse tatlim, basini agrittim,,,, Sevgilerimle, öpüyorum,,,


  • 3/27/2010 6:52 ÖÖ  

    Haklısın sevgili Alev. Türkiye de hizmet veren ve nüfusun çoğunluğunun önem verdiği bu hususu müşterilerine sipariş sırasında yada mönüde belirtmiyorsa eğer gerçekten saygısızlık...


  • 3/29/2010 3:14 ÖS  

    Merhaba Alev hanım..

    Uyarınız için teşekkürler ,her ne kadar o tarz yerlere pek yolumuz düşmesede aklımızda bulunsun bu uyarı..:)

    sevgiler


  • 4/01/2010 3:55 ÖS  

    duyarlılığın ve verdiğin bilgiler için teşekkürler. bu programı zaman zaman seyrederim.onlar da bu duyarlılığı gösterebilseler keşki...
    sevgiler...


  • 4/15/2010 3:44 ÖÖ  

    Selam, tepkinizi anliyorum ancak yanlis anladiginizi dusunuyorum, programda bahsedilen, dana bacon (beykin) olmasin???

    Turkiyede'de dana bacon uretiliyor ve icinde domuz yok. Danadan elde ediliyor.

    Mado bu tur sandvicler satiyor ornegin.. Linke tiklarsaniz gorebilirsiniz.

    http://www.mado.com.tr/urunler/urunler_kahvalti_kosesi_soguk_sandvicler.aspx

    Deniz


  • 4/15/2010 8:54 ÖÖ  

    Deniz hanim

    Bilgi verdiginiz icin tesekkur ederim. Dana Bacon ilk defa duyuyorum ve acikcasi yinede bana ters geldi. Bacon yerine Turkce baska bir isim koysalardi keske. Bana herzaman domuzu hatirlatiyor.


  • 4/15/2010 11:20 ÖS  

    Selam,

    Tamamen katiliyorum size isim konusunda.. Zaten eskiden beri biz etin bu bolumunu dana jambon diye bilirdik, zira pastirma cok farkli bir yiyecek.. Davetlerde filan soguk meze tabagi icinde sunardik.

    Sanirim trend'e uymak icin bu yolu sectiler ve bu ismi kullandilar.

    Aksi takdirde bir kisim insanlarin kullandiklari etin bu bolumu "ham" adi altinda satilmakta yurtdisinda. Bizdeki jambona denk gelen ve soguk olarak tuketilen et yani..

    sevgiyle,

    Deniz


  • 9/01/2010 5:44 ÖS  

    Ne yazik ki artik Turkiye'de domuz etini, bacon'i, ham'i bulmak onlari kendi urunlerimizle yakin raflarda komsu komsuya gormek mumkun! Bir grup var, bile bile yiyor. Bir grup var, bilmeden ozenti ile yiyor, bir grup var yemek istemiyor ama arada bilinmediginden kayniyor, bir grup da merakindan yiyor. Evinde dugun organizasyonu yapan, coook unlu bir otelden yemeklerini getirten arkadasimin haberi hicbir zaman olmadi mesela. Menude domuzun yeraldigini bilmiyordu. Biz de bilmeyecektik. Davetlilerden birisinin basortusu olunca, servis yapan cocuk haci teyze sen ondan alma, icinde domuz var deyince ogrendik! Bu demektir ki, her yedigimiz sorgulanacak, icinde ne var arastirilacak. Bunu yurtdisinda yapmak yorucu ama sonucta onlarin kendi vataninda mecburuz deyip katlanilir da, kendi topraklarimda cok aci :((((


  • 12/14/2010 7:16 ÖÖ  

    bir kasıt olduğunu sanmıyorum. ama türkçe bir programda da "domuz pastırması" demeleri raitingi düşürürdü diye düşünmekteyim, ki zaten gerçek adı bacon'dır. yiyecek olanlarda böyle yeni duydukları şeyleri önce bir araştırıp sonra yesinler. ayrıca domuz ürünleri sığırınkilere bin basacak lezzet, çeşitlilik ve kaliteye sahip.
    yemek programlarını saçma bulur ve yemenin felsefesine gülüp geçerim. ancak içinde domuz geçen herşeye bu kadar haçlı seferi açmanın dinsel önyargılardan neden aldığını düşünüyorum.
    üstelik türkiye'de domuz satmak yasak değil, sadece alıcı sayısı az olduğundan fazla bulunmuyor ve pahalı.


