29 Ocak 2008

Akşehir Tatlısı  

3 Yorum var

Yeni bir etkinlik ve yeni tatlar. Bu seferki etkinliğin ev sahibi Binbirçeşni 'den Saliha... Geleneksel tatlıların hazırlanacağı etkinlikte zengin Türk mutfağımızdan bakalım yine ne güzellikler çıkacak.

Ben yine çok sevdiğim lor peyniri ile bir tatlı yapmayı tercih ettim. Şekerpareye benziyor ama lorun tadı tatlıya inanılmaz farklı bir lezzet veriyor. İsterseniz tuzsuz peynirlede yapabilirsiniz . Ben süt kesiğinden yaptığım peyniri kullandım.

Sanırım tatlı adı gibi Akşehir ilçesine ait. Ama emin değilim eğer yanılıyorsam ve nereye ait olduğunu biliyorsanız mesaj atabilirsiniz. Hemen düzeltirim.

Gelelim tarifimize....



Malzemeler :
8 kişilik

  • 1/2 kg tuzsuz peynir veya lor
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 3 yumurta
  • 3 çorba kaşığı un
  • 1 çay bardağı tuzsuz tereyağ
  • Alabildiğince irmik
  • Hindistan cevizi

Şerbet için :

  • 4,5 su bardağı toz şeker
  • 4 su bardağı su
  • 1/4 limon suyu

  1. Peyniri temiz bir tülbente koyup suyunu iyice süzün.
  2. Bir kaba peyniri, yumurtaları, unu, erimiş tereyayağını koyun. Kabartma tozunu ve irmiği azar azar ilave ederek yoğurun. Yumuşak bir hamur elde edene kadar irmik katın ama fazla değil. Hamur yumuşacık ve ele yapışmayan bir kıvamda olsun.
  3. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar kopartıp elinizle yuvarlayıp fırın tepsisine dizin.
  4. Önceden ısıtılmış fırında altı ve üstü pembeleşinceye kadar pişirin.
  5. Bu aşamada şerbeti hazırlayın. Bir kaba şeker ve suyu koyup şerbat kıvamına gelene kadar kaynatın ve indirirken limon suyunu ekleyin.
  6. Kaynamakta olan şerbeti tatlıları fırından çıkar çıkmaz üzerine dökün. Tepsinin ağzını kapatarak şerbetini iyice emmesini sağlayın.
  7. Servis yaparken üzerine bolca hindistan cevizi serpebilirsiniz.
Not: Şerbeti bana biraz fazla gelmişti. Daha sonra kullanmak için ayırıp dolaba kaldırdım.

Afiyet olsun


Yazının devamı...
26 Ocak 2008

Limon Kremalı Kivili Tart  

4 Yorum var

Bu aralar inanılmaz derecede kendimi bıraktım. Canım hiçbirşey yapmak istemiyor. Minik kızımla bütün gün tembel tembel oturup oyun oynuyoruz. Belki havaların soğuk olması yüzünden evden çıkmıyor olduğumuz için, belki de buralarda biraz kendimi yalnız hissetmem bilemiyorum. Bloguma eski heyecanı bile duymaz oldum..Gelen yeni ziyaretci sayısı hergün artıyor olmasına rağmen beni devamlı ziyaret eden arkadaslarımı ve yorumlarını özledim. Eşim yazılacak bir yığın tarifin var neden yazmıyorsun dedi geçen akşam. "Bilmem" dedim, "istediğim gibi değiller". Bu ruh halim hiçde iç açıcı değil.

Bugün hava çok soğuk olmasına rağmen giydirdim miniğimi evin arkasındaki kütüphane'ye gittim. İyikide gitmişim. Aylardır oturduğum kabahatmiş. Ufak ama çok güzel bir kütüphane. Belirli günlerde etkinlikler bile yapıyorlarmış. Hatta ay sonunda pijama gecesi düzenliyorlarmış. Miniklerinize pijamalarını giydirin, öykülerinizle gelin. Sıcak süt ve kurabiyeler bizden.. Çok şirin dimi. Gitmişken giriş kartıda aldım. Yemek kitapları bölümü de beklediğimden genişti. Hatta 2 tane beğendiğim şefin kitabını bile aldım.

