15 Mart 2010

Bir dilim lezzetler : Frambuazlı Makaronlar  

4 Yorum var

Petit four denilince şimdilerde aklıma ilk sırada hemen makaronlar geliyor. Bu güzellikleri çok geç farkettim ve arayı kapatmak için şimdi çalışmalara devam ediyorum :) İlk defa çok severek takip ettiğim ingilizce bir blog olan Tartelet'in blogunda rastlamıştım bu güzelliklere. Kısa zamanda bir çok blogda detaylı anlatımlarıyla çeşit çeşit makaronlar yapılmaya başlamıştı ama ben bloğumda bu güzellere pek yer vermemişti. Ama neye hayıflanıyorum biliyormusunuz. Yıllar önce Paris'e gitmiştim ama ozamanlar, Pierre Herme kimdir makaron nedir pek bir bilgim yoktu. Ahh şimdi Paris'de olmak vardı ya, herhalde ilk durağım burası olurdu. Kısmet belki birgün tekrar yolum düşerse.... kimbilir...

Makaron için en önemli kural min 24 saat yada ideali 48 saat dışarıda beklemiş yumurta akı kullanmak. Daha eski daha bile güzel oluyor desem. Peki neden.. Çünkü içindeki suyun buharlanmasını sağlamak. Ama beklemiş yumurta akınız yokmu.. Peki ozaman yumurta aklarını 5 sn. mikro dalgaya koyun. İşte size beklemiş yumurta özelliği...

Makaronlar


90 gr yumurta beyazı (yaklaşık 3 büyük boy)
30 gr şeker
200 gr pudra şekeri
110 gr badem unu

1-Öncelikle fırınınızı 150C (300F) ısıtın.
2-Badem unu ve pudra şekerini mutfak robotunda birlikte çekin ve iyice inceltin.
3-Fırın tepsisine yağlı kağıt serin.
4-Yumurta aklarını mixerde köpürtün ve yavaş yavaş şekeri katın. Yumurta akları parlak beyaz olana kadar çırpın. Kesinlikle katı bir kıvamda olmamalı . Mixerin ucunu kaldırdığınızda ucundaki yumurta akı hafifçe aşağı doğru inmiş aynı kuş gagası gibi görünmeli. Dik duruyorsa fazla çırpılmış demektir. Bu durumda eteklenme olmaz.
5-Bir spatula yardımıyla birkaç seferde badem unu karışımını yumurta akına yavaş yavaş yedirerek ekleyin. Önemli nokta , karıştırırken yumurta akını formunu söndürmeden karıştırmaya çalışın aynı sünger kek (angel cake) yapar gibi. Sonuçta hafif akıcı bir hamurunuz olucak. Bu aşamadayken renklendirmek için gıda toz boyası ekleyebilirsiniz.
6- Hamurunuzu sıkma torbasına koyup ufak yuvarlak ucla (wilton 2") tepsiye 3-4 cm genişliğinde yuvarlaklar sıkın.
7- Eğer dairelerin içinde hava kabarcıkları oluşmuşşsa tepsiyi hızla bir şekilde masaya birkaç sefer vurabilirsiniz. Bu hava kabarcıklarını yok edecektir.
8- makaronların üzeri kuruyana kadar 20-30 dk. dışarıda bekletin.
9-Önceden ısınmış fırında yaklaşık 15-18 dk. pişirin.
10-Fırından çıkınca biraz bekleyin ve kağıttan kolaylıkla çıkıyorsa hemen soğutma teline aktarın. Kesinlikle makaronları tepside bırakmayın yoksa yumuşarlar.
11-Soğuduklarında aralarına çikolata ganaj veya sevdiğiniz bir krema koyabilirsiniz.

Frambuazlı krema


1/2 bardak (100gr) şeker
2 büyük yumurta beyazı
170gr oda ısısında tuzsuz tereyağ
1 yemek kaşığı vanilya
frambuaz püresi

Şekeri ve yumurta aklarını bir kaba koyun benmari usulü sıcak su dolu bir kabın üzerinde şeker eriyene kadar karıştırın.
Karışımı mixerde parlak katı kıvamda kar beyazı olana kadar çırpın. Ardından parça parça yağı ekleyin ve krema kıvamına gelene kadar karıştırın. Karıştırma esnasında krema sanki ayrılıyormus yada bozuluyormuş gibi görünebilir. Çırpmaya katı kıvamlı bir krema olana kadar devam edin.Ardından istediğiniz oranda frambuaz püresi ekleyip yine çırpın.
Hemen kullanmak istemiyorsanız buzlukta 1 ay kadar saklayabilirsiniz.

Afiyetler olsun.



4 Yorum var: to “ Bir dilim lezzetler : Frambuazlı Makaronlar


  • 3/16/2010 4:09 ÖÖ  

    Ellerine saglik canim.... Ben de yapmistim makaron, cok da iyi olmustu ama frambuazli denememistim... Tarifinde krema icin ne kadar frambuaz püresi kullandin.... Bir de Paris`te Pierre Herme`nin yerini biliyor musun? Nasil bulabilirim? Ostern tatilinde 1-2 günlügüne gitmek istiyoruz... Gitmisken ünlü pastaneleri de ziyaret etmek istiyorum ama nereden baslayacagimi bilemiyorum... Senin bilgin varsa yardimci olur musun? Sevgilerimle, cok öptüm...


  • 3/16/2010 5:32 ÖÖ  

    merhabalar canım etkinlik tariflerin ne zaman yayınlanacak merak ediyorum:))

    Sevgiler...


  • 3/19/2010 8:07 ÖS  

    Makaronlar ne kadar guzel ve kusursuz! Tadina bakmak isterdim. Ellerine saglik.


  • 3/20/2010 10:49 ÖS  

    Munster,

    Pierre Hermé Paris
    72, rue Bonaparte
    75006 PARIS
    Metro: Saint Germain des Press

    adresi bu. Gitmeden once mutlaka arastirmalar yap oradaki unlu pastaneleri gez bence.

    Dusbahcesi, tesekkur ederim.

linkwithin

Related Posts with Thumbnails