  • 12/14/2010 8:26 ÖÖ  

    Sevgili Exhorder
    Dinimizce domuz yemek gunahtir. Bu bir dinsel onyargi degildir. Herkesin secimi vardir, isteyen yiyebilir tabiiki buna kimse karisamaz. Fakat dogru tanilitmiyor veya menulere uyarilmadan konuluyorsa bence dogru bir davranis degildir. Artik sanirim Turkiye'de de yedigimiz her seyin icinde domuz varmi diye sormak gerekecek -ki nekadar aci bir durum.


  • 12/14/2010 1:17 ÖS  

    @Exhorder, sizin domuz ve urunlerini yeme hakkiniz bulundugu kadar, benim de yememe hakkim var. Dunyanin neresinde olursa olsun. Dini nedenleri gectim, o hayvancagizin kokusuna dayanamiyorum. Pislik icinde yasamasina dayanamiyorum. Dolayisi ile de yemek istemiyorum. Piserken duydugum kokusu bile midemi kaldirmaya yetiyor. Ayni hissi sogan kavrulurken cikan kokuda da duyarim ben. Siz icinde kopek ya da yilan ya da tiksindiginiz bir baska canli bulunan yemegin, haberiniz olmadan size yedirilmesini ister miydiniz? Ayrica cekinceniz olmasa yorumunuzu birakirken kimliginizi acik olarak birakirdiniz.


  • 12/16/2010 8:42 ÖÖ  

    Merhaba, tesadüfen yaziyi farkettim. Berlinde cocuklarimla birlikte hamburgerciye gitmistik. Ben tavuk etli salata ismarladim. Alman tezgahtar beni bu salatada domuz ürünü var diyerek uyardi. Yabancilar bize karsi bu denli hassasken türkiyede bacon iceren ürün satilmasi uygun düsmüyor bence de.


  • 12/20/2010 11:24 ÖÖ  

    kusura bakmayın, iş güçle uğraşmaktan mesajınızı cevaplamayı unuttum. :)

    @Alev

    Elbetteki yemeyebilirsiniz, kimsenin sizi herhangi bir şeyi yemeye zorlaması, tartışılmayacak kadar komik bir olgu. Üzerine konuşmak bile komedi. Ancak şaban filmlerine konu olabilir böyle bir şey. Ancak bir tv programında bahsi geçen yiyeceğin orjinal ismini söylemelerinden doğal bir şey olamayacağını düşünüyorum. Müslümanlar için özel lugat kullandırmaya çabalamak, bu sefer karşı tarafa yapılan baskı olacaktır. Domuzu yemek istemeyen kişiler, yabancısı oldukları yiyeceklerin menşeini araştırıp öyle yesinler.

    @berceste

    Domuzun pislikte yaşadığını sanmıyorum, bizzat çiftliklerini internette aratıp inceleyebilirsiniz. Kokusunu da pek alamadım şimdiye kadar, bilakis diğer etlere göre oldukça iyiydi. üstelik soğan kavrulurken çıkan kokuya bayılırım nedense :). Kedi ve köpek gibi hayvanlar etçil hayvanlardır, bu nedenle bunların eti kötü olur. Ama domuz çittoynaklı ve hepçil bir hayvandır. Çiftliklerde palamut balığıyla ve bitki kökleri ile beslendiğinden eti leziz olur.
    yani kötü dediğin et şu mudur;

    http://www.google.com.tr/images?hl=tr&q=pork&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&tab=wi&biw=1259&bih=604

    yapmayın lütfen, yazılarınızda din reklamından başka bir şey yok. :)