Genelde böyle ruh halimi anlatan yazılar yazmamaya çalışıyorum ama bugün paylaşmak istedim. Neyse dahada içimiz kararmadan bu yazıyı bir tatlı tarifi ile noktalandırayım bari.

Sevgiyle kalın. İyi hafta sonları dilerim.

Alev



Malzemeler


Tart Hamuru (Pate Sucre)

  • 113 gr. tuzsuz, soğuk, minik küpler halinde kesilmiş tereyağ
  • 50 gr. şeker
  • 200 gr. Un
  • 1 büyük yumurta
  • bir fiske tuz
  1. Rondo'ya yağı ve şekeri koyup şeker yağ ile özdeşene kadar karıştırın. Ardından tuzu ve unu ekleyip yine karıştırın.
  2. Makina çalışırken yumurtayı ekleyin ve biraz daha karıştırın. Karışım kırıntılı bir şekil alacaktır. Şeffaf folya arasında tart hamurunu elinizle yogurun. Ve sarıp yaklaşık 30dk. dolaba kaldırın. Bu hamuru dolapta 1 hafta buzlukta 1 yıl saklayabilirsiniz.
  3. Dolaptan çıkarttığınız hamuru yine şeffaf folya arasında tart kalıbınızın genişliğinde oklava ile açın ve kalıba yerleştirin.
  4. Kalıbın üzerine yağsız kağıt koyup fasulye taneleri yerleştirin. Önceden ısıtılmış 218ºC (425ºF) fırında 5 dk. pişirin. Fırının ısısını 190ºC (375ºF) düşürün ve tekrar 15-20 dk. pişirin. Eğer yağlı kağıdın altında kalan parça hala yapışkan ve pişmemiş gürünüyorsa tekrar 10dk. daha pişirin. Benim tartım hiç sorunsuz 20dk. içinde pişmişti.
Yoğun Limon Kreması
  • 2 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi
  • 4 yumurta sarısı
  • 150 gr. şeker
  • 2 adet limonun suyu (süzülmüş)
  • 57 gr. tuzsuz tereyağ
  • bir tutam tuz
  1. Ufak bir sos tenceesinde yumurta sarılarını ve şekeri mixer ile çırpın. Limon suyunu, yağı ve tuzu ekleyin. Düşük ısıda, tahta kaşıkla karıştırarak , akıcı ama yoğun bir kıvama gelene kadar pişirin.
  2. Mat renkli ve baloncuklar çıkana kadar pişirip ocaktan alın ve süzgeçten geçirin.
  3. Limon kabuklarını ekleyip yavaşça karıştırın ve soğumaya bırakın.

Tartın Hazırlanışı
  1. Soğuyan tartın üzerine limon kremasını dökün. Üzerine ince ince dilimlenmiş yaklaşık 5 adet kiviyi dizin ve kremanın tamamını kaplayın.
  2. Glazür için, 1 yemek kaşığı limon suyu + 1 yemek kaşığı su+1.5 yemek kaşığı şeker ve yarım tatlı kaşığı nişastayı ocakta şeker eriyene kadar kaynatın.
  3. Kivilerin üzerine hazırladığınız sıvıyı sürün ve servis yapmadan önce en az 1 saat dolaba kaldırın.

Rose Levy Beranbaum "The Pie and pastry bible" kitabından uyarlanmıştır.


Yazının devamı...
24 Ocak 2008

Badem'in Dayanılmaz Lezzeti  

3 Yorum var

Geçen hafta aylık alışverişimizi yapmak için (Metro gibi) markete gittik. Küçük bir kitap satış bölümü var ama genelde azda olsa güzel kitaplar getiriyorlar. Bende her gittiğim zaman mutlaka buraya uğrar kitapları tek tek incelerim. Tabii bazen ipin ucunu kaçırıyorum eşim artık yeter hadi gidelim demeye başlıyor :)

