24 Ocak 2007

Un Kurabiyesi  

42 Yorum var

Un kurabiyesi aslinda en basit kurabiye olarak bilinir. Ama herkesin farkli bir tarifi ve lezzeti vardir. Pastanelerdeki agizda dagilan o lezzetli un kurabiyelerini yapabilmek icin bir cok tarifi denemistim. Fakat bugune kadar cok basarili oldugumu soyleyemem. Aslinda tum tariflerde gecen malzemeler hemen hemen aynidir. Un, yag,pudra sekeri. Ama sanirim malzeme ayni olsa bile oranlar farkli oldugu icin tadida herseferinde farkli oluyordu. Uzun zamandir esim Un kurabiyesi yapmami istiyordu. Bende sonunda bugun yapmaya karar verdim ama elimdeki tariflerden degil bu sefer farkli bir tarif bulup denemek istedim. Iyikide oyle yapmisim. Uyesi oldugum Tarif defteri grubunda sevgili Ciler'e ait bir tarif vardi. Agizda dagilmasi icin nisastada kullanmaliyiz diye dusunurdum herzaman ama olcusune karar veremiyordum. Malzemelerin icinde nisastayi gorunce denemeye karar verdim. Sadece kullanilan olculerde biraz degisiklik yaptim. Sonucmu tek kelimeyle NEFISSSS. Pastanelerdeki gibi disi hafif sert ici ise agizda dagilan cok lezzetli bembeyaz un kurabiyelerim oldu. Artik farkli bir un kurabiyesi tarifi aramama gerek kalmadi. Tarifini paylastigin icin tesekkurler sevgili Ciler.

Not: Amerika'da tuzsuz yag olarak satilan urunlerin miktari Turkiye'dekilerden cok az farkli. Sanirim yogunluk oranida biraz farkli. Buyuzden ben kendi kullandigim olcude yag miktarini belirtttim. Fakat siz orjinal tarifteki gibi 250gr. margarin kullanabilirsiniz.


Malzemeler

1 cup = Su bardağı (240 ml)

  • 226 gr tuzsuz tereyag ( 2 cubuk unsulted butter)
  • 1 kahve fincani sivi yag
  • 3 kasik pudra sekeri
  • 4 kasik bugday nisastasi
  • 2 damla sivi vanilya (veya 1pk vanilya tozu)
  • 4 su bardagi Un

Hazirlanisi

  • Oda isisindaki yumusak margarini, sivi yagi, pudra sekerini ve bugday nisastasini mixerde krema haline gelene kadar cirpin. 2 damla sivi vanilya ekleyin.
  • Ardindan azar azar unu ekleyin ve karistirmaya devam edin. Goruntusu kirinti gibi fakat elinize aldiginizda rahatlikla kirilmadan sekil alabilecek bir yumusakliga gelene kadar karistirin.
  • Uzun seritler haline getirin ve verev baklava dilimi seklinde kesin.
  • 150C (300F) onceden isitilmis firinda altlari pembelesene kadar yaklasik 35-40 dk. pisirin.

Zaman ayari firinlara gore degisebilir. Onemli olan kurabiyelerin sararmadan hafif isida yavasca pisirilmesi.

Afiyet olsun

42 Yorum var: to “ Un Kurabiyesi


  • 1/25/2007 9:16 ÖÖ  

    Oncelikle ellerinize saglik, bayilirim un kurabiyesine. Uzun zamandir bloglari ziyret ederken, bu hafta benimde bir blogum oldu. Musadenizle sizi ekleybilirmiyim listeme. Eger sizde beni ziyaret eder ve linklerinize eklerseniz cok sevinirim.Bizde Amerika'dayiz, gorusmek umuduyla.
    Aybike Ceylan
    www.turklokumu.blogspot.com


  • 1/26/2007 2:23 ÖÖ  

    Merhaba; ben dün denedim bu nefis kurabiyeleri tadı harika oldu yanlız ben pudra şekeri miktarını arttırdım tatlıyı çok sevdğim için çok teşekkür ederim bu tarif için izniniz olursa sayfamda yayınlamak istiyorum.


