07 Eylül 2008

Pralin kremalı Fındıklı Gato  

2 Yorum var

Filbert Gateau with Praline Buttercream . İşte tarifin orjinal adı. Gato türkçe bir kelime değil. Ama tariflerde sanırım GATEAU bu şekilde kullanılıyor.

Nerdeyse tamamı fındık ile hazırlanan inanılmaz yoğun lezzetli bir pasta. Fındıklı pralin ile tadlandırılmış krema ve çikolatalı ganaj ile tamamı kaplanmış fındıklı kek. Fındık , fındık , fındık.

Hem görüntüsü hemde lezzeti açısından ev yapımı değil, sanki pastaneden alınmış gibi misafirlerinize rahatlıkla sunabilirsiniz. Hazırlanma süresini isterseniz 1-2 güne bölerek yapabilirsiniz. Tüm malzemeler ayrı ayrı hazırlanıp daha sonra birleştirildiği için zaman ayarlaması tamemen size kalmış. Yapım aşamalarını elimden geldiğince ayrıntılı olarak yazmaya çalıştığım için bir hayli uzun bir yazı oldu. Yazım hataları varsa şimdiden beni bağışlayın. Çok geç oldu ve yazıyı tekrar okuyamayacak kadar yoruldum inanın.

Eğer okumaya sabrınız yeterse buyrun bu güzel pastanın hazırlanma aşamalarına... Okumaya devam kısmına basarak yazının tamamını ekrana getirebilirsiniz.

Gereken Malzemeler

  1. Fındıklı Pandispanya
  2. Şekerli şurup
  3. Kayısı reçeli şurubu (veya istediğiniz farklı bir reçel)
  4. Pralinli krema
  5. Çikolatalı Ganaj


1- Fındıklı Pandispanya

İçinde yoğun fındık olduğu için klasik pandispanyadan farklı olarak hazırlanan bir kek. Tüm yumurtayı şeker ile çırpmak yerine sarılarını ve beyazlarını ayrı ayrı hazırlayıp birleştiriyoruz. Fındıkları fırında hafifçe kızartıp iç kabuklarını temizliyoruz.

  • 1+1/2 kap fındık
  • 2/3 kap Un
  • 2 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 7 adet yumurta sarısı
  • 5 adet yumurta beyazı
  • 1 kap şeker ( rondoda çekip biraz inceltin)
  • 1 tatlı kaşığı vanilla
  • 1/2 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi
  • 1/4 kap eritilmiş ve ılık halde margarin


Fırını 180C (350F) önceden ısıtıyoruz. Yuvarlak kek kalıbını yağlayıp hafifçe unlayın.
Rondoda fındıkları, unu ve nişastayı önce yaklaşık 30 sn. un haline gelene kadar çekin. Ardından 10 kere 2 sn aralıklarla basıp unu havalandırarak tekrar rondoyu çalıştırın. Sonuçta çok ince bir fındık unumuz hazırlanmış oluyor.
Ayrı bir kapta yumurta sarılarını kıvamlı ve açık bir renk alana kadar çırpın. Ardından 3/4 kap şekeri , kaşık kaşık ekleyerek şeker eriyene kadar çırpmaya devam edin. Vanilya ve limon kabuğunu da ekleyip bir kenara ayırın.
Yumurta beyazlarını akışkan bir kar haline kadar çırpın. 1/4 kap şekeride ekleyip toplam 30 sn kadar çırpmaya devam edin.
Ardından çırpılmış yumurta sarılarını ekleyip 1 dk. daha çırpın. Çok fazla çırpmayın ki kıvamı bozulmasın. Ilık yağı ve geniş delikli bir süzgeç kullanarak fındık ununu eleyerek her seferinde 2 yemek kaşığı kadar olmak üzere karışıma ilave edin. Eğer geniş delikli bir süzgeciniz yoksa elinizle eleyerek ekleyebilirsiniz. Amaç büyük parçaları ayırabilmek. Keniş kenarlı plastik spatula ile alttan üste doğru yavaş yavaş karışımı yedirerek karıştırın. Yaklaşık 40 dönüşte un ile yumurtalar karışmış oluyor. Kabın altında eğer fazla yağ birikintisi kalmışsa hiç karıştırmadan atabilirsiniz.
Kek kalıbına malzemeyi yayın ve masaya hafifçe 1-2 kere vurarak varsa hava kabarcıklarını yok edin. Önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 30-35 dk. pişirin. Pişme süresi fırına göre değişebilir.

Eğer keki hemen kullanmayacaksanız şeffaf folyoya sarıp dolapta 3 gün muhafaza edebilirsiniz.

2- Şekerli Şurup
  • 1 bardak su
  • 1/4 kap şeker
Suyu ve şekeri sos tenceresine koyup yaklaşık 5 dk. şeker eriyene kadar kaynatın ve soğumaya bırakın.


3- Kayısı reçeli şurubu
  • 2/3 kap koyu kıvamlı kayısı reçeli
  • 1 yemek kaşığı su
Reçeli ve suyu bir sos tenceresinde 2-3 dk. kaynatın. Eğer dibi yapışıyorsa biraz daha su ilave edin. İnce delikli süzgeçten geçirip iri parçaları eleyin. Bu sosu ılık olarak kekin üzerine süreceğiz.