Bu hafta da Joanne Farrow ve Cathrine Atkinson 'a ait tariflerinde bulunduğu bir kaitap buldum. Aslında böyle karma tariflerin olduğu kitaplardan pek hoşlanmam. Ama içerisinde o kadar göze hoş gelen kurabiyeler vardı -ki dayanamadım aldım. Her gün 1 tane yapsam 1 senede bitiremem sanırım bu kitabı. Ama hepsinin güzel olup olmayacağına emin değilim. Şansımı ilk olarak bu kurabiyelerde denemeye karar verdim ve sonuç gerçekten başarılıydı. Mis gibi kokan ve ağızda dağılan kurabiyelerim oldu. Şekeri bence biraz daha az konulabilir. Yağ miktarı önce biraz gözümü korkuttu ama sonuçta lezzeti ve ağızda dağılmasını sağlayan da, yağın miktarı. Buyüzden sizinle de bu güzel narenciye damlasını paylaşmak istedim. Afiyetle yiyip beni hatırlarsınız inşallah :)



Narenciye Damlası
(20 adet)

Malzemeler

  • 170 gr. tereyağ
  • ¾ bardak şeker
  • 1 adet limon kabuğu rendesi
  • 1 adet portakal kabuğu rendesi
  • 2 yumurta sarısı
  • ½ bardak badem unu
  • 2 bardak un
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  1. Fırını 165°C (325°F) ısıtın. Fırın tepsisine yağlı kağıt serin.
  2. Yağ ve şeker iyice çırpılıp içine limon ve portakal kabuğu rendeleri ilave edilir. Ardından yumurta sarıları ilave dilip iyice karıştırılır.
  3. Kabukları soyulmuş ve rondoda un haline getirilmiş olan badem, un ve kabartma tozu eklenir. Yumuşak bir hamur elde edilir.
  4. Hamur 20 adet ceviz büyüklüğünde parçalara ayrılır. Yuvarlak şekil verilir ve ortalarına parmakla bastırılarak çukur açılır. İçlerine çok az portakal reçeli konulur.
  5. Kurabiyeler süt ile ıslatılıp badem veya antep fıstığı ile süslenir.
  6. Önceden ısıtılmış fırında hafif altın rengini alana kadar yaklaşık 30 dk. pişirilir. Pişme süresi fırına göre değişebilir buyüzden yanmaması için kontrol edebilirsiniz.
Afiyet olsun


Yazının devamı...
22 Ocak 2008

Fırından yeni çıktı, sıcak sıcak köy ekleri  

3 Yorum var

Sonunda beklediğim gün geldi ve ekşi mayalı mis gibi kokan ekmeklerim fırından çıktı. Uzun zamandır ekşi maya yani herhangi bir kimyasal hazır maya kullanılmadan sadece un ve su ile elde edilen mayadan hazırlanan ekmekler yapmak istiyordum. Fakat bu mayayı elde etmek biraz sabır ve özen gerektiriyordu. Çok önce bir kere denemiştim ve maya 2 gün sonra ölmüştü. Bu sefer daha dikkatli oldum , nerdeyse bebek gibi özen gösterdim mayama ve işte sonuç. Hafif ekşi kokan yani köy fırınlarından alınanlar gibi, çok lezzetli ekmekler oldu.

Ekşi maya çok farklı şekillerde üretilebiliyor. Canlı olduğu için beslemek ve onu sağlıklı tutmak en önemli şey. Ben sadece iki çeşit un ve su kullanmayı tercih ettim. Elde ettiğim mayadan ise beyaz ekmek ve çavdar ekmekleri hazırladım. Internette "sourdough" veya "ekşi maya" diye ararsanız bu güzel mayadan elde edilen çeşit çeşit ekmekler bulabilirsiniz.


Sourdough (wild yeast de deniyor) yani ekşi maya , bir çok farklı malzemeden üretilebiliyor. Nohut, ananas, elma, üzüm gibi ürünler uygun ortamda fermante edilerek canlı bakterilerin üremesi sağlanıyor. Bu doğal maya daha sonra düzenli aralıklarla beslenerek yıllarca yaşayabiliyor. Bir çok fırının kendine özel oluşturduğu yıllardır yaşayan mayası olduğunu biliyormusunuz. Okuduğumda çok şaşırmıştım. Sourdoug ekmek aldığınızda her fırının ekmeğinin tadı bu yüzden farklı oluyor. Hatta çok gizli maya formülleri bile varmiş :)

Şimdi sıra farklı ürünlerden ekşi maya hazırlamaya geldi. Ama ilk önce mayamı kurutup, yıllarca kullanabilmek için buzluğa kaldıracağım...




