13 Ocak 2008

Turuncu lezzet  

3 Yorum var

Annem'in en güzel yaptığı tatlılardan biride kabak tatlısıdır. Bugüne kadar birçok yerde yedim ama hiçbiri annemin yaptığı tatlının yanına yaklaşamadı bile. Şimdi bu resim ile bizim kabak tatlısı ile alaka diyebilirsiniz. Aslında resimdeki de bir kabak tatlısı ama buraların üsülüne göre yapılan bir tatlı. Thanksgiving -Amerikalilar'ın Allah'a şükretmek için kutladiklari bir tür bayramları - denilen zamanda tüm evlerde sofraların değişmez tatlısıdır. Canım kabak tatlısı çekince aklıma hemen bu güzel tatlı geldi. Zaten minik prensesimde kabak püresini çok sevdiği için hem kızıma yemek hemde bize güzel bir tatlı yapmak için sıvadım kolları.

Bu tatlı bizim bildiğimiz balkabağından değil iri su kabağından yapılıyor. Ama bu tür kabaktan bulamazsanız balkabağıda kullanabilirsiniz. Fakat bulabilirseniz mutlaka bu cins kabaktan yapmanızı tavsiye ederim. İnanın pişman olmayacaksınız. Gelelim nasıl yapıldığına ...

Kabak Püresinin Hazırlanması
Öncelikle irice bir su kabağı ortadan ikiye kesilir ve içindeki çekirdekleri temizlenir. Tepsiye iç kısımları içerde olucak şekilde çevrilir ve 200C (400F) fırında yaklaşık 30 dk. veya içleri iyice yumuşayana kadar pişirilir. Piştiğinde dış kabukları çok kolayca çıkacaktır.

Blender da kabak pürüzsüz hale gelene kadar karıştırılır ve bir kaba aktarılır. Bu pürenin içerisine biraz tereyağ atarak daha lezzetli hale getirebilirsiniz. Ayrıca bebeğinize de güzel ve sağlıklı bir mama olucaktır. Benim kızım bu püreyi çok severek yiyor. Hem sade şeklinde yediriyorum hemde bazı sebze mamalarının içine 1-2 kaşık bu püreden ekliyorum. Gerçekten çok güzel oluyor. Ayrıca kullanmadığınız miktarıda buzluğa atıp ileride kullanabilirsiniz.


Tartın iç malzemesi için gerekenler

  • 3.5 veya 4 bardak kabak püresi (900 gr) veya hazır Libby's marka konserve püre(easy pumkin pie mix 30 oz.)
  • 3 yumurta
  • 160 gr. süt
  • 153 gr. hazır krema
  • 163 gr. kahverengi şeker
  • 2 tatlı kaşığı zencefil tozu
  • 1.5 tatlı kaşığı tarçın
  • yarım tatlı kaşığı tuz
NOT: Eğer hazır Libby pumkin pie mix kullanıyorsanız sadece süt + yumurta+krema ilave edin. Baharat ve şeker ilave etmeyin. Zaten bu konservenin içerisinde şeker ve baharatlar var.

  • Küçük bir sos tenceresinde kabak püresi, şeker ve baharatları orta ateşte yaklaşık 5 dk. pişirin. Püre parlayıp yoğunlaşacaktır.
  • Püreyi blendere aktarıp 1 dk. karıştırın. Tekrar çalıştırıp sütü ve kremayı ilave edin. Ardından teker teker blender çalışırken yumurtaları ekleyip iyice karışmalarını sağlayın.
ÖNEMLİ NOT: Bu karışım 1 adet derin tart kalıbı içindir. Veya ince ama aynı büyüklükte 2 adet turta kalıbı içindir.

Tart hamuru (9 inch-23cm genişliğinde
  • 113 gr tuzsuz margarin
  • 184 gr un (Ben 1 bardak un +1/3 bardak kepekli un kullandım)
  • 1/4 tatlı kaşığı tuz
  • yarım çay kaşığı kabartma tozu
  • 3.5 yemek kaşığı yoğurt
Tüm malzemeleri rondoda tek tek karıştırın. İri kum tanesi haline gelecektir. Elinizde birleştirip yuvarlak haline getirin. Şeffaf folyoya sarıp yaklaşık 45 dk. dolapta bekletin. Bu hamuru dolapta 2 gün buzlukta 3 ay saklayabilirsiniz.

Tartın hazırlanması
  • Fırını 212C (425F) 15 dk. ısıtın.
  • Tart hamurunu 2 şeffaf folya arasında tart kalıbınızın genişliğinde açın. Derin bir tart kalıbına hamuru yerleştirin.Hazırlanan kabak püresi karışımını içine dökün.
  • Fırının ısısını 175 C (350F ) dürüp fırına aktarın. Yaklaşık 60 dk veya bir bıçak batırıp temiz çıkana kadar pişirin.
  • Yaklaşık 2 saat soğumasını bekleyip servis yapabilirsiniz.



3 Yorum var: to “ Turuncu lezzet


  • 1/14/2008 11:08 ÖS  

    Ellerine saglik, harika olmus.
    Sevgiler.


  • 1/16/2008 12:56 ÖÖ  

    Sevgili Alev

    ELlerine saglik, gercekten cok hos gozukuyor.. Kabak ile kabak tatlisi haricinde bir sey denememistim, su diyetimi atlatayim insallah yapacagim. Sevgiler


  • 1/16/2008 11:54 ÖÖ  

    Aybike'cim saol canim.

    Nukhet begenmene cok sevindim. Cok hafifi bir tatli oluyor.

linkwithin

Related Posts with Thumbnails