12 Şubat 2008

Kahvaltı sofrasının değişmez lezzeti  

9 Yorum var

Canım annem pazar kahvaltılarına herzaman çok önem verir. Pazar sofrasında mutlaka ya fırında peynirli ekmek yada pratik milföyden börek yapılırdı. Tabii sofra sadece bununla bitmezdi. Peynirler, reçeller, zeytin ve zeytin ezmeleri derken nerdeyse ziyafet sofrası gibi olurdu. Ehh birde kahvaltı sonrası çay ile muhabbete başladık mı saatler uzar gider sofrayı toplamak nerdeyse öğleni bulurdu.Pazar kahvaltılarını çok özledim canım annecim. Hani diyorum gelsenizde burada da muhabbet dolu uzun süren kahvaltılar yapsak birtanem...

Bizim evimizin pazar kahvaltılarının ise nerdeyse değişmez lezzeti pankek. Eskiden hazır paketlerde alıp sadece su katıp hazırlardım. Fakat birkaç denemeden sonra kendi yaptığım pankeklerin daha lezzetli olduğuna karar verip artık evimize hazır tozlardan almaz oldum. Yapımı gayet basit ama lezzeti gerçekten çok güzel olan bu şirin pankeklerin yapımını belki birçoğunuz biliyorsunuzdur. Hatta internette bir çok tarif bile bulabilirsiniz. Ama bilmeyenler için bende kendi tarifimi sizlerle paylaşayım dedim. Kimbilir belki sizinde Pazar sofralarınızın değişmezi oluverirler...

Fotografın çekimi ise ayrı bir komedi. Pankekleri dizip sosu döktüm ve fotoğrafı çektim. Tam daha iyi çekeyim derken pil bitti. Pili değiştireyim diye koşuştururken sosu tamamen emdi ve kalanı tabağa yayıldı. Tekrar bir tabak hazırlamak ışığı ayarlamak gerekiyordu ama vazgeçtim artık şansa dedim.

Malzemeler

  • 1.5 bardak Un
  • 1 yemek kaşığı kabartma tozu
  • 1 bardak evde hazırlanmış buttermilk
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 yumurta
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ

Hazırlanışı

  • Buttermilk hazırlamak için 1 bardak sütün içine 2 yemek kaşığı sirke kayup yaklaşık 5-10 dk. bekleyin. Süt hafif kesilmiş süt görünümü alacaktır.
  • Unu, kabartma tozunu, şekeri ve tuzu bir kaba alıp karıştırın.
  • Buttermilk içine yumurtayı kırıp çırpın. Unlu karışıma aktarıp tamamen karışmasını sağlayın. Yağıda ilave ettikten sonra bırakın biraz mayalansın. Yaklaşık 10-15 dk. beklediğinizde hamur mayalanmış ve kabarmış olucaktır. Çok akıcı olmayan ama puf puf bir hamur görünümde olucak. Hamurun içerisine isterseniz çilek , ahududu gibi meyvelerden de koyabilirsiniz.
  • Yağsız teflon tavayı ısıtın ve 1 yemek kaşığı dolusu karışımı ısınmış tavada arkası önü renk değişene kadar pişirin.

Afiyet olsun.

NOT: Ben bütün tariflerimde amerikan ölçü kaplarını kullanıyorum. Elinizde eğer yoksa, bir su bardağını ölçü kabı olarak kullanabilirsiniz. Ama ölçü kaplarını almanızı tavsiye ederim. Bir çok kitap bu ölçü kaplarına göre tariflerini veriyor.


9 Yorum var: to “ Kahvaltı sofrasının değişmez lezzeti


  • 2/13/2008 11:10 ÖÖ  

    Sevgili Alev
    Harika olmuş, boşver sosu eridiyse de yine de iştah açıcı görünüyor.
    Ellerine sağlık.sevgiler...


  • 2/14/2008 9:28 ÖÖ  

    Bence de harika görünüyor, elinize sağlık. Bu tariften kaç tane çıkıyor? Hiç pankek pişirmemiş birisi olarak artık yapmanın vakti geldi diyorum :)


  • 2/16/2008 7:46 ÖÖ  

    Merhaba, yazinizla ilgisi olmayan ama bir once ki yazilarinizla ilgili bir uyarida bulunmak isterim.
    Mango'lu recel tarifiniz daha once okumus cok begenmistim, bugunde denemek icin google'de ararken, blogcu altinda acilan bir baska blog'da sizin tarifiniz ve yazinizin aynisi gordum ve bu konuda sizi uyarmak istedim.. Eger bilmiyorsaniz da bilmeniniz sizin icin iyi olacagini dusundum.. Bu adrese bakarsaniz, kendi yaziniz goreceksiniz..
    http://huseyinmerall.blogcu.com/1897776/
    Mail adresiniz goremedigim icin buradan uyarmak istedim..Bu tarz olaylar cok oldugu icin, belki haberiniz yoktur diye uyarmak istedim..
    Sevgiler


  • 2/19/2008 1:14 ÖS  

    harika


  • 2/21/2008 1:51 ÖÖ  

    ben de kahvaltıda bayılırım pankeke .üstüne reçel sürüp yemek ne harikadır değil mi


  • 2/22/2008 9:14 ÖS  

    Tarifi begenmenize sevindim arkadaslar. Cok pratik gercekten. Bu arada Mervecim, yaklasik 10-12 adet cikiyor bu olculerde...

    Merail
    Uyarin icin tesekkur ederim. Gidip siteye baktim cok komik. Benim giris yazimi bile aynen kopyalamis. Tabiki herkese kullansin diye yaziyorum tariflerimi ama bari nerden aldigini yazsalar. Cok terbiyesizlik .


  • 3/01/2008 7:42 ÖS  

    merhabalar,şahsı sorunalrım yuzunden epey zamandır zıyaret edemdım.artık geldım budayım.vede karnımı acıktırdın valla arkadaşım ne gzuel lezeetler oyle.ellerıne sağlık....


  • 5/19/2008 2:54 ÖS  

    ya ben bi turlu beceremiyorum nerde yanlıs anlayamıyorumda:(
    bu arada ben kimmiyim bi dilim kakaolu pastayım:)
    sevgiler..


  • 6/20/2011 9:46 ÖÖ  

    adınızı yorumlardan gördüm sevgili alev hanım,
    ben de birkaç yıl önce sizin blogunuzda görmüştüm pankek tarifini denedim ve çok iyi sonuç aldım.
    iyiki blog adresini biryere not etmişim:))) sonraları kendime blog açtığımda fotoğrafını çekip yayınladım fakat ilk günden beri kaynak olarak adresinizi belirterek tabiki. yayınlayacağım zaman size sormamamı nezaketsizlik olarak değerlendirmeyin lütfen.
    http://asortik.blogspot.com/2010/02/pankek.html
    ben bayılıyorum pankek yapmaya. geç oldu ama teşekkürler:)
    sevgiler...

linkwithin

Related Posts with Thumbnails