25 Aralık 2007

Linzer Tart  

8 Yorum var

Bu tartı aslında çok önceden yapmıştım ama birtürlü yayınlamaya fırsat bulamamıştım. Yılbaşından önce yayınlarım hemde yılbaşı için güzel bir tatlı alternatifi olur diye düşünmüştüm. İyiki yayınlamayıp biraz bekletmişim. Sevgili Burçin'in seçtiği etkinlik için hazırlayacağım bundan daha güzel bir tarif olamazdı. Konu seçimin için çok teşekkürler Burçin.

Tartın tarifi Pierre Hermé's Chocolate Desserts adlı kitabından uyarladım. Tarifde biraz değişiklikler yaptım. İçine sürülen reçelli kısım yerine , buzlukta daha önce yapıp sakladığım kestane püresi ile biraz çırpılmış kremayı karıştırıp kestaneli bir ara krema hazırladım. Çikolata ile kestane birlikteliği inanılmaz lezzetli oluyor. Tartın hamuru bu güne kadar yaptıklarımdan çok daha farklıydı. Kurabiye tadında ve ağızda dağılan bir tart hamuru. Çok çabuk dağılabilen bir hamur olduğu için biraz zahmetli oluyor ama emin olun sonuç kesinlikle değiyor.


Tart hamuru için;

  • 100 gr. yumuşak tuzsuz tereyağ
  • 2.5 yemek kaşığı pudra şekeri (35 gr)
  • 2.5 yemek kaşığı ince çekilmiş badem (hazır badem unuda kullanabilirsiniz)
  • 1 adet pişmiş katı yumurta sarısı
  • 1/4 tatlı kaşığı tarçın (1 gr)
  • 1 tutam tuz
  • 1 cay kaşığı kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı badem likörü (opsiyon)
  • 3/4 bardak un (yaklaşık 170 gr)

    Hazırlanması

  1. Yağı rondoya koyup krema haline gelene kadar biraz karıştırın. Ardından pudra şekeri, badem tozu, ufak aparçalara ayrılmış yumurta sarısı, tuz ve tarçını ekleyip hepsini karıştırın. Badem likörünü ekleyin. En son kabartma tozu ve unuda ekleyin. Tart hamuru yumuşak ve dağılabilen bir kıvamda olucaktır. Yuvarlak bir şekil verip şeffaf folyaya sarın ve en az 4 saat sertleşene kadar buzdolabına kaldırın.
  2. Tartı iki şeffaf folya arasında yarım cm. inceliğinde tart kalıbı genişliğinde yuvarlak açın. Tekrar 30 dk. buzdolabına koyup soğutun. Fırını 175 C (350 F) derecede ısıtın.
  3. Tart hamurunu altı çıkabilen tart kalıbına aktarın. Fırında tartın ortasısının kabarmasını önlemek için üzerine yağlı kağıt serin ve ortasına fasulyeler koyup yaklaşık 18-20 dk. pişirin. Yağlı kağıdı çıkartıp tekrar 3 veya 5 dk. rengi hafif koyulaşana kadar tekrar pişirin. Soğuması için bekletin.



Çikolatalı ganaj
  • 225 gr. ufak parçalara ayrılmış bitter (sütsüz) çikolata
  • 1 bardak hazır krema
  • 4 yemek kaşığı tuzsuz yumuşak tereyağ (57 gr)
  1. Çikolataları ufak parçalara kesip bir kaba aktarın.
  2. Kremayı ocağın üzerinde ısıtın. Çikolataların üzerine döküp eriyene kadar plastik spatula (veya tahta kaşık) ile karıştırın.
  3. Ayrı bir kapta terayağını tahta kaşıkla iyice krema haline gelene kadar karıştırın. Çikolatayı 2 etapta terayağa karıştırarak ekleyin.
  4. Çikolata soğuyana kadar biraz tezgahın üzerinde bekletin ama akışkanlığını kaybetmemeli.
Hazırlanması
  1. Tartın ortasına kestaneli kremayı sürün. Krema yerine isterseniz çilek, vişne veya franbuaz mermelatı da sürebilirsiniz.
  2. Üzerine çikolatalı ganajı dökün ve dolaba kaldırın. Ganaj fazla gelirse başka bir yerde kullanmak için dolapta saklayabilirsiniz.
Afiyet olsun

8 Yorum var: to “ Linzer Tart


  • 12/26/2007 1:33 ÖÖ  

    Ellerine sağlık Alev'ciğim. Çok teşekkür ederim bu harika görünümlü tart ve katılımın için.
    Sevgiler,


  • 12/26/2007 6:05 ÖÖ  

    Sevgili Alev,
    Geçmiş bayramını kutluyorum..Geciktiğim için özür dilerim..

    Tartın çok nefis görünüyor canım,ellerine sağlık..

    Sevgiler


  • 12/26/2007 1:24 ÖS  

    Alevcigim...

    O kadar harika gözüküyor ki pastan hemen deneme listesine alindi bile.Tabii seninki kadar güzel yapamayabilirim... Ellerine saglik

    Sevgilerimle...

    Zehra


  • 12/27/2007 12:31 ÖÖ  

    Ellerine saglik Alev'cigim, tek kelime ile harika...
    Cok guzel olmus, sevgilerimi gonderiyorum.


  • 12/27/2007 11:26 ÖS  

    ellerinize saglik, cok guzel bir tarif. Ancak, malzemeler bolumunde (en alttan ucuncu sirada , 1 cay " demissiniz. acaba 1 cay kasigi ...... gibi bisey mi yazacaktiniz, tarifi denersek eger yanlis bisey yapmayayim diye bi sormak istedim. sevgilerimle,
    Hale


  • 12/28/2007 10:57 ÖÖ  

    Nergis kokuları taa oralara kadar geldiyse ne mutlu bana Alev'ciğim. Şu anda yanıbaşımda, iki ayrı vazoda gülümsüyorlar, onlar da sevindiler. Nice yıllara...


  • 12/29/2007 3:27 ÖÖ  

    2008 sana ailene ve sevdiklerine mutluluk huzur ve sağlık getirsin inşallah.


  • 1/05/2008 3:39 ÖÖ  

    Mmmmmmhhhh nefis burnuma kadar geldi kokusu bayıldım.Ellerine sağlık.
    Oylum

linkwithin

Related Posts with Thumbnails