14 Eylül 2008

Ramazan sofralarının değişmez Lezzeti  

4 Yorum var

Ramazan'ın ilk günü hemen fırına gider mis gibi kokan sımsıcacık ramazan pideleri alırdım. İftar olduğunda daha yemeğe başlamadan pidenin yarısı tulum peyniri ile birlikte çoktan bitmiş olurdu. Ramazanın benim için değişmez lezzetidir pideler. Ahh birde pastanelerden alınan yumurtalı yumuşacık pideler vardır ki bir oturuşta tek başıma annem izin verse bitirebilirdim. Pastane önünde hiç yılmadan kuyrukta beklerdim. Ramazandan sonra neden yapmazlardı bu pidelerden bilmem. Oysa ben almaya kesin devam ederdim :)

Ramazan gelince, ezan sesini, sıcacık pideleri , muhteşem iftar davetlerini özlüyor insan.Burada bunları bulabilmek çok zor tabii. Ama Pide için aynı şeyi söyleyemeyeceğim . Fırın kuyruklarında beklemek yerine kendi fırınımda aynı lezzetli pideleri yapabileceğimi birisi söylemiş olsa inanmazdım. Oysa ne kadar kolaymış pide yapmak. İşte benim ertesi gün bile hala yumuşaklığını koruyan mis kokulu Ramazan pidelerim.
Un, maya, su veya süt. İşte pidenin ana malzemeleri. Fakat herkesin kullandığı ölçüler farklı olabiliyor. Bir kaç tarif denedikten sonra en iyi tarifin doğaçlama olduğuna karar verip kendi pide tarifimi yaptım. Yapımı çok kolay ve kısa zaman aldığı için Eda'nın düzenlediği Şipşak tarifler etkinliğine katılmak içinde uygun olacağını düşündüm. Biz çok beğendik. Sizde denemek isterseniz buyrun tarife...

Herkese İyi Ramazanlar...

Ramazan Pidesi
(1 adet )

  • Yarım bardak ılık su
  • 2 kap Un ( ölçü kabı olarak bir bardak kullanabilirsiniz)
  • 1.5 tatlı kaşığı kuru maya
  • 1 yumurta
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yumurta sarısı üzeri için

Tüm kuru malzemeleri kaba eleyin. Yumurtayı ilave edin. Yavaş yavaş ılık suyu ilave edip ele hafifçe yapışan bir hamur hazırlayın. Ben kıtchen aid mixerimde yoğurmuştum. Çok sıvı olduğunu düşünüyorsanız 1-2 kaşık daha ekleyin ama çok koymayın çok sert olur. İyice yoğurun ve yumuşak , pürüzsüz bir görüntü alınca unlu tezgaha alın. Hafifçe etrafını unlayıp yapışkanlığı yok edip 20 dk. hamuru dinlendirin. Mayalandıktan sonra tezgahınızda parmaklarınızı yumurtaya bulayıp pideyi şekillendirip yaklaşık 15-20 dk. daha dinlendirin. Önceden 200C (400F) derecede önceden ısıtılmış fırında varsa fırın taşınızın üzerinde yoksa tepside üzeri altın sarısı olana kadar yaklaşık 20 - 25 dk. pişirin.

Fırın taşında pişen pideler fırınlardan aldığınız pidelerden hiç farklı olmuyor. Ben herzaman fırının en alt rafında fırın taşlarını bulunduruyorum. Fırın taşı için illa mağazalarda satılan hazır pizza taşını almanıza da gerek yok. Tek ihtiyacınız olan 4 adet büyük boy veya 6 adet küçük boy cilasız kiremit yer taşı . Sanırım bunu Türkiye'de de kolaylıkla bulabilirsiniz. Burda ise Home Depot veya Lowes'da "Unglazed quarry tile " olarak satılıyor. Fiyatı ise gülünecek kadar ucuz desem. Daha önceki bir yazımda detaylı anlatmıştım isterseniz buradan tekrar okuyabilirsiniz.


