25 Haziran 2007

Patlıcan Kebab  

3 Yorum var


Patlıcanı çok seviyorum ama patlıcanla yaptığım yemek sayısı çok sınırlı ve çoğunda da patlıcanlar mutlaka kızartılıyor. Evimizde mümkün olduğunca kızartma türü şeyler yapmamaya çalışıyorum. buyuzden de patlıcan yemekleri sayısı dahada sınırlı hale gelmiş oluyor benim için. Fakat patlıcan çok saglıklı bir sebze oluncada evimden eksik etmemeye çalışıyorum. Bu yemeği ise tamamen doğaçlama hazırladım. Yaparkende aman inşallah güzel olurda bu kadar harcadığım zamana değer diye dua ettim. Sonuçmu hakikaten değdi bence.. Sanki çok ağır ateşte saatlerce pisen çok lezzetli bir kebap gibi olmuştu. Belki bazılarınızda zaten bu şekilde yapıyor olabilirsiniz ama bu benim ilk denemem ve sizlerle paylaşmak istedim.



Malzemeler



  • 1 adet bostan patlıcanı

  • 1/2 kilo parça dana eti

  • 1 adet soğan

  • 1 yemek kaşığı salça

  • 1 dolu yemek kaşığı kekik

  • 2 adet domates

Hazırlanışı


  • Bostan patlıcanını hareli soyup 1 parmak kalınlığında halka halinde kesin. Tuzlu suda acı suyunu çıkarana kadar yaklaşık yarım saat bekletin.

  • Düdüklü tencerede etleri hafifçe kavurun. Ardından soğanları yarım ay şeklinde ince ince doğrayıp yumuşayana kadar pişirin. Salçayı, etleri, baharaı ve yaklaşık 1 bardak suyu ilave edip 16dk. düdüklüde pişirin.

  • Patlıcanları ızgarada hafif yaplayıp kızartın. Ben fırının altında broil denen bölümde yaklaşık 5dk. arkalı önlü ızgara ettim.

  • Domatesleride ocakta az yada halka halka doğrayıp pişirin ve rondoda püre haline getirin.

  • Domates püresinin yarısını tavaya alın ve üzerine patlıcanları koyup 2dk arkalı önlü çevirip pişirin. Pişen patlıcanları fırına dayanıklı bir uzun kaba dizin.

  • Etleri çatalla ince şeritler halinde lif lif ayırıp patlıcanların üzerine yayın. En üstünede kalan domates püresini koyup çok az su ilave edin. Fırın kabını alüminyum kağıt ile kaplayıp 20dk. fırında pişirin.

  • Haşlanmış patatesi kaşar rendesi ile püre haline getirip etleri üzerine döküp servis yapın.
Afiyet olsun


Yazının devamı...
22 Haziran 2007

Somon Köfte  

6 Yorum var

Sanırım hayatımın hiçbir döneminde bu kadar çok balık yememişimdir. Bu durumdan hiçde mutsuz değilim aslında. Hem sağlıklı beslenmek adına hemde süt verdiğim için bebeğime çok faydalı. Temizlenmiş sırf et halinde (fileto) balıkları çok seviyorum. Biliyorum kılçıklı balıklar çok daha lezzetli oluyor ama temizlemek için sarfedilen zamanda benim tüm iştahım kayboluyor. Heran boğazıma kılçık takılacakmış hissi ile güzelim balığın tadına varamıyorum bile. Buyüzden İstanbul'da iken sadece palamut balığını büyük bir zevk ile yiyebiliyordum. Ahh aslında şimdi olsada yesek keşke. Nasılda özledim tazecik palamut balığını..

Genelde konserve tuna balığı köftesini farklı bir tarif ile yapardım. Fakat bu tarifi bir ingiliz yemek dergisinde gördükten sonra mutlaka denemeliyim diye not almıştım. Eşimde benim gibi yemek konusunda açık fikirli olunca yeni şeyler denemek inanilmaz çekici geliyor bana. Sonuçta bazen hiç beklemediğiniz lezzetlerle karşılaşabiliyorsunuz.

Balıka köftelerini hazırladıktan sonra ayrı ayrı yağsız kağıda sarıp buzlukda donduruyorum. Böylece evde yemek olmadığında buzluktan çıkarıp pişirmesi inanılmaz kolay ve pratik oluyor.
Ölçülerini orantılı şekilde isteğiniz kadar yapabilirsiniz. İşte tarifi umarım sizde beğenerek yersiniz.

