15 Mayıs 2009

Çatal  

4 Yorum var

Çok ama çok uzun zaman önce yaptığım bu güzelim çatalları nedense yayınlamayı unutmuşum. Oysa bugüne kadar yaptığım en lezzetli çatal bunlardı ve yapıldıkları gün bittiler. Birçok tarif denedim hepsi birbirine benziyor ama benim pastanedekilere benzemeli takıntım yüzünden hep unutulup bir daha yapılmıyorlar. Aynı pastanedekilerin lezzeti ve gevrekliği ile bu güzeller tarif defterimde yıldızlarıyla yerini almayı hakediyorlar.


Tarif Oktay Usta'ya ait. Ben sadece yağ miktarını biraz azalttım. Burada kullandığım yağlarda su miktarı daha az ve yoğun olduğu için biraz daha az kullanmayı tercih ediyorum.


  • Malzemeler
  • 114 gr. yumuşak tereyağ (orjinali 125gr.)
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çay bardağı su
  • 1 yemek kaşığı mahlep
  • Yarım limonun suyu
  • 1 pk. kabartma tozu
  • 1 yumurta sarısı(üzerine)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 3 ölçü kabı Un

Hazırlanışı


  1. Fırını 180C (360F) ısıtın. Kabın içine oda sıcakklığında yumuşamış tereyağ, sıvıyağ, su ve mahlebi koyun. Ayrı minik bir kabın içine kabartma tozunu koyup üzerine limonu suyunu ekleyip kabartın ve yağlı malzemelere ilave edin. Unu ve tuzu da ekleyerek yumuşak bir hamur hazırlayın. 10 dk. hamuru dinlendirin.

  1. Hamurdan uzun çubuklar hazırlayıp S şekline getirip uçlarını birleştirin. Ben 4 uçlu olmasını sevdiğim için bir uzun çubuk daha ekledim. Üzerilerine yumurta sarısı ve çörek otu serpin ve önceden ısıtılmış fırında pişirin.

Afiyetler olsun...



Yazının devamı...

linkwithin

Related Posts with Thumbnails