01 Şubat 2008

Şuruplu, Fıstıklı Tart  

12 Yorum var

Şubat ayı etkinliği sonunda geldi. İnanırmısınız bir türlü ne yapacağıma karar veremedim. Hep kek yaparım diyordum sonra değişik bir kurabiye olsun derken zaman yaklaştı ve birden aklıma buzlukta tart yaparım diye hazırda tuttuğum hamur geldi. İçinde yoğun fıstık lezzeti olsun ağızda sakız gibi olsun, daha önce blogumda yayınladığım frangipane tart gibi bişi olsun ama tam ona benzemesin vs.vs. derken işte bu tarif oluşuverdi.

Hani bazı pastanelerde, içinde yumuşak sakız gibi bademli keki olan minik tartlar vardır ya işte bu ayki etkinlik için esin kaynağım bu miniklerdi. Ne kek gibi ne de tart gibidirler. Yediğinizde ağzınızda sakızımsı ve çok lezzetli bir tad bırakırlar. Tadı gerçekten aynı sakız gibi yoğun fıstık lezzetinde oldular. Minik mufin kek kalıbım olmadığı için şekilli yapmaya çalıştım ama sanırım görüntüleri üzerinde biraz daha çalışmam gerekiyor.

Tarifte şeker yerine mısır şurubu kullandım. Bu hem tat hemde sakız gibi bir yumuşaklık verdi. Ayrıca şeker gibi hemen kristalize olmadan yavaş yavaş pişmesinide sağladı. Daha önce hiç bu kadar fazla miktarda kullanmamıştım ama farklı bazı tariflerde özellikle kek yapımlarında kullanıldığını görmüştüm. Pişmesi biraz zaman aldı ama fırından gelen kokular inanılmazdı. Tarifin üzerinde biraz daha çalışıp çok daha farklı lezzetler yakalamayı düşünüyorum şimdi.

Gelelim tarifimize...

Malzemeler

Tart Hamuru

* ¾ cup (180 mL) soğuk tuzsuz tereyağ
* 2 cup (475 mL) Un
* ¼ cup (60 mL) Şeker
* ¼ tatlı kaşığı (1.2 mL) tuz
* 1/3 cup (80 mL) buzlu su


İç malzemesi

* 1 cup mısır şurubu (glikoz)
* 2 cup Taze Beyaz Ekmek İçi
* 2/3 cup antep fıstığı unu
* 1 yumurta
* 2/3 cup krema
* 1/4 tatlı kaşığı zencefil tozu
* Mandalina reçeli


Hazırlanışı

1. İç malzemelerin reçel hariç hepsini rondoda karıştırın, en az 24 saat dolapta bekletin.
2. Tart hamuru için malzemeleri su hariç rondoya koyup ekmek kırıntısı görüntüsü alana kadar karıştırın. Suyu eklediğinizde hamur toplanmaya başlayacaktır. Hamuru un kaplı tezgaha alıp yoğurun ve şeffaf folyaya sarıp min 1 saat dolaba kaldırın.
3. Hamuru tart kalıbı veya istenilen kalıba göre açıp hazırlayın. Kalıbın içine mandalina reçeli sürün.
4. Üzerine iç malzemesini aktarın ve önceden ısıtılmış fırında pişirin.

Afiyet olsun

12 Yorum var: to “ Şuruplu, Fıstıklı Tart


  • 2/01/2008 2:22 ÖÖ  

    ALEV'ciğim valla bu durumda birinci sensin, ben seni tebrik ediyorum şimdiden çok hoş çok lezzetli bir tarif bu...
    ben de en kısa zamanda deneyeceğim...
    Ellerin dert görmesin...
    Sevgiler,
    İlkay


  • 2/01/2008 9:07 ÖÖ  

    Ilkayim saol canim. Ama tarifleri gordukten sonra birinciligin yanina bile yaklasamayacagimi anlmis bulunuyorum. Seninki de harika. Tesekkur ederim.


  • 2/01/2008 11:07 ÖÖ  

    çok güzel ve lezzetli görünüyor ama sunum süper :)


  • 2/01/2008 12:08 ÖS  

    Alev'ciğim,
    Bütün bu tarifler harika görünüyor, bu sayfadaki yani.
    (Avokadoyla ben çorba bile yaptım bir zaman ama o halini sevdiğimi söyleyemem!)


  • 2/02/2008 7:37 ÖÖ  

    Alev'ciğim,
    Bu güzel üçlü ile,yeni ve çok güzel bir lezzet oluşmuş senin elinde.
    Bende bir ara denemek istiyorum senin tarifini.
    Ellerine sağlık.
    Sevgilerimle.


  • 2/03/2008 8:06 ÖS  

    alev
    güzel dileklerin ve ziyaretin için teşekkürler...
    ayın şefinde de başarılar dilerim canım tarifin nefis görünüyor
    hoşçakal...


  • 2/06/2008 12:41 ÖÖ  

    Ellerine saglik Alev'cigim, ne kadar guzel gorunuyor resimden. Afiyet olsun tadanlara, sevgiler.


  • 2/07/2008 2:32 ÖS  

    Ellerine sağlık Alev,çok değişik ve nefis görünümlü tart olmuş.İzninle tarifini not edebilir miyim??

    Sizlere afiyetler olsun..


    Sevgiler


  • 2/09/2008 5:57 ÖS  

    Ne kadar güzel olmuş o çiçek öyle.Aklınıza sağlık sevgiler


  • 2/11/2008 5:04 ÖÖ  

    Alevciğim, enfesss olmuş :) Tadını çok merak ettim. Bir türlü mısır şurubu bulamadım. İstanbula gittiğimde alınacaklar listemde..

    ellerine sağlık.

    sevgiler.
    www.misssgibi.com


  • 2/11/2008 7:11 ÖÖ  

    Alev'cim eğer kabul edersen seni mimledim
    sevgiler


  • 1/07/2009 4:48 ÖS  

    çok lezzetli tarifler. Deneyim yorumlarımı yazarım

linkwithin

Related Posts with Thumbnails