Kahvaltı sofrasının değişmez lezzeti
Kategori: Kahvaltılıklar 9 Yorum varCanım annem pazar kahvaltılarına herzaman çok önem verir. Pazar sofrasında mutlaka ya fırında peynirli ekmek yada pratik milföyden börek yapılırdı. Tabii sofra sadece bununla bitmezdi. Peynirler, reçeller, zeytin ve zeytin ezmeleri derken nerdeyse ziyafet sofrası gibi olurdu. Ehh birde kahvaltı sonrası çay ile muhabbete başladık mı saatler uzar gider sofrayı toplamak nerdeyse öğleni bulurdu.Pazar kahvaltılarını çok özledim canım annecim. Hani diyorum gelsenizde burada da muhabbet dolu uzun süren kahvaltılar yapsak birtanem...
Bizim evimizin pazar kahvaltılarının ise nerdeyse değişmez lezzeti pankek. Eskiden hazır paketlerde alıp sadece su katıp hazırlardım. Fakat birkaç denemeden sonra kendi yaptığım pankeklerin daha lezzetli olduğuna karar verip artık evimize hazır tozlardan almaz oldum. Yapımı gayet basit ama lezzeti gerçekten çok güzel olan bu şirin pankeklerin yapımını belki birçoğunuz biliyorsunuzdur. Hatta internette bir çok tarif bile bulabilirsiniz. Ama bilmeyenler için bende kendi tarifimi sizlerle paylaşayım dedim. Kimbilir belki sizinde Pazar sofralarınızın değişmezi oluverirler...
Fotografın çekimi ise ayrı bir komedi. Pankekleri dizip sosu döktüm ve fotoğrafı çektim. Tam daha iyi çekeyim derken pil bitti. Pili değiştireyim diye koşuştururken sosu tamamen emdi ve kalanı tabağa yayıldı. Tekrar bir tabak hazırlamak ışığı ayarlamak gerekiyordu ama vazgeçtim artık şansa dedim.
Malzemeler
- 1.5 bardak Un
- 1 yemek kaşığı kabartma tozu
- 1 bardak evde hazırlanmış buttermilk
- 1 çay kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı şeker
- 1 yumurta
- 1 yemek kaşığı sıvıyağ
Hazırlanışı
- Buttermilk hazırlamak için 1 bardak sütün içine 2 yemek kaşığı sirke kayup yaklaşık 5-10 dk. bekleyin. Süt hafif kesilmiş süt görünümü alacaktır.
- Unu, kabartma tozunu, şekeri ve tuzu bir kaba alıp karıştırın.
- Buttermilk içine yumurtayı kırıp çırpın. Unlu karışıma aktarıp tamamen karışmasını sağlayın. Yağıda ilave ettikten sonra bırakın biraz mayalansın. Yaklaşık 10-15 dk. beklediğinizde hamur mayalanmış ve kabarmış olucaktır. Çok akıcı olmayan ama puf puf bir hamur görünümde olucak. Hamurun içerisine isterseniz çilek , ahududu gibi meyvelerden de koyabilirsiniz.
- Yağsız teflon tavayı ısıtın ve 1 yemek kaşığı dolusu karışımı ısınmış tavada arkası önü renk değişene kadar pişirin.
Afiyet olsun.
NOT: Ben bütün tariflerimde amerikan ölçü kaplarını kullanıyorum. Elinizde eğer yoksa, bir su bardağını ölçü kabı olarak kullanabilirsiniz. Ama ölçü kaplarını almanızı tavsiye ederim. Bir çok kitap bu ölçü kaplarına göre tariflerini veriyor.
Yazının devamı...