  • 12/22/2010 10:02 ÖÖ  

    Evet exhorder, kotu dedigim yemedigim, yemek istemedigim ve gorunce bile midemin kalktigi et budur! Din reklami, aklima gelebilecek en son sey olur benim. Herkesin kendine gore inanci vardir, herkes kendisinden sorumludur. Yemek isteyip istememesi de kendi secimidir. Amma velakin kandirilmak, bilmedigim bir seyin buyuk reklamla, yaniltilarak bana yedirilmesine de katlanamam. Benim tartistigim, hosuma gitmeyen konu budur! Midyeyi de dini sebeplerle yemeyenler var mesela ama ben bayilirim! Ancak, nefret ettigim birseyin kendi ulkemde onume baska baska isimlerle getirilmesine de dayanamam. Adetim olmayan adetlerin ticari sebeplerle dayatilmasi gibi. Siz pislikte yasadigini sanmiyorum demissiniz. Ben gordum, sanmak otesi birsey bu, varsayim yapmiyorum, gordugumu soyluyorum. Hic onyargi tasimadan, hatta cizgi filmlerdeki, Babe filmindeki o sevimli haliyle onlari gormeye gittim. Yanimda domuz eti de yiyen arkadasimla. Ama kokudan yanlarina yaklasamadim! Arkadasim ogurmeye basladi!Yedigi halde! Domuz oyle bir hayvancik ki, yavrularini ezmesin diye onlem almislardi. Uzerlerine oturuyormus ve ezilip oluyormus yavru garibanlar! Diskisi dahil herseyi yiyor! Ha dini sebeple yenmemesinin birincil sebebi tenya olayi olabilir, sicak ulkelerde gittikce artan... Ona karismam. Ama Cambridge'e yolunuz duserse Ingiltere'de gidip zooloji muzesinde domuzdan bulasan hastaliklar kismina bir bakiverin. Sanmayin, bakin! Ben gordum! Hayatta o vicik hayvan yaglarini da yemem, yedirtemezsiniz bana ne koyununkini, ne dananinkini, domuzda ise o yag etin yarisi! Kiymasi bembeyaz ve piserken de berbat kokuyor(bence berbat elbet, siz sevebilirsiniz, o sizin tercihiniz :))! Ha ayrica siz baharat katip da o kokuyu ortuyorum diyorsaniz ne ala, afiyet olsun. O palamut balikli, bitki koklu ciftlikler nerelerde pek merak ettim. Zira Ingiltere'de yoktu! Palamut baliginin kendisini bulun hatta bana orada seve seve onu yerim :) Avrupa ulkelerinin bazilarinda(Isvicre gibi) bulasici hastaliklara karsi domuzcuklari acik havaya bile cikartmazlar, gunes yuzu gostermezler. Yedirip yedirip kafeslerde buyuturler. Boyle sagliksiz kosullarda yetismis bir hayvani yemek de ayri konu. (Ayni seyi tavuklara da yapiyorlar artik!)

    Isinizden gucunuzden zaman ayirip su yaziyi http://rockinontheblog.blogspot.com/2009/08/pig-farms-as-dirty-pig-styes.html da bir okumanizi sonra da Food Inc filmini bir seyretmenizi tavsiye ederim. Tercihleriniz her zaman sizindir. Unutmayin etobur dediginiz kedi ve kopekle beslenen insanlar da var bu dunyada, onlari da kinayamam, yemesinler diyemem(din ayrimciligi yapmayin lutfen!) ama bana yedirmeyin diyebilirim, tipki bu hayvancagizi da bana yedirmeyin dedigim gibi.