Yazının devamı...
20 Ocak 2008

Franbuaz ile Kremanın Aşkı  

2 Yorum var

Üzerinde karamel haline gelmiş şekerin, kaşığı batırdığınızda çıkarttığı kırılma sesi, franbuazın baş döndüren kokusu ve ağzınızda eriyen çok lezzetli bir krema. Creme Brulee, yanık krema anlamına gelen hafif ve lezzetli ünlü bir Fransız tatlısı.

Krem karameli sevmeyen biri olarak bu tatlıya bayılıyorum. Eğer sizde benim gibi krem karamel sevmeyenlerdenseniz mutlaka bu tatlıyı denemenizi öneririm.

Genelde bu tatlı sade olarak hazırlanır ve meyva sadece süslemek için kullanılır.Ama bence kremanın içerisine de franbuaz çok yakışıyor. Yapımının biraz zahmetli ve zaman aldığını düşünürdüm ama aksine gayet kolay ve sonuç muhteşem oluyor. Belki üzerindeki şekeri yakmak için kullanılan torch aleti herkesin mutfağında bulunmayabilir ama bu işlemi ocak üzerinde de farklı şekilde yapabilirsiniz.

Yalnız sakın benim gibi hepsini birden karamelize etmeyin. Fotografı çekmek için güneş ışığından yararlanayım diye ertesi gününe bırakmıştım. Ama resimde de gördüğünüz gibi biraz sulanmıştı . Dolaba kaldırdığınızda üzerindeki şeker sulanıyor, kıtırlığı kalıyor ama şekerin mis gibi yanık kokusu etkisini kaybediyor. Ehh böylece servis yapmadan önce şekeri karamelize etmem gerektiğini öğrenmiş oldum :)

Tarifine gelince


Pişirme süresi : 30 dk.
Buzlukta bekletme : 1 ile 8 saat arası
Servis : 6 kişilik

  • 2 bardak az yağlı krema (light cream)
  • 5 adet yumurta sarısı
  • 1/3 bardak şeker
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 1/4 bardak şeker (üzerine)
  • 18 adet franbuaz

  1. Kremayı bir kapta kaynayana kadar pişirin ve ocaktan indirin.
  2. Başka bir kapta yumurtaları, 1/3 bardak şekeri ve tuzu çırpma teli ile karıştırın.
  3. Sıcak kremaya yumurtalı karışımı yavaş yavaş ve çırparak karıştırıp yedirin.
  4. 6 Adet ufak sufle kaplarına 3 er adet franbuazı paylaştırın ve kremayı kaplara aktarın.
  5. Derin bir tepsinin içine tüm sufle kaplarını yerleştirin ve tepsinin içine kaynamış su koyun.
  6. 160 C (325F) dereceli fırında yaklaşık 35-40 dk. pişirin.
  7. Kalıpları su dolu tepsiden çıkarıp dışarda sogumalarını sağlayın. Üzerlerini kapatıp 1 saat ile 8 saat arasında dolapta soğutun.
  8. Servis yapmadan 20 dk. önce çıkarın ve şekeri karamelize edin.
Karamelize yöntemleri

1. Yöntem : Eğer torch aletiniz varsa kapların üzerine 1-1ç5 yemek kaşığı şekeri dökün ve her tarafına dağılmasını sağlayın. Torch aleti ile şekeri yavaş yavaş yakın.

2.Yöntem: Altı kalın çelik veya demir bir tencerenin içine 1/4 bardak şekeri aktarın ve orta ateşte eritin. Şeker erimeye başlayınca ocağı kısık ateşe çevirin ve yaklaşık 5dk. pişirin. Sakın kaşık ile karıştırmayın. Kapların üzerine hemen aktarın ve servis yapın.

Afiyet olsun


Yazının devamı...
16 Ocak 2008

Ye#30: Dünya Mutfakları Etkinliği  

4 Yorum var

YE#30 etkinliği için Sevgili Tuba "Dünya Mutfakları" konusunu seçmişti, fakat ben bu etkinlik için yeni bir şeyler hazırlamaya vakit bulamadım . Oysa farklı kültürlere ait mutfakları keşfetmeyi çok seviyorum. Yeni bir tarif ile katılamadığım için yerine daha önce blogumda yayınladığım sevdiğim bazı tarifleri tekrar link olarak vermeyi düşündüm. Tuba 'cım güzel evsahipliğin için teşekkür ederim.