  • 1/27/2007 1:33 ÖS  

    selam
    evet haklısın
    herkesin kendine ait bir un kurabiyesi
    tarifi var sanırım
    senin kurabiyelerde nefis görünüyor
    ellerinize sağlık

    http://buyuleyenmutfakkokusu.blogcu.com/


  • 1/27/2007 4:45 ÖS  

    Merhaba, ellerinize sağlık. Bayılırım un kurabiyesine, ama şu kalorori haini yokmu beni uzak tutuyor bu nefis tattan.


  • 1/27/2007 7:02 ÖS  

    Kurabiyeleri bugun yaptim.Simdiye kadar yedigim en guzel un kurabiyeleri oldu.Ellerinize saglik,tarif icin tesekkurler

    Seyda


  • 1/28/2007 7:49 ÖÖ  

    Aybike, blogun hayirli olsun. Simdiden cok guzel olmus bile. Listene eklemene cok sevinirim.

    Mutfakta hos seda , begenmene cok sevindim gercekten. Blogunda kurabiyelere link vermene tabiki tabiki cok sevinirim.

    Esra, hakikaten tadida guzel :). Denemeni tavsiye ederim.

    Lavantin
    Ahh o kaloriler yokmu. Ama ara sirada olsa insan bu lezzetleri tadmadan edemiyor iste.

    Seyda, canim cok sevindim. Ellerine saglik, afiyetle yiyin.


  • 1/31/2007 7:28 ÖS  

    merhaba,

    bugun un kurabiyesi ancak yarim olcu ile yaptim. Dediginiz gibi hamur toplanmamakla beraber, tarifteki gibi seritler halinde acamadim. ben de kofteyi avuc icinde sikar gibi yapip , tepsiye dizdim. Tadi ok, guzel ancak verev verev nasil yapabiliriz , bi puf noktasi var mi?
    Tsk. ederim. Tulin


  • 2/01/2007 5:10 ÖS  

    Sevgili Tulin
    Unu katarken azar azar katip fazla sert olmamasina dikkat etmelisin. Hamur elinle uzun seritler yapmaya calistiginda parca parca olmamali. Eger kirinti haline geliyorsa 1 kasik sivi yag ekle ve yogur. Ne cok kati nede cok yumusak olmali. Seritleri yaparken bunu hissedebilirsin ve yavas yavas elinle sekillendir. Sonra uzun seriti hafifce bastir , dikdortgen gibi olsun ve baklava dilimi gibi kes. Kolay gelsin.


  • 2/01/2007 8:17 ÖS  

    merhaba tekrar,

    tesk. ederim verdiginiz bilgiler icin, gelecek zaman aynen bu sekilde hareket edecem. ben dun yaptigimda unu birden koyunca oyle heralde:) tadi harika oldu ama gelecek seferinde talimata gore yapayim ben de. cok sevilen bi kurabiye bizde, ozellikle oglum cok sever:) Tekrar cok sagolun diyorum.. sEVGILERIMI yolluyorum size Ca.'dan.
    Tulin


  • 2/01/2007 11:11 ÖS  

    merhaba tekrar.
    gelecek sefere aynen boyle yapacam bend e. sanirim dun unu ben birden koyuverdim :))) ikinci sefere tecrubeler konusacak :))) canim cok tsk. ederim yardimlarin icin,
    Sevgilerimle,


  • 3/26/2007 8:40 ÖÖ  

    nişastayı gr olarak verebilirmisiniz yada tepelememi kaşık olcak
    ayla


  • 3/26/2007 8:43 ÖÖ  

    nişastayı gr olarak verebilirmisiniz yada kaşık tepelememi olacak
    ayla


  • 11/18/2007 12:05 ÖS  

    benim aptığım tarif böyle değil şekli benimkinin mantara benziyor ve üzerine pudra şekeri dökmüyorum


  • 12/01/2007 5:11 ÖÖ  

    tarifinizi dün alıp denedim çok güzel oldu bu zamana kadar bi çok un kurabiyesi denemiştim ama sizinki çok güzel oldu teşekkürler