  • 12/22/2010 5:06 ÖS  

    berceste;

    Domuzun çok sık yenilmesini bende tasvip etmem. Aslında domuz, nasıl bakılırsa o şekilde ürün veren bir hayvan. Bu da hepçil olmasından sebep alıyor. Domuz ürünlerinin Tr'de ya da başka bir ülkede satılmasına yönelik bazı tedbirler alınabilir. Mesela bu ürünlerin ambalajlarının üstüne küçük bir domuz resmi eklenmesi zorunluluğu koyulabilir. Ya da menülerde yiyecek adlarına parantez içinde domuzdan elde edildiği yazabilir. Ama bu etin piyasadan çekilmesine karşı olduğumu belirtmek isterim. Türkiye'de eğer bütün inançlara eşit yaklaşan bir ülke ise, domuz ürünlerinin satılmasına engel olmamalı. Parazitlere gelirsek, evet domuz hepçil olduğundan çokça parazite ev sahipliği yapıyor. Ama bu parazitler et iyi pişirilince pek kalmaz diye düşünüyorum. Çünkü 60-70 C derecede hiç bir parazitik yaşam formunun hayatta kalabileceğini sanmam. Buna rağmen sığırla balıkta parazit bulaştırmaktadır.

    Siz muhtemelen İngiltere'de uzun süre, domuz eti paranoyası ile yaşamaktan bu hayvana fazla tiksinti duymuşsunuz. :) Ben şöyle iyidir, böyle iyidir demiyorum. Ettir işte, bildiğiniz et. Pirzolası, Bonfilesi felan iyi oluyor. Bacon'da kahvaltıda iyi gidiyor yumurta ile. Jambon'u da idare eder. :) Bu hayvanın eti ucuz, kolay bakılıyor, kolay büyüyor, çok yavruluyor. Haliyle de fiyatları düşük olunca, insanlar sığırda, tavukta alamadıkları proteini bunda fazlasıyla alıyorlar. Benim için, ortalama kalitede bir etten başkası değil. Çok övenleri de, sizinkisi gibi çok karalayanları da, abartılı buluyorum açıkçası.
    Ama sağlıklı olup olmaması bir yana, lezzet konusunda diğer etlerden önde, onu söyleyeyim.


  • 12/22/2010 5:37 ÖS  

    Insanlar konusa konusa anlasirmis exhorder! Aynen dediginiz gibi etiket konusunda hemfikirim. Ayri bir reyonda satilmasi olabilir. Ama habersizce, gizli casus misali :P et yemeklerine, et cesitlerine sizmasina gonlum razi degil. Sirf bu yuzden Helal et ve sertifikasyonu geliyor yavas yavas biliyor musunuz? Kosher et sertifikasyonu oldugu gibi. Ben sade bir vatandas olarak, bu tarz hareketlerden uzak, eskisi gibi duzenimi korumak istiyorum ama bu yazidaki gibi olaylar da, sertifikasyonu desteklemeye itiyor insani! Diger yandan, kisisel goruslerinizi dusunuyorum diye belirtiyorsunuz, bunun yaninda bilimsel kanitlarla konusursaniz, varasayimdan oteye gecer durum! Sizce bacon 60-70 derecede 5 dakika pisebilecek bir yiyecek midir mesela, hani parazitleri oldurdugu varsayiminizla. Sigir ve balik konusunda haklisiniz ancak, onlarin yetistirilme ve tuketim sartlari domuzdan farklidir. Ben paranoya degil, fobi yasadim, ulkemde de yasamak istemiyorum :) Diger yandan jambon icinde kac senedir domuz etinin bize yutturuldugunu da merak eder dururum! Protein konusuna gelince, insan illa ki hayvansal protein almak zorunda degil, etten almak zorunda degil. Cok sukur ki bu hayvancik yumurta uretmiyor :P Is ucuzluk ise alternatif cok. Ayrica vegeterian yasam tarzi diye de birsey var degil mi? Onlar da proteini aliyorlar bir guzel!
    Diger yandan siz hala beni anlamamissiniz, ben karalamiyorum, ben yememe hakkimi, gormeme hakkimi kullanmak istiyorum. Gizli isimler ve sekillerde bana sunulmasini istemiyorum! Siz istediginizi yapmakta serbestsiniz. Tum bunlar kisiye ozel, goreceli kavramlar!