Tariflere ulaşmak için üzerlerine tıklayabilirsiniz.

Rugelach : Polonya mutfağına ait çok lezzetli bir çörek

Chili : Meksika mutfağına ait benim favori yemeklerimden biri

Enchilada : Yine Meksika mutfağına ait bir yemek çeşidi.

Scone : Orjinali İskocya'ya ait olan bir İngiliz kurabiyesi.

Meksika Düğün Kurabiyesi : Yine Meksika mutfaüına ait bir kurabiye. Farkettiyseniz bir Meksika mutfağı hayranlığım mevcut :)

Fındıklı Biscotti : İtalyan Mutfağına ait Selanik gevreğine benzeyen kıtır kıtır ve lezzetli kurabiyeler.

Rezene&Cevizli Biscotti : İtalyan klasiği bir çeşit daha.


Yazının devamı...

Şubat Ayının Şefi Aranıyor !  

0 Yorum var


Ayın Şefi Etkinliğinin ilk Şefi sizin oylarınızla belli oldu. Sonuçlar için AYINSEFI bloguna bakabilirsiniz.

Şimdi sıra Şubat ayı etkinliğinde. Evet arkadaşlar 2. tura hazırmısınız. işte şubat ayının yeni malzemeleri ve yeni logosu ..

  • Antep Fıstığı
  • Mandalina
  • Zencefil

Tariflerin ;

E-mail ile son gönderim tarihi : 31 Ocak 2008 - saat 24:00 'a kadar (Türkiye saati)

Bloglarda yayınlanma Tarihi : 01 Şubat 2008

Etkinliğin katılım Koşullarını tekrar bakmak isterseniz ve logoyu blogunuzda yayınlamak isterseniz koduna BURADAN ulaşabilirsiniz...



Yazının devamı...
13 Ocak 2008

Turuncu lezzet  

3 Yorum var

Annem'in en güzel yaptığı tatlılardan biride kabak tatlısıdır. Bugüne kadar birçok yerde yedim ama hiçbiri annemin yaptığı tatlının yanına yaklaşamadı bile. Şimdi bu resim ile bizim kabak tatlısı ile alaka diyebilirsiniz. Aslında resimdeki de bir kabak tatlısı ama buraların üsülüne göre yapılan bir tatlı. Thanksgiving -Amerikalilar'ın Allah'a şükretmek için kutladiklari bir tür bayramları - denilen zamanda tüm evlerde sofraların değişmez tatlısıdır. Canım kabak tatlısı çekince aklıma hemen bu güzel tatlı geldi. Zaten minik prensesimde kabak püresini çok sevdiği için hem kızıma yemek hemde bize güzel bir tatlı yapmak için sıvadım kolları.

Bu tatlı bizim bildiğimiz balkabağından değil iri su kabağından yapılıyor. Ama bu tür kabaktan bulamazsanız balkabağıda kullanabilirsiniz. Fakat bulabilirseniz mutlaka bu cins kabaktan yapmanızı tavsiye ederim. İnanın pişman olmayacaksınız. Gelelim nasıl yapıldığına ...

Kabak Püresinin Hazırlanması
Öncelikle irice bir su kabağı ortadan ikiye kesilir ve içindeki çekirdekleri temizlenir. Tepsiye iç kısımları içerde olucak şekilde çevrilir ve 200C (400F) fırında yaklaşık 30 dk. veya içleri iyice yumuşayana kadar pişirilir. Piştiğinde dış kabukları çok kolayca çıkacaktır.

Blender da kabak pürüzsüz hale gelene kadar karıştırılır ve bir kaba aktarılır. Bu pürenin içerisine biraz tereyağ atarak daha lezzetli hale getirebilirsiniz. Ayrıca bebeğinize de güzel ve sağlıklı bir mama olucaktır. Benim kızım bu püreyi çok severek yiyor. Hem sade şeklinde yediriyorum hemde bazı sebze mamalarının içine 1-2 kaşık bu püreden ekliyorum. Gerçekten çok güzel oluyor. Ayrıca kullanmadığınız miktarıda buzluğa atıp ileride kullanabilirsiniz.


