02 Aralık 2007

Neli Sufle ? Keçi Peynirli  

10 Yorum var

Bu aralar sufle yapmaya takmış bulunuyorum. Once çikolatalı sufle ile başladım. Sonra peynirliler derken sırada daha enteresan bir sufle var. Ama şimdi söylemek olmaz dimi . Beni izlemeye devam edin ...

Resimdeki sufleyi ise evet bildiniz arkadaşlar bu bir peynirli sufle. Keçi peyniri ile yapılan ve benim minik kızımın bir çırpıda midesine indirdiği değişik lezzet de bir sufle. Evet inanması güç ama sadece ucundan tattırmak için miniğime verdiğimde daha isterim demezmi.. Bir kaşık daha derken birtanesini bitiriverdik bile..

Sufle yapmayı daha önce hiç denememiştim. Nedense çok zor olduğunu düşünüyordum. Ama aslında yapımı hiçde zor değil sadece 1-2 noktaya dikkat etmek gerekiyor. Suflede 2 aşama var. Önce pürürsüz kıvamda beşamel sosunu hazırlıyorsunuz daha sonra çırpılmış yumurta aklarını ekliyorsunuz. En önemlisi yumurta aklarını diğer malzemelere karıştırırken çok fazla karıştırıp havasını indirmemek gerekiyor. Birde fotografını çekerken çabuk olmak gerekiyor. Bunlar caanıım suflelerimin ben makinayı hazırlayana kadar puff diye çökmüş halleri. Fırından çıktığında görmeliydiniz kocaman birşey olmuşlardı. Yinede beklediğimden az çöktüler... Gelelim tarife...

Keçi Peynirli Sufle

6 adet minik sufle
Hazırlama süresi : 20dk.
Pişirme süresi : 15 dk.


Malzemeler

  • 3 yemek kaşığı tereyağ
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1/2 bardak ılık süt
  • 114 gr (4oz) yumuşak keçi peyniri
  • 1/4 tatlı kaşığı hint cevizi (nutmeg)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/4 tatlı kaşığı karabiber
  • 4 yumurta ( sarıları ve beyazları ayrılmış)
Hazırlanışı
  1. Fırını 190C (375F) ısıtın. Sufle kaplarını yağlayın ve içlerine bir kaşık un atıp tüm kenarları hafifçe unlanmasını sağlayın. Kapları ters çevirip fazla unları dökün.
  2. Hafif ateşte bir kabın içinde yağı eritin. Unu ekleyip 1 dk. karıştırın ve ılık sütü , baharatları ve peyniri ekleyip karıştırın. Bir çeşit daha katı kıvamlı beşamel sos olucak.
  3. Ocaktan indirin ve yumurta sarılarını tek tek karıştırarak sosa yedirin.
  4. Ayrı bir kapta yumurta beyazlarını katı kıvamda olana kadar çırpın. Yavaşça diğer sosa yedirin. Karıştırırken kaşığı altan üste doğru köpük sönmeyecek şekilde döndürerek karıştırın. Çok karıştırmayın sadece tüm malzeme birbirine karışsın ve havası sönmesin.
  5. Sufle kaplarının 3/4 üne kadar doldurun ve ısınmış fırında yaklaşık 12 - 15 dk. fırını açmadan pişirin.

Not: Yumuşak keçi peyniri yerine sert olanlarınıda rendeleyip kullanabilirsiniz.

Afiye olsun...

10 Yorum var: to “ Neli Sufle ? Keçi Peynirli


  • 11/30/2007 2:32 ÖÖ  

    Peynirli:)


  • 11/30/2007 4:49 ÖÖ  

    Öncelikle ellerinize sağlık.
    Limonlu olabilir mi?
    Elif E.


  • 11/30/2007 6:05 ÖS  

    Ellerine saglik Alev,
    Bence de peynirli:)
    Sevgiler


  • 11/30/2007 8:50 ÖS  

    sariliktan doalyi limon demek gecior icimden ama bence tuzlu bu :)
    peynir olabilir evet evet!

    not:normalde hep soru soran biri olarak tahminde zorlandim :P


  • 12/03/2007 12:59 ÖS  

    selamm
    sitenizin sessiz takipçisiyim, tariflerden birçoğunu uyguladım lakin birtanesinde kendimce istediğim sonucu alamadım takıldığm tarif kevgir dergisindeki hindistan cevizli makoronlarla ilgili.Yumurtalarımız büyükmü olacak? şeker miktarı kaç grama denk geliyor, malum bardak çeşitleri oldukça fazla, hindistan cevizini bensizin bardak ölçünüze göre 90gr kullandım sanki bana fazla gibi geldi yani aslında kullandığınız miktarı bardak değilde grm olarak verirseniz sonuç daha başarılı olacak sanırım. Fırında 20dk tutunuz diyorsunuz ben mini fırın kullanıyorum hafif sararıncaya kadar tuttum dışarı çıkardığımda aynen söndüler acaba diğer makaron tariflerindeki gibi oda ısısında birsüre bekletecek miyiz? çok soru sordum ama iki sefer tarifi farklı grmlarda denediğim halde başarılı olmayınca sizi rahatsız ettim şimdiden cevabınız için teşekkürler
    nalan


  • 12/03/2007 1:27 ÖS  

    Merhaba Nalan
    Tariflerimi deniyor olman beni inanilmaz mutlu etti. Yorum fazla almadigim zaman tarifler cok begenilmiyor diye uzuluyordum.

    Seker miktari 150gr. denk geliyor.
    Hindistan cevizi 95gr. Ben extra large yumurta kullaniyorum genellikle.
    Oda isisinde bekletmene gerek yok. Kucuk firin kullanmadigim icin yanlis bilgi vermek istemem sureyi sen daha iyi belirleyebilirsin. Birde beyazlari kopuk gibi yaptiktan sonra hindistan cevizlerini yedirirken kopugu sondurmemeye calis. Alttan yukari dogru ve cok az karistirip tepsiye diz. Umarim yardimci olabilmisimdir.


  • 12/03/2007 2:50 ÖS  

    Sufleyi ben de çok severim ama yapmaktan da hep kaçınırım...
    Keçi peynirine de bayılırım...
    Çok kolay demiştiniz di mi?!...
    Sevgiler


  • 12/03/2007 6:58 ÖS  

    Sahane görünüyor ,ellerine saglik.Tadanlara afiyet olsun.


  • 12/05/2007 11:39 ÖS  

    Alev merhaba,
    makaron tarifin var mi ? eger varsa link verir misin lutfen?
    sevgilerimle,
    Elif


  • 12/07/2007 1:39 ÖS  

    Damla gercekten cok zor degil. Sadece kopugu indirmemeye calis yeter. Yaren tesekkur ederim canim.

    Elif, henuz yapip listeme koymadim. Ama onumuzdeki hafta yapilacaklar listemde yeraliyordu. Seninde isteginle bu on plana cikti bile.

linkwithin

Related Posts with Thumbnails