25 Kasım 2008

Antep Fıstıklı Kurabiye  

3 Yorum var

Bu aralar kurabiyelere takılmış durumdayım. Klasik kurabiyeler yerine farklı tarifleri olan ve daha önce hiç denemediklerimi yapıyorum. Bu vesile ile bloğumdaki kurabiye tarifleride artmış oluyor.

Bu kurabiyer bar kurabiye olarak geçiyor. Yani tepsiye yayıp piştikten sonra keskin bir bıçakla istediğiniz şekillerde kesiyorsunuz. Bu kadar kolay.

Antep fıstığı ile yapılan tatlıları herzaman çok sevmişimdir. Fıstıklı baklava, kadayıf , makaronlar ... Fakat Türkiye'den gelen fıstıkları bir tarif için kullanmaya kıyamazdım. Buyüzden daha önce hiç fıstıklı tarif denememiştim. Toplu alışveriş yaptığımız markette büyük bir pakette satıldığını görünce dayanamayıp aldım. Tadı bizimkiler kadar lezzetli olmasa bile insanın antep fıstığı hasretini gideriyor. Ehh koca bir torba oluncada artık istediğiniz tarifleri yapmak hiçde zor olmuyor.

Güncelleme : Bu tarifi ne zamandır katılmayı istediğim Porselen Demlik Cay Saati Etkinliginin 31. haftasi için evsahipligini yapan Capan Kizi nada göndermek istedim. Diğer tarifleri merakla bekliyorum. Simdiden kolay gelsin kendisine.

Tarif Gina De Palma 'nın DOLCE ITALIANO kitabından.

Malzemeler

  • 2 bardak Un
  • 1/2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 bardak Antep fıstığı
  • 1 paket oda sıcaklığında margarin (250gr)
  • 1+1/4 bardak şeker ve 2 kaşık şeker
  • 2 büyük yumurta
  • 1 pk. vanilya ( veya 1 tatlı kaşığı sıvı vanilya)
  • 1 limon kabuğu rendesi

Hazırlanışı

  1. Fırını 325F (165C) ısıtın.Dikdörtgen uzun fırın tepsinize yağsız kağıt serin.
  2. Bir kabın içinde un ve tuzu karıştırıp ayırın.
  3. Mutfak robotunda 1/2 bardak fıstığı 20-30 saniye fıstıklar toz haline gelene kadar çekin. Unlu karışıma ekleyin.
  4. Elektrikli mizerde yağı ve şekeri yaklaşık 2 dk. iyice karıştırın.Tek tek yumurtaları ekleyin. Vanilya ve limon kabuğu rendesini ilave edin.
  5. Unu ekleyip yumuşak bir hamur olana kadar düşük ayarda biraz karıştırın. Hamuru tepsiye spatula ile düz bir şekilde yayın.
  6. Kalan 1/2 bardak fıstığı yine robotta veya bıçak ile iri parçalar haline gelene kadar çekin. Hamurun üzerine serpin. Ayrıca 2 kaşık şekeride yine hamurun üzerine serpin.
  7. Önceden ısıtılmış fırında 35-40 dk. hamur altın rengini alana kadar pişirin.
  8. Kurabiye tam olarak soğuduktan sonra istediğiniz şekilde kesin.
  9. Yaklaşık 3 gün kuru ve serin yerde saklayabilirsiniz.


Yazının devamı...
11 Kasım 2008

X Kurabiyeler  

3 Yorum var

Hamilelik bitince benim mutfak maceralarımda doğal olarak tekrar başladı. Annem de yanımda olduğundan bu fırsatı değerlendirip daha önce yapılacaklar listesine aldığım tarifleri arka arkaya yapmaya başladım bile. Evet annecim geldi yanıma. Nekadar mutlu olduğumu tahmin edebiliyorsunuzdur sanırım. Fakat günler o kadar hızlı geçiyorki dönüş tarihleri yaklaşmaya başladı bile. Ne yazıkki zamanı yavaşlatamıyorsunuz.

Neyse evimiz şimdi cıvıl cıvıl kalabalık olduğundan yaptıklarımda çabucak tükeniyor böylece yeni tarifleri denemek için uzun süre beklememede gerek kalmıyor. Hem blogum için yeni tarifler hemde canım anneme misafirlerine yapabileceği denenmiş tarifler verebiliyorum. Zaten yalnız kaldığımda 2 minik prenses ile çok fazla boş vakit bulabilirmiyim emin değilim :) Zaman kısa ve yapılacaklar listem uzun bakalım nekadarını hayata geçirebileceğim...

Önce kurabiyelerden başlayalım dedim. Hem yapımı kolay hemde akşam çayının yanında hoş bir lezzet. Klasik kurabiye tarifleri yerine iç malzemesi değişik olan kurabiyeleri denemeyi seviyorum. Bu kurabiyeler Nick Malgieri 'nin kitabından. Çok zengin bir dolgu malzemesi var. Görüntüsü de hoş olduğundan gelen misafirlere rahatlıkla sunulabilecek lezzetli bir kurabiye. İç malzemesini isterseniz kendi sevdiğiniz şekilde de hazırlayabilirsiniz.

Hamuru

  • 4 bardak Un
  • 2/3 bardak şeker
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 230 gr. tereyağ (1 pk)
  • 4 büyük boy yumurta

İç malzemesi

  • 10-15 adet kuru incir
  • 1/2 bardak badem
  • 1/3 bardak kayısı marmelatı
  • 1/4 bardak sarı kuru üzüm
  • 50 gr. çikolata

Hazırlanışı

  1. Yumuşak bir hamur hazırlayıp oklava ile çok ince olmayacak şekilde açın. İçine malzemeyi koyup rulo şeklinde sarın ve istediğiniz boyutlarda kesin.
  2. Kesilen parçaların her iki ucunu ortalarından kesip uçlarını dışarı doğru kıvırıp X şekline getirin.
  3. Önceden 180 C (350F) ısıtılmış fırında 15-20 dk. pişirin. Soğuduğunda isterseniz üzerine pudra şekeri serpin.

Afiyet olsun.


Not: Ben bardak yerine hazır ölçü kaplarını kullanıyorum.


Yazının devamı...
03 Kasım 2008

Hoşgeldin miniğim  

6 Yorum var

İşte uzun zamandır suskunluğumun sebebi...
10 Ekim 2008 , mübarek Cuma akşamı ailemize katılan minik kızımın hoşgeldin kurabiyeleri..

Şeker hamuru ile ilgili hiçbir tecrübem olmadığı için sevgili Ayşe'nin Şeker Hamuru-YE etkinliğine katılmayı düşünmüyordum. Fakat hem ailemizın yeni üyesinin haberini vermek hemde ilk seker hamurlu kurabiyemi yapmak için iyi bir zamanlama diye düşündüm. Tabii diğer tecrübeli arkadaşların yanında benim daha çokkkk fırın ekmek yemem lazım biliyorum ama benim için çok eğlenceli bir çalışma oldu.

Bende bu zevkli uğraşı daha iyi öğrenmek istiyorum ama Boston'da ne yazıkki bu konuda henüz bir kurs bulabilmiş değilim. inanılmaz değilmi, üniversiteler şehrinde seker hamuru pasta yapımı öğreten bir kurs bulamıyorum .neyse bu harika etkinlik için Ayşe'cim çok teşekkürler ve sana simdiden kolay gelsin.


Yazının devamı...

linkwithin

Related Posts with Thumbnails