Tartın iç malzemesi için gerekenler

  • 3.5 veya 4 bardak kabak püresi (900 gr) veya hazır Libby's marka konserve püre(easy pumkin pie mix 30 oz.)
  • 3 yumurta
  • 160 gr. süt
  • 153 gr. hazır krema
  • 163 gr. kahverengi şeker
  • 2 tatlı kaşığı zencefil tozu
  • 1.5 tatlı kaşığı tarçın
  • yarım tatlı kaşığı tuz
NOT: Eğer hazır Libby pumkin pie mix kullanıyorsanız sadece süt + yumurta+krema ilave edin. Baharat ve şeker ilave etmeyin. Zaten bu konservenin içerisinde şeker ve baharatlar var.

  • Küçük bir sos tenceresinde kabak püresi, şeker ve baharatları orta ateşte yaklaşık 5 dk. pişirin. Püre parlayıp yoğunlaşacaktır.
  • Püreyi blendere aktarıp 1 dk. karıştırın. Tekrar çalıştırıp sütü ve kremayı ilave edin. Ardından teker teker blender çalışırken yumurtaları ekleyip iyice karışmalarını sağlayın.
ÖNEMLİ NOT: Bu karışım 1 adet derin tart kalıbı içindir. Veya ince ama aynı büyüklükte 2 adet turta kalıbı içindir.

Tart hamuru (9 inch-23cm genişliğinde
  • 113 gr tuzsuz margarin
  • 184 gr un (Ben 1 bardak un +1/3 bardak kepekli un kullandım)
  • 1/4 tatlı kaşığı tuz
  • yarım çay kaşığı kabartma tozu
  • 3.5 yemek kaşığı yoğurt
Tüm malzemeleri rondoda tek tek karıştırın. İri kum tanesi haline gelecektir. Elinizde birleştirip yuvarlak haline getirin. Şeffaf folyoya sarıp yaklaşık 45 dk. dolapta bekletin. Bu hamuru dolapta 2 gün buzlukta 3 ay saklayabilirsiniz.

Tartın hazırlanması
  • Fırını 212C (425F) 15 dk. ısıtın.
  • Tart hamurunu 2 şeffaf folya arasında tart kalıbınızın genişliğinde açın. Derin bir tart kalıbına hamuru yerleştirin.Hazırlanan kabak püresi karışımını içine dökün.
  • Fırının ısısını 175 C (350F ) dürüp fırına aktarın. Yaklaşık 60 dk veya bir bıçak batırıp temiz çıkana kadar pişirin.
  • Yaklaşık 2 saat soğumasını bekleyip servis yapabilirsiniz.




Yazının devamı...
07 Ocak 2008

Ayın Şefi - Ocak : İncir Pelteli Pirinç Keki  

7 Yorum var

Ayın şefi etkinliğinin ilki sonunda gerçekleşti. Aslında biraz endişeliydim. Çünkü biraz farklı bir etkinlik olucaktı ve acaba katılan olucakmı diye de düşünceliydim. Nitekim katılım çok fazla olmadı ama gelen tarifler inanılmazdı. Beni, bu yepyeni ve biraz zorlayıcı olacağını düşündüğüm etkinlikte yalnız bırakmayıp birbirinden ilginç ve yaratıcı tarifler gönderen blog arkadaşlarıma tek tek teşekkür ederim.

Pirinç + Lavanta + İncir üçlüsünden ne kadar değişik lezzetler yaratıldığına siz bile inanamayacaksınız. Bu birbirinden yaratıcı ve inanılmaz güzel tariflere ulaşmak için ayınsefi blogunu zıyaret etmeniz yeterli.

Etkinlik için bende 2 farklı tarif hazırladım. Lavanta ile daha önce hiç bir deneyimim yoktu. Süte inanılmaz derecede güzel hoş bir lavanta kokusu bıraktı ve tadında herhangi bir değişiklik yapmadı. Vanilya kullanmaya gerek bile kalmadı. Sanırım artık tatlılarımda daha fazla lavanta ya yer vereceğim. Şimdiden aklıma 1-2 değişik fikir geldi bile. Yeni keşiflere devam...

