20 Ocak 2008

Franbuaz ile Kremanın Aşkı  

2 Yorum var

Üzerinde karamel haline gelmiş şekerin, kaşığı batırdığınızda çıkarttığı kırılma sesi, franbuazın baş döndüren kokusu ve ağzınızda eriyen çok lezzetli bir krema. Creme Brulee, yanık krema anlamına gelen hafif ve lezzetli ünlü bir Fransız tatlısı.

Krem karameli sevmeyen biri olarak bu tatlıya bayılıyorum. Eğer sizde benim gibi krem karamel sevmeyenlerdenseniz mutlaka bu tatlıyı denemenizi öneririm.

Genelde bu tatlı sade olarak hazırlanır ve meyva sadece süslemek için kullanılır.Ama bence kremanın içerisine de franbuaz çok yakışıyor. Yapımının biraz zahmetli ve zaman aldığını düşünürdüm ama aksine gayet kolay ve sonuç muhteşem oluyor. Belki üzerindeki şekeri yakmak için kullanılan torch aleti herkesin mutfağında bulunmayabilir ama bu işlemi ocak üzerinde de farklı şekilde yapabilirsiniz.

Yalnız sakın benim gibi hepsini birden karamelize etmeyin. Fotografı çekmek için güneş ışığından yararlanayım diye ertesi gününe bırakmıştım. Ama resimde de gördüğünüz gibi biraz sulanmıştı . Dolaba kaldırdığınızda üzerindeki şeker sulanıyor, kıtırlığı kalıyor ama şekerin mis gibi yanık kokusu etkisini kaybediyor. Ehh böylece servis yapmadan önce şekeri karamelize etmem gerektiğini öğrenmiş oldum :)

Tarifine gelince


Pişirme süresi : 30 dk.
Buzlukta bekletme : 1 ile 8 saat arası
Servis : 6 kişilik

  • 2 bardak az yağlı krema (light cream)
  • 5 adet yumurta sarısı
  • 1/3 bardak şeker
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 1/4 bardak şeker (üzerine)
  • 18 adet franbuaz

  1. Kremayı bir kapta kaynayana kadar pişirin ve ocaktan indirin.
  2. Başka bir kapta yumurtaları, 1/3 bardak şekeri ve tuzu çırpma teli ile karıştırın.
  3. Sıcak kremaya yumurtalı karışımı yavaş yavaş ve çırparak karıştırıp yedirin.
  4. 6 Adet ufak sufle kaplarına 3 er adet franbuazı paylaştırın ve kremayı kaplara aktarın.
  5. Derin bir tepsinin içine tüm sufle kaplarını yerleştirin ve tepsinin içine kaynamış su koyun.
  6. 160 C (325F) dereceli fırında yaklaşık 35-40 dk. pişirin.
  7. Kalıpları su dolu tepsiden çıkarıp dışarda sogumalarını sağlayın. Üzerlerini kapatıp 1 saat ile 8 saat arasında dolapta soğutun.
  8. Servis yapmadan 20 dk. önce çıkarın ve şekeri karamelize edin.
Karamelize yöntemleri

1. Yöntem : Eğer torch aletiniz varsa kapların üzerine 1-1ç5 yemek kaşığı şekeri dökün ve her tarafına dağılmasını sağlayın. Torch aleti ile şekeri yavaş yavaş yakın.

2.Yöntem: Altı kalın çelik veya demir bir tencerenin içine 1/4 bardak şekeri aktarın ve orta ateşte eritin. Şeker erimeye başlayınca ocağı kısık ateşe çevirin ve yaklaşık 5dk. pişirin. Sakın kaşık ile karıştırmayın. Kapların üzerine hemen aktarın ve servis yapın.

Afiyet olsun

2 Yorum var: to “ Franbuaz ile Kremanın Aşkı


  • 1/21/2008 12:39 ÖÖ  

    eline saglik Alev, bunlar cok guzel olmus. anlamadigim 1 ila 8 saat buzlukta mi yoksa buzdolabinda mi bekletmeli? birde karamel aninda kasik kullanmamanin sakincasi nedir, bilmedigim icin soruyorum. Hersey icin tesekkurler
    Tuce


  • 1/21/2008 10:35 ÖS  

    Ellerine saglik Alev'cigim,

    Harika gorunuyor, cok severim.

    Guzel bir hafta diliyorum.

linkwithin

Related Posts with Thumbnails