Fındık Praline
  • 1 kap fındık
  • 2/3 kap şeker
Fındıkları 150C (300F) fırında iç kabukları soyulana kadar 10-15 dk. pişirin ve kabuklarını temizleyin. Yağlı kağıt serili bir tepsiye fındıkları yayın.
Şekeri bir tavaya koyup düşük ateşte karıştırmadan 10-20 dk. şeker karamel kıvamına gelene kadar eritin. Şeker tamamen eriyip karamel rengini alancı ocaktan alın ve tepsideki fındıkların üzerine dökün. Soğuduğunda ufak parçalar halinde kırın. Karamelli fındık parçalarının bir kısmını ronroya aktarıp un haline gelene kadar çekin.
Kremanın içinde sadece 1/3 kap kadar praline kullanılacağı için tamamını un haline getirmeden bir miktarını alıp gerisini süslemede kullanabilirsiniz.

4-Pralinli Yağlı Krema (buttercream)
  • 4 adet büyük yumurta beyazı
  • 3/4 kap ince toz şeker
  • 375 gr. tuzsuz yumuşak tereyağ ( 3 sticks )
  • 1 tatlı kaşığı vanilya
  • 1/3 kap fındık pralin
Yumurta beyazlarını akıcı bir kıvama gelene kadar tel öırpıcı ile çırpın. Katı değil , sıvı kıvamlı ve renginde olucak. Sıcak su dolu bir bir kabın içerisine kabı koyup benmari usulu çırpmaya devam edin. Her seferinde 1-2 kaşık şeker ilave edip 2-3 dk. yumurta beyazları katılaşıp ılınana kadar çırpmaya devam edin. Sıcak suyun içerisinden çıkartıp karıştırma ucu ( çırpma teli değil) ile katı bir mereng olana kadar karıştırın.
Ayrı bir kapta tereyağını krema haline gelene kadar çırpın. Katılaşmış yumurta akını kaşık kaşık tereyağına ekleyip karıştırmaya devam edin. Krema önce ayrışıyor gibi olucaktır ama karıştırmaya devam edin. Sonucunda 30-45 saniye sonra yumuşak bir krema kıvamına gelecektir. Ardından 1/3 kap fındık pralini ekleyip tekrar karıştırın. Kullanmadan önce 10-15 dk. dolaba kaldırın ve soğutun. Yaklaşık 3 kap krema elde edeceksiniz.

Eğer hemen kullanmayacaksanız 5 gün dolapta veya 6 ay buzlukta saklayabilirsiniz.

5- Çikolatalı Ganaj
  • 170 gr. kaliteli siyah çikolata
  • 3/4 kap krema
  • 1 yemek kaşığı mısır şurubu ( yoksa kullanmayabilirsiniz)
  • 3/4 tatlı kaşığı vanilya
  • yaklaşık 1 tatlı kaşığı sıcak su (gerekli olursa)
Çikolatayı minik parçalar haline getirip bir kaba aktarın.
Ayrı bir kapta krema ve mısır şurubunu ısıtıp çikolataların üzerine boşaltın. Yavaş yavaş karıştırarak öikolataların erimesini sağlayın. Vanilyayı ekleyin. Eğer karışımın üzeri yağlı gibi duruyorsa sıcak suyu ilave edip karıştırabilirsiniz. Ganaş hafif katı kıvamlı ama akışkan olmalı. Eğer öok fazla sıvı ise buzdolabınca hafif katılaşana kadar bekleyin. Fakat sosun çok soğumaması ve katılaşmamasına dikkat edin.

Pastanın Hazırlanması

Keki ortasından 3 dilime ayırın. En üstteki parçayı taban olarak en alta koyup ılık şekerli su ile ıslatın. Ardından yaklaşık 1 kaba yakın kremayı sürün. Kekin 2. katını üzerine koyup aynı işlemleri tekrarlayın. Son olarak en üst tabanınıda koyup şekerli su ile ıstalın ve 30 dk. dolaba kaldırın.
Dolaptan çıkardıktan sonra gerekiyorsa kenarlarını hafifçe bıçakla keserek düzgün hale getirin. Ardından ılık kayısı şurubunu en üstüne ve hafifçe yanlara doğru sürün ve soğumasını bekleyin.
Akışkan kıvamlı çikolatalı ganajı pastanın üstüne yavaşça döküp pastanın hertarafınını kağlamasını sağlayın ve soğumaya bırakın.
Geriye kalan 1 kap krema ile pastanın üzerine istediğiniz süslemeleri yapın ve servis yapmadan önce en az 3 saat buzdolabına kaldırın.

Afiyet olsun.

2 Yorum var: to “ Pralin kremalı Fındıklı Gato


  • 9/11/2008 3:26 ÖS  

    oldukca mesakkatli gorunuyor. elinize saglik.


  • 10/06/2008 6:44 ÖS  

    Alevcim bu tarifini ilk gördüğüm an yapmalıyım dedim, aradan uzun zaman geçti hala aklımda, bir gün kendimi şımartıp bu güzel pastayı yapacağım.:)
    Bu güzel çeviri ve emeğin için ellerine sağlık.

    Canım Seker Hamuru Ye etkinligine usta acemi hatta şimdiye kadar eline ilk defa şeker hamuru alacak herkes katılabilir, deneyimli olmana gerek yok..Dilerim seni de aramızda görebiliriz.
    En içten sevgilerimi gönderiyorum..

linkwithin

Related Posts with Thumbnails