Biz en çok hazırladığımbu tarifi beğendik . Yapımı son derece kolay , hafif ve gerçekten çok lezzetli oldu. Eşim fırın sütlaçı andırıyor dedi ama biraz daha katı hali tabiki. Birde incir peltesi tatlıya çok farklı ve zengin bir lezzet verdi. İşte ilk tarif.

Malzemeler

  • 100 gr. Pirinç
  • 1/2 lt. süt
  • 60 gr. tereyağ
  • 40 gr. şeker
  • 1 yemek kaşığı kuru lavanta
  • 2 yumurta
  • 1 çay kaşığı tuz

İncir peltesi

  • 4 adet incir
  • 1 yemek kaşığı portakal suyu
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığı antep fıstığı

Hazırlanışı

  • Sütü lavanta ile birlikte kaynatın ve süzüp sogutun.
  • Ayrı bir kapta pirinçleri yaklaşık 2 bardak suda tüm sıvıyı çekene kadar haşlayın. Ilınan pirinçleri tekrar lavantalı süt ile çok az bir sıvı kalana kadar haşlayın.
  • Yumurta sarılarını ve aklarını ayırın. Yağ, şeker, tuz ve yumurta sarılarını çırpın. Sütlü pirinç karışımını çırpmaya devam ederken yavaş yavaş ekleyin.
  • Yumurta beyazlarını kar olana kadar çırpın ve diğer sütlü pirinç karışımına kaşıkla havasını söndürmeden yedirin. Fazla karıştırmayın.
  • Yağlanmış ufak dikdörtgen borcam kalıbına dökün ve önceden ısıtılmış 180C (375F) yaklaşık 40-45 dk. pişirin.
  • İncir peltesi için; kurutulmuş incirleri biraz suda bekletin ve ufak parçalar halinde kesin.
  • Şeker, portakal suyu ve incirleri ufak bir tavaya alın ve şeker eriyip tümü karamel haline gelene kadar 2-3 dakika pişirin ve ocaktan alın. İrice dövülmüş antep fıstıklarını ekleyip karıştırın. Şeffaf folya arasında ince bir kalıp halinde açın. Pirin kekini ortadan ikiye kesin arasına ve üstüne incir peltesini ince bir tabaka halinde koyun.

Afiyet olsun


Yazının devamı...

Asef 1 : Mochi Mochi  

2 Yorum var


Ayın Şefi etkinliği için hazırladığın diğer tarif ise içi dolu yumuşak mochi mochiler.

Uzak doğu marketlerinde hep gördüğüm ama bir türlü almaya cesaret edemediğim tatlılardan ilham aldım. Yapımı oldukça zahmet gerektiriyor. Daha çok sakız gibi bir hamur ve içine isterseniz tuzlu isterseniz tatlı bir iç malzemesi koyabilirsiniz.

Malzemeler

  • 1 bardak pirinç
  • 2 bardak su
  • 1 yemek kaşığı lavanta
  • 1 damla pembe gıda boyası

İncir peltesi
  • 4 adet incir
  • 1 yemek kaşığı portakal suyu
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığı antep fıstığı
Hazırlanışı
  • Pirinci bir gece lavantalı suyun içinde bekletin. Ertesi sabah pilav yapar gibi pirinci haşlayın. Lapa kıvamında olucaktır. Sıcakken ısıya dayanıklı bir kaba aktarın ve kabın altına sıcak su koyun. Sert bir cisimle pirinci dövün. Pirinç dövüle dövüle sakız gibi uzamaya başlayacak ve yapışkan bir hamur haline gelecektir. Hamura gıda boyasını ekleyip iyice birbirine yedirin.
  • İncir peltesi için; kurutulmuş incirleri biraz suda bekletin ve ufak parçalar halinde kesin.Seker, portakal suyu ve incirleri ufak bir tavaya alın ve şeker eriyip tümü karamel haline gelene kadar 2-3 dakika pişirin ve ocaktan alın. İrice dövülmüş antep fıstıklarını ekleyip karıştırın.
  • Pirinç hamurunu bir kalıp ile yada elinizle bir kat açın içine incirli karışımdan bir kaşık koyun ve kapatın.


Yazının devamı...

linkwithin

Related Posts with Thumbnails