30 Mart 2009

Çikolata ve biberin gizemi  

3 Yorum var

Sonunda evet sonunda bir culinary okulunda açılan kurslardan birine katılmaya vakit bulabildim. The Cambridge School of Culinary Arts okulunun Mart ayındaki çikolata kursu . Ehh benim gibi bir çikolata delisinin katılacağı ilk kursda doğal olarak çikolata yapımı kursu olurdu ancak. Çeşit çeşit trufle, sufle ve mousse yapımının anlatıldığı kursun sonunda yapılanların tek tek tadına baktık doğal olarak. Uzun zamandır bu kadar çok çikolatalı tatlı yememiştim ve nerdeyse miğde fesadına uğrayacaktım. Kursdan çok fazla şey öğrendim demeyi isterdim ama sadece 2-3 güzel trufle tarifine sahip olmanın dışında çok eğlenceli geçti diyebilim. Birde fotoğraf çekmeyi akıl edebilseydim daha güzel olucaktı ama çikolataların içine girince fotoğraf aklıma bile gelmedi desem :)

Tariflerin içinde en farklı lezzete sahip kırmızı toz biberle yapılan bu truflerdi. Çikolata ile acı biber sıkça kullanılan bir ikili. Hatta Ayın Şefi etkinliğinde de kullanılmıştı.

Trufu yediğinizde acı tadı ilk önce farketmiyorsunuz fakat sonuna doğru damağınızda yavaş yavaş hissetmeye başlıyorsunuz. Acılık oranını kullandığınız çikolata türüne göre ayarlayabilirsiniz. Trufler ayumuşak ve ağızda eriyen bir kıvamda olması için temperlenmemiş çikolata ile kaplanıyor.

Kırmızı Biberli Trufler
Malzemeler
  • 1/2 su bardağı sıvı krema
  • 255 gr. çikolata
  • 226 gr. eritilmiş ve soğutulmuş tuzsuz katı yağ
  • 1/2 yada 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber (cayenne )
üst kaplaması için
  • 900 gr. çikolata
  • beyaz çikolata
Krema ocakta kaynatılır ve ılınması için bekletilir. Ayrı bir kapta çikolata minik parçalara ayrılır ve sıcak su dolu bir kabın üzerine konularak eritilir. Bu eritme işleminin ocak üstünde yapılmaması gerekiyormuş. Çünkü çikolata çok çabuk yanabilirmiş. Eriyen çikolatanın içine yağ ve biber eklenip karıştırılır.
Çikolata karışımı ılınk krema ile iyice karıştırılır ve üzeri kapatılarak kıvamı gelene kadar yaklaşık 45dk. dolapta soğumaya bırakılır. Daha hızlı soğutmak isterseniz buz dolu bir kabın içine kayup kıvamını bulana kadar karıştırabilirsiniz. Fakat bu durumda kabın değen tarafları çok çabuk soğuduğu için kabın içinden çıkarıp karıştırmanız sonra tekrar kaba geri koymanız gerekir.
Trufler istenilen büyüklükte hazırlanıp bir tepsiye dizilir ve yaklaşık 1 saat donrdurucuya atılır.
Üst kaplaması için sıcak su dolu kabın üzerinde ayrı bir kabın içerisinde çikolata eritilir ve donmuş olan trufler tek tek çikolataya bulanır. Tepsiye konulur ve en son üzerlerine eritilmiş beyaz çikolata ile süsleme yapılır ve dolaba kaldırılır.


Yazının devamı...

linkwithin

Related Posts with Thumbnails