  • 12/22/2010 8:45 ÖS  

    Zaten Tr'de domuz ürünü satan market sayılı.Real Hipermarket ve Migros gibi yerlerin büyük mağazalarında var. Satılan yerde de diğer et ürünlerinden ayrı sergileniyor. Tr'de oldukça da pahalı. Yani sandığınız gibi, yurtdışına benzer şekilde alenen sergilenerek, diğer etlerle bir arada satılmıyorlar. Bu kadar fobi yapmayın ve kendinizi kasmayın derim. Ben herhangi bir inanca/dine sahip olmadığımdan belki, bu tür konularda hiç sıkıntı çekmiyorum. Musevi koşeri veya islami diyeti uygulayanlar için -oldukça- önemli bir mevzu olabilir, buna da bir şey diyemiyorum. Yurtdışında koşer yerlerden yiyerek ya da vejeteryan ambalajlı ürünler tüketerek durumu kurtarabilirsiniz.

    Bacon 5 dk da pişmezse, sende 15 dk da pişirirsin olur biter. :) Parazit meselesinin çok önemli olduğunu sanmıyorum. Siz dinsel diyetinizi uygulayın, kimse size bir şey demiyor. Zaten Tr'de öyle yurtdışında olduğu gibi her yerde domuz ürünü satılmıyor. Bulmak için karış karış gezmek zorunda bile kalabiliyor insan.

    Ah şöyle öğle yemeğinde füme bacon ile mariachi bira, ya da akşam yemeğinde domuz pirzola ile cabernét sauvignon'dan güzel bir fransız kırmızı şarap'ı olacak ki, lezzetin doruğuna ulaşmak neymiş anlayacaksınız.

    hepimize afiyet olsun!


  • 12/22/2010 9:19 ÖS  

    Ohooo siz takilmissiniz esas din konusuna! Ne desem nafile! Migros'ta ayri degil, etlerin uzerinde satiliyor kendileri, sevmedim bu durumu. Bahsettiginiz gibi ozel yerlerde degil, hamburgercide bile var artik! Alenen heryerde olmasini, lokantalarin menulerine girmesini sevmedim, sevemedim, sevmeyecegim :)

    Bacon'i 15 dakika pisirin de bakalim neler oluyor gorun :)

    Ben bira olarak cider alayim digerlerinin de kokusuna pek katlanamiyorum ama cider'in yeri ayri :) Sarap farketmez(esas domuzeti yerine guzel saraplar girmeli yurdum sinirlarindan iceri, 3-5 pounda bile guzel sarap bulurken, burada ucuk fiyatlar beni sinir ediyor), hepsi kabulumdur :) Ama yanindaki soyle guzel bir kuzu pirzolasi olsun, en cok onu ozlemistim yurdisinda iken :)


  • 12/23/2010 7:29 ÖÖ  

    güzel kardeşim, kimsenin herhangi bir ürünü dilediği gibi satmasına engel olacak yasalar ancak iran ve suudi arabistan gibi ülkelerde var. sanmıyorum ki Tr'de böyle yasalar oluşturulsun, domuza kısıtlama gelsin felan. dediğim gibi etiketleme yapılabilir.
    bacon'u 15 dk pişirmeden kasıt, yani pişene kadar pişirirsin olur biter anlamındaydı. ayrıntılara takılmayalım bu kadar.
    bira ve şarap içipte domuz etinden tiksinen biriside nadirdir herhalde.
    neyse, çok önemli bir konu değil. ne yerseniz yiyin.


  • 12/23/2010 2:49 ÖS  

    Insanlar tur tur iste ne yaparsiniz :) Kimi kedi kopekten korkar evde yilan besler, kimi de benim gibi istedigi zaman istedigini icer ama domuz dediler mi yemem diye tutturur :)

    Hala anlasamamisiz bakin, ben diyorum ki bana bilmeden yedirmesinler, benden uzak tutsunlar. Butun istedigim bu :)


  • 12/23/2010 2:53 ÖS  

    Sanirim herkes birbirinin ne dedigini anladi ve isterseniz bu konuyu tatlilikla kapatalim. Yorumlariniza tesekkur ederim/


  • 11/20/2011 4:05 ÖS  

    aradan uzun zaman geçti. :)

linkwithin

Related Posts with Thumbnails