14 Eylül 2009

Canım Çekti : Dobos Torte  

4 Yorum var

Yeni bir etkinlik ve yepyeni güzel tarifler. Renkli kurabiyeler, Zülbiye'nin ev sahipliğini yaptığı yaman etkinliklerin konusu hep yapmayı düşünüpte fırsat bulamadığımız bir lezzeti paylaşmak. Tarifler inanılmaz güzel olucak inanıyorum . Bende hernekadar resim istediğim gibi çıkmasada lezzeti ile ailecek bizden tam puan alan Dobos Torte ile katılmak istedim.

Dobos Torte , vanilyalı sünger keki , çikolatalı yoğun ara kreması ve ayrı bir lezzet katan karamel katı ile Macar'ların ünlü bir pastası. Aslında orjinalinde en üst katı, karamel ile kaplanmış kek parçaları ile süsleniyor. Fakat ben karamelli kek yerine fıstıklı krokan yapıp süsledim ve bence daha lezzetli oldu. Dobos torte orjinalinde 5 katlı. Kek katları tek tek pişiriliyor. Yani kalın yapıp ikiye hatta üçe böleyim olayı yok :) Ben üst katını karamel ile kullanmayıp kekin 6.katı olarak değerlendirdim. Sonra bir altı katı daha ara kreması sürüp üst üste koydum. Yani toplam olarak 12 kat kek 12 kat krema ile hım hım hım bir pasta diyebilirim. Ben, lezzetini arttırayım diye düşünürken aslında fotografik açıdan biraz da hatalı bir işlem yaptım. Sünger keki espresso kahve ile ıslattım, buyüzden ara kreması ile kek karmaşık bir görüntü oluşturdu. Kek katları net bir çizgi olmadı ama kahvenin kattığı lezzet herşeye bedeldi.

Tarif Rick Rodgers'in Kaffeehaus: Exquisite Desserts from the Classic Caffés of Vienna, Budapest, and Prague. kitabından. Viyana, Budapeşte ve Prag 'ın ünlü kafelerinden seçme tariflerin verildiği güzel bir kitap.

Dobos Torte

Sünger Kek

  • 6 büyük yumurta (sarıları ve beyazları ayrılmış)
  • 1+1/3 kap pudra şekeri
  • 1 tatlı kaşığı vanilya
  • 1 kap ve 2 yemek kaşığı kek unu
  • 1 tutam tuz
Yumurta sarıları, vanilya ve 2/3 kap şekerle mixerde açık sarı ve kıvamlı olana kadar çırpılır. Ayrı bir kapta beyazları kalan şekerle birlikte kar haline getirilir. Sarılar ve beyazlar yavaş yavaş karıştırılarak birleştirilir. Köpüğün söndürülmeden yapılması kekin kabarması için önemli. Kek kalıbı için 6 yağlı kağıt hazırlanır ve kekler 6 saferde önceden ısıtılmış 200C fırında yaklaşık 5-6 dk. pişirilir.

Çikolatalı Krema
Kitapta çikolata için farklı bir tarif veriliyor. Ama bu yağlı krema bence çok daha lezzetli olmuştu.
  • 110 gr (4 oz) bitter çikolata
  • 4 yumurta
  • 1 kap şeker (200gr)
  • 250 gr yumuşak tereyağ
Çikolata benmari usulü eritilir. Ayrı bir kapta yumurtalar şeker ile açık renk olana kadar çırpılır. Daha sonra benmari usulü ocağın üzerinde yumurtalar koyu kıvamlı ve açık renk olana kadar çırpılıp pişirilir. Ardından çikolata eklenir ve 1-2 dk daha karıştırılır.

Krema soğuduktan sonra - burası önemli sıcak veya ılık olursa krema gibi değil sos gibi olur - yumuşak tereyağ tek tek eklenerek mixerde karıştırılıp krema kıvamına getirilir.

Hazırlanması

İlk kek tabağa konulur. Espresso kahve ile ıslatılır. Çikolata kreması sürülür. İkinci kat konulur tekrar ıslatılır ve krema sürülür. Bu şekilde tüm katlar hazırlanır. Kalan krema ile pastanın etrafı kaplanır ve üstüne krokan parçaları serpiştirilir.

Afiyet olsun.


Yazının devamı...

linkwithin

Related Posts with Thumbnails