21 Ağustos 2009

Brioche  

3 Yorum var

HAYIRLI RAMAZANLAR

Geçen yazımda Brioche(briyoş) tarifini verememiştim. Uzun bir tarif olduğu için ancak şimdi yazmaya vakit bulabiliyorum. Bu son derece lezzetli olan ekmeği ben daha çok haftasonları kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olarak nitelendiriyorum. Çünkü normal ekmeklerden daha farklı bir lezzeti ve dokusu var.

Her şefin nerdeyse bir brioche tarifi mutlaka oluyor. Benim yemek kitaplarımda da nerdeyse hepsinde bir tane tarif var. Ben bu sefer Richard Bertinet'in Crust adlı kitabındaki tarifi denedim ve gayet başarılıydı. Zamanla diğerlerinide deneyip farkları inşallah burada paylaşmayı istiyorum.

Tarif uzun ve benim minik öğle uykusundan uyandı vakit kısa hemen yazmaya başlıyorum.


Brioche
tarif Richard Bertinet 'in Crust kitabından alınmıştır.

Malzemeler
  • 500gr Ekmek unu (3+3/4 cup)
  • 50 gr. şeker (1/4 cup)
  • 15gr. yaş maya
  • 10gr. tuz
  • 6 yumurta
  • 250 gr. soğuk tuzsuz tereyağ
Not: Ben hamur yoğurabilen mutfak robotumu kullandım. Robotunuz yoksa aynı şekilde elinizle de yoğurabilirsiniz.

Un,şeker,maya ve tuzu yoğurma kabına alın. Karıştırıp ardından yumurtaları ekleyi
n ve iyice birbirleri ile özdeşene kadar yoğurun. çok yapışkan bir hamur sakin fazla un ilave etmeyin. Yoğurdukça daha kıvamlı bir hale gelecektir.

Ardından yağı ekleyip yoğurmaya devam edin. Hamur ipek gibi elastik bir hale gelene kadar yoğurun. Tezgahınızı hafifçe unlayıp hamuru koyun ve hafifçe etrafını unlayıp üzerini kapatıp yaklaşık 2 saat dinlendirin.

Hafif unlanmış tezgahta hamuru tekrar yoğurun ve top şekline getirip üzerini örtüp serin bir yerde yaklaşık 12-14 saat dinlendirin.

Hamuru tekrar oda ısısına gelince yoğurun ve minik 7 adet top şekline getirin. İsterseniz varsa brioche kaplarına yada muffin kabına tek tek şekil vererek koyun. Yada uzun bir kek yada ekmak kabına yine minik parçaları birleştirip yerleştirin. Üzerini kapayıp 2.5 saat daha kabarmasını bekleyin.

Hamur mayalanmaya başlarken fırını 190C/400F ısıtın. Yumurta sarısını sürüp üzerleri altın sarısı olana kadar pişirin.

3 Yorum var: to “ Brioche


  • 8/22/2009 6:59 ÖS  

    mmmhhh nefis bir ekmek, ellerine sağlık,
    sevgiler


  • 8/26/2009 3:26 ÖÖ  

    Görüntüsü bile muhteşem Alev'ciğim, ellerine sağlık!


  • 8/29/2009 4:48 ÖÖ  

    Canım, ekmek harika görünüyor.
    Ellerinize sağlık.
    Sevgiler...

linkwithin

Related Posts with Thumbnails