4 Yorum var: to “ Ramazan sofralarının değişmez Lezzeti


  • 9/27/2008 8:20 ÖS  

    ELLERİNE SAĞLIK CANIM,PİDE ÇOK NEFİS GÖRÜNÜYOR....SEVGİLER


  • 9/30/2008 5:48 ÖS  

    Cocukken hersey ne kadar guzeldi yada bizler cocuklugun verdigi saflikla herseyi temiz gorurduk. Arefe gunu yapilan temizlikler, baldan tatli tatlilarin hazirlanisi, kacamak bir iki lokma. Bayram oncesi cikilan alisverisler, alinan birbirinden guzel elbiseler, ayakkabilar. Kizsaniz elbisenin cantasi, sapkasi olacak. Erkekseniz cepsiz olmaz pantalon, para toplanicak. Hic unutmam bir komsumuz vardi Allah rahmet eylesin, o teyze hic bir bayram geri cevirmedi bizi. Bayram oncesi mis gibi kokan, yepyeni mendiller alir, arasinada para koyardi. Koskocaman lojman, 11 kat, her katta 6 daire, herkes tanidik. El opmekten yorulur, topladigimiz harcliklari cantamiza sigdiramazdik. O zaman insanlarin elimi boldu, simdi ne oldu hala anlamis degilim. Insanlar birakin para vermeyi, seker ikram etmeyi, kapiyi acmiyorlar. Guzel olan geleneklerimizi ne cabuk yitiriyoruz. Hic bir bayram eksik etmedi ailemiz bizden yeni giysileri, ayakkabilari, harcligi, hediyeyi. Biz sansli cocuklardik. Simdi oyle cok yalniz cocuk var ki!! Bayram vesile olsun, unutmayalim adetlerimizi. Ziyaret edelim yaslilarimizi, yalnizlarimizi. Oh bir hafta tatil deyip, nereye kacacagimizi bilmemezlik etmeyelim, bizde yaslanicaz bir gun, gozum kapida, kulagimiz zilde yavrularimizi bekliyecegiz. Bir tatli dil, bir guleryuz, cok gormeyelim, cok gormesinler bizede. Buralar cok sessiz, ne gelen var ne giden. Yapilan tatlilari birbirimize ikram ediyoruz ancak. Ne ana var yanimizda, ne akraba, ne baba ocagi var burda, ne kardes muhabbeti. Gurbetin acisini ceken bilir ancak, bos konusmaya ne hacet. Annem, babam, kardesim, guzel ninem ananem, tum akrabalarim, dostlarim, ben yine bu bayramda burdayim. Bu bayramda yalnizim. Siz birlikte olusunuzun kiymetini bilin. Az kaldi ramazan yaza gelecek, bende 8 senedir ozledigim o bayrami yasayacagim yaninizda insaallah. Ama siz bunun kiymetini bilin, kaybedince bulunmuyor cunku. Bu bayram diliyorum tum minik kiz cocuklarinin firfirli elbiseleri, kirmizi rugan ayakkabilari olsun. Tum erkek cocuklarinin papyonlu minik takimlari, gicir gicir ayakkabilari olsun. Yaslilar yalniz kalmasin bu bayram, oksuzun yetimin basi oksansin. Olmusler unutulmasin, hastalar ziyaret edilsin bu bayram. Bu bayram bayram gibi bir bayram olsun diliyorum...


  • 10/09/2008 11:20 ÖÖ  

    Ramazan'ın son günlerinde Bremen'deydim ve orada girdiğim markette pide satılıyordu. Şaşırmış ama sevinmiştim. Meğer o mahallede çok Türk yaşıyormuş, mantıklı geldi tabii...


  • 10/10/2008 7:51 ÖS  

    Çok teşekkür ediyorum, etkinliğim tarifinizle renklendi..
    Sevgiler.. :)

linkwithin

Related Posts with Thumbnails