  • 12/08/2007 4:52 ÖÖ  

    un kurabıyenızı denedım ve tek kelimeyle 10 üzürinden 10 verıyorum bu tarife.bende hep düsünürdüm bızım evde pişirdiğimiz kurabiyeler neden pastanedekiler gibi olmuyor diye ama artık düşünmüyorum cünkü bu tarif sayesinde pastanedeki pişen un kurabiyelerine tas cıkardım.Burdan tüm hanımlara sesleniyorum....sizde hemen bu tarifi denemelisiniz


  • 12/20/2007 4:55 ÖS  

    isimsiz
    Ne cok fazla nede cok az diyebilirim. Bir daha yaptigimda mutlaka nisastanin gr. bir yere not edecegim.

    Gul ve Berrak

    Begenmenize cok sevindim. Yuzumu hic kara cikarmayan bir tarif oldu gercekten. Begenmenize sevindim.


  • 12/24/2007 5:38 ÖS  

    harika tek kelimeyle harika bi tarif.Günümde sizin tarifiniz sayesinde büyük beğeni topladım çok teşekkür ederim.


  • 3/10/2008 7:33 ÖS  

    neden mikserde çırpıyoruz anlamadım yoğursak olurmu


  • 3/10/2008 7:40 ÖS  

    selam ben dilek un kurabiyesini yapmak istiyorum ama sorum var acele yanıtlarsanız çok sevinirim hangi aşamaya kadar mikserde çırpcaz bu birinci sorum ikinciside 2 damla sivi vanilyayı anladım şimdiden teşekkür ederim yapınca yorumumu yapacağım görüşmek dileğiyle


  • 5/02/2008 6:32 ÖÖ  

    kurabiye güzele benziyor ama ben 2 damla sıvı vanilya yı anlamadım toz olmaz mı teşekkürler şimdiden


  • 5/03/2008 9:21 ÖÖ  

    Dilekcim

    Geciktim afedersin. Mixerde krema kivamina gelene kadar fazla degil.

    Yildiz
    Sivi vanilya burada toz vanilya yerine gecen bir vanilya cesidi. Ama rahatlikla toz vanilya kullanabilirsin.


  • 7/23/2008 7:12 ÖÖ  

    arkadaşım selam...Un kurabiyesini çok severim,en kısa zamanda deneyeceğim ama sıvı vanilya bulurmuyum bilmiyorum ,onun yerine 1 paket vanilya da aynı işi görür herhalde....teşekkürler..


  • 8/11/2008 7:57 ÖÖ  

    selamlar,biraz önce yaptım ama un kurabiyesi gibi ağızda dağılıyor fakat yumuşak değil kıtır kıtır bi kurabiye oldu.tüm dediğiniz püf noktalarını uyguladım...anlamadım niye olmadı


  • 8/12/2008 1:41 ÖS  

    isimsiz arkadaslarim
    Cevaplar icin biraz geciktim sanirim ama umarim yardimim olur. Sivi vanilya bulamaz isen 1 pk toz vanilya da tabiki olur.

    Disi hafif sert ama ici mutlaka yumusak olmali. Belki firin ayarindan dolayi fazla pismis olabilir. Yada un miktarindan biraz fazla gelmistir. Firindan rengi hic koyulasmadan cikartirsaniz fazla pismemis olur.
    Afiyet olsun


  • 9/07/2008 10:52 ÖÖ  

    Kurabiyeler o kadar guzel oldu ki neredeyse bir oturusta yedik. Tarif icin cok tesekkurler. Tum puf noktalar cok iyi tarif edilmis:
    - Yaglar oda sicakliginda erimis olmali ki seker ve nisasta icinde eriyip krema kivamina gelsin. Ben sahsen margarin, tereyag ve sivi yagi karistirdim.
    - Bugday nisastasi yoktu, misir kullandim. Cok tadi belli olmasin diye biraz daha az kullandim, gayet basarili oldu.
    - Miktar cok onemli degil, tam tarifteki gibi unu yedire yedire eklerseniz ve gene tam tarifteki kivamda birakirsaniz, agizda dagilan kurabiyeler yari hazir demektir.
    - Yavas pisirme ve tam pembelesince firindan cikarma - mukkemmel kivam.
    Tekrar tesekkurler.