Sevgi ve sağlıkla kalın.

Malzemeler

  • 800 gr Somon fileto (derisi temizlenmiş)
  • 2 defne yaprağı
  • küçük bir bağ dereotu
  • 500 ml. süt (balık miktarına göre değişken)
  • 600gr. patates
  • 1 limon kabuğu rendesi
  • 4 yemek kaşığı mayonez
  • 1 tatlı kaşığı hardal
  • 4 yemek kaşığı konserve kapari (OPSİYONEL)

Kızartmak için

  • 1 yumurta
  • 100 gr. bayat ekmek kırıntısı (galeta unu)
  • 4 yemek kaşığı kızartmak için yağ

Hazırlanışı

  • Balıkları, defne yaprakları ve dereotu ile tavaya koyun. Sütü ilave edin ve orta ateşte pişirin. Tüm sütü kullanmayabilirsiniz, sadece üzerini kaplayacak kadar olması yeterli.
  • Süt kaynayınca tavanın altını kısıp 4 dk. kaynamasını bekleyin ve ocağı kapatın. Sütün içinde balıkları 5 dk. daha bekletin ve iyice piştiklerine emin olduktan sonra tabağa alın.
  • Çatal ile balıkları lif lif irice parçalayın.
  • Ayrı bir kapta patateslerin kabuklarını soyun ve küp küp doğrayıp haşlayın. Haşlama suyunu boşaltıp patatesleri 2 dk. soğuması için bekleyin.
  • Patatesleri tekrar ocağa alın ve püre haline getirerek 1-2 dak tamamen kuru ve puf puf olana kadar pişirin. Limon suyunu, mayanozi, hardalı, kapari ve istenilen baharatlar ilave edip iyice karıştırın ve ocaktan alın.
  • Balıkların varsa kalan suyunu tekrar süzüp patates püresi ile yavaşça karıştırıp tamamen özümsemelerini sağlayın.
  • Un serpilmiş tahta üzerinde yaklaşık 2,5 cm kalınlığında 8 veya 10 adet yuvarlak köfteler hazırlayın.
  • Köfteleri önce çırpılmış yumurtaya sonra galeta ununa bulayıp kızgın tavada heriki taraflarınıda 5 dk. olmak üzere pişirin.

Afiyet olsun.


Yazının devamı...
20 Haziran 2007

Babalar Günü  

7 Yorum var

Bu yıl Babalar günü bizim için pek güzel haberlerle gecmedi. Canım babam'ın rahatsızlanıp hastaneye yatırıldıgını ogrendim. Acilen ameliyat olması gerekiyordu ve Pztesi sabahı ameliyat ettiler. Bu kadar uzakta olunca insan ne yapacağını şaşırıyor. Aklıma binbirtürlü şeyler geldi ama hep iyi şeyler düşünmeye çalıştım. Çok şükür ameliyattan sağ salim çıktı canım benim. İnşallah en kısa zamanda eski sağlığına kavuşsun diye dua ediyorum. Lütfen sizde dualarınızı eksik etmeyin ne olur.

Herkesin geçmiş Babalar gününü kutluyorum.

Sevgi ve saglıkla kalın.

Alev


Yazının devamı...
13 Haziran 2007

Hindistan cevizli & Muzlu Kek  

3 Yorum var

Hindistan cevizli keki herzaman cok sevmişimdir. Hem kokusu hemde lezzeti harika oluyor. Bu kekin içinde ise hem hindistan cevizi hem sütü hemde muz var. Artık lezzeti konusunda birşey dememe sanırım gerek kalmıyor değilmi. Ayrıca diğer güzel bir tarafı hiç yağ kullanmıyorsunuz. Kek hafif nemli gibi olduğundan özellikle ertesi günü bence çok daha lezzetli oluyor. Minik kızım uyanmadan hemen tarifini yazsam iyi olucak yoksa yine vakit bulamayacağım.

Sevgiyle kalın.

Bardak = Cup (240ml)
Tatlı kaşığı = Teaspoon
Yemek kaşığı = Tablespoon


Malzemeler

  • 1 bardak hindistan cevizi
  • 1 bardak şeker
  • 1 + 1/2 bardak un
  • 1 tatlı kaşığı karbonat
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1 bardak ezilmiş muz (yaklaşık 2 büyük muz)
  • 1 bardak hindistan cevizi sütü
  • 1 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı vanilla esansı

Hazırlanışı

  • Fırını 175 derece (350F) ısıtın. Ufak dikdörtgen borcam kalıbı (10.5 cm x 20.5 cm) hafif yağlayın ve içine çok az un serpin.
  • Yumurtayı ve şekeri çırptıktan sonra sütü ve vanilyayı ekleyin. Ardından muzları çatalla iyice ezip karışıma ilave edin.
  • Ayrı bir kapta un, kabartma tozu, karbonat ve hindistan cevizini karıştırın. Diğer ıslak malzemelere ekleyip tüm malzemeler ıslanana kadar yavaşça karıştırıp kek kalıbına aktarın.
  • Önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 1 saat - 1 saat 10dk. veya ortasına batırılan kürdan temiz çıkana kadar pişirin. Benim fırınım için 1 saat yeterli gelmişti.
Afiyet olsun.



Yazının devamı...
12 Haziran 2007

Sarımsak & Köri Soslu Tavuk ve Ispanak  

0 Yorum var


Sonunda Boston'daki evimize hayırlısıyla yerleştik ve artık mutfagıma girebiliyorum. Kafamda yapmayı ve sizinle paylaşmayı tasarladığım o kadar çok sey varki anlatamam. Hepsi birikti ve bunları nezaman yapıp yayınlayacağımı kara kara düşünmeye başladım bile.

Ufaklık doğduğundan beri artık eskisi gibi bilgisayar başında çok fazla zaman harcayamıyorum. Minik prenses hep ilgi bekliyor ve pek boş vaktim kalmıyor. Geri kalan boş vakitlerimizde de kızımla bu şehri tanımaya çalışıyoruz. Boston gerçekten güzel bir şehirmiş. Özellikle bebeginizi alıp nehir kenarında dolaşabileceğiniz çok güzel parklar var. Şehrin içi daha düzenli ve cıvıl cıvıl. Sanırım daha çok öğrenci şehri olmasından dolayı. Yaz sebebiyle heryerde birşeyler var. Sokak festivalleri, marketler vs. vs. Haftasonları Hudson nehri inanılmaz kalabalık ve yelkenlileri seyretmek inanın tüm yorgunlugunuzu atıyor. Herkesin dediğine göre kışın pek dolaşabilinecek bir havası yokmuş buyuzden zamanı iyi değerlendirmek gerekiyormuş. Ehh bizde seve seve değerlendirmeyi planlıyoruz kızımla inşallah... :)

Bloğumda yazdığım tarifleri kategori ettiğimde farkettimki çok az yemek tarifine yer vermişim ve fazlasıyla ihmal etmişim. Buyüzden uzun bir aradan sonra güzel bir tavuk yemeği ile açılışı yapmaya karar verdim. :)

Tavuğun sosunda kullanılan Hindistan cevizi sütü (coconut milk) tavuğa ayrı bir lezzet veriyor. Fakat bulamazsanız yerine krema kullanabilirsiniz. Sizde benim gibi konserve kullanıyorsanız ve geri kalan sütü değerlendirmek istiyorsanız ardından Hindistan cevizli & muzlu güzel bir kek yapabilirsiniz. İnanılmaz yumuşak ve lezzetli harika bir kek oluyor. Bu tarifide yarın yazmaya çalışacağım.

Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1/2 kg. ince uzun kesilmiş tavuk göğsü
  • 2 baş dövülmüş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı köri
  • 1 su bardağı hindistan cevizi sütü
  • 4 su bardağı taze ıspanak

Hazırlanışı

  • Yapı tavada ısıtın ve ince ince kesilmiş tavuk etlerini yağda 5-6 dk yada hafif kahverengi olana kadar pişirin.
  • Sarımsağı ve köri tozunu ekleyin ve karıştırıp 30-40 sn. pişirin. Ardından hindistan cevizi sütünü ekleyin ve ocağı kısıp tavuklar iyice pişene kadar yaklaık 4-5 dk. pişirin. Ispanakları ekleyip, yumuşayana kadar 2 -3 dk. pişirin.

Tuz ve karabiber ekleyip pilav ile servis edebilirsiniz.


Yazının devamı...

linkwithin

Related Posts with Thumbnails