  • 12/01/2008 2:36 ÖS  

    Bu kurabiye tarifini yazan elleriniz dert görmesin :) Hayatımda 2. olarak deniyorum bu kurabiyeyi yapmayı. İlk denemem bundan yıllar önce 1 tepsi maliyeti ile sonuçlanmıştı. Kurabiyeleri 3 gün suda bekletmemize rağmen tepsiden bıçak çekiç yardımıyla bile çıkaramamıştık. Hayatımda en sevdiğim kurabiyeyi hep pastahanelerden almak zorundaydım. Şimdi hamileyim, canım o kadar çok çekiyordu ki dedim bir tarif olsa keşke. Sizin tarifinizi buldum, dedim bakalım bu sefer olacak mı? Şu an fırındalar, yayılan falan yok :) Daha tadına bile bakmadan anlaşılıyor, bu sefer oldu... Eh artık oğluma bundan sonra kendim pişireceğim hele bir doğsun da :)
    Sevgiler, Serap Köse Atbatıran


  • 12/10/2008 8:29 ÖS  

    Sevgili Serap
    BEgenmene inan cok sevindim. Gercekten pastahane kurabiylerinden bile guzel oluyor. Hayirlisi ile insallah minik ogluna en kisa zamanda kavusup bu guzel kurabiyelerden yaparsin. :)


  • 12/30/2008 3:21 ÖS  

    hayatımda ilk defa un kurabiyesi yaptım. çok güzel oldu kıvam olarak. ancak kötü bi tereyağı kullandığım için tereyağı kokusu çok kötü oldu. çok üzüldüm. ama tarif çok güzel ellerinize sağlık


  • 1/17/2009 8:57 ÖÖ  

    merhabalar tarifinizi yaptım ve çok beğendim,tad olarak harika oldu ancak bir iki sorun yaşadım yardımcı olursanız sevinirim..ilk olarak rengi beyaz olmadı ben sıvıyağ olarak zeytinyağı ve katı olarak da tereyağ kullandım ondan olabilir mi?ikincisi de bir türlü şekil veremedim elime aldıkça dağıldı ve ben de tavaya yayarak yaptım sonra kestim.ama tadı harika oldu bizimle paylaştığınız için teşekkürler..


  • 2/14/2009 4:46 ÖS  

    canım çok tesekkur ederım.gercekten tıpkı pastanelerdekı gıbı oldu.pastaneden artık almayı düşünmüyorum.aslında pastanelerdekınden de guzel oldu dersem yalanda olmaz.


  • 2/19/2009 11:06 ÖS  

    ccok guzel sonuc aldim,arkadaslar muttlaka deneyin.


  • 2/25/2009 3:56 ÖS  

    selamlar, tarifinizi denedim sonuc tek kelimeyle nükemmel.ben pudra sekeri miktarini biraz fazla kattim .cok nefis oldu.tarif icin cok tesekkürler benimde artik baska tarif aramama gerek kalmadi.sevgiler.


  • 2/27/2009 12:53 ÖS  

    Begenmenize cok sevindim. Bu tarifim beni hic hayal kirikligina ugratmadi gercekten. streetpit, rengi zeytinyagi kullandigin icin olabilir yada fazla firinda beklettigin zamanda rangi koyulasiyor. Sekil almasi biraz zor gercekten ama bu yuzden agizda dagilan bir lezzet.


  • 2/28/2009 9:53 ÖS  

    firin ayarini hem f,hem c olarak verdiginiz icin tesekkurler,cogusu turkiyeye gore veriyor,abd ye uymuyor,elinize saglik


  • 3/01/2009 6:54 ÖÖ  

    şimdi yarım ölçü yapıp denedim hani belki sevmem diye ama mükemmel oldu:):) ağızda dağılıyor pastanelerdekinden bile güzel..(150c 16 dkda pişti.)


  • 3/17/2009 9:39 ÖS  

    merhabalar ben bu aklam denedim gerçekten hamur toplanmıyor ama süper bir un kurabiyesi herkes denesin ama ben 4 kaşık deil 5 kaşık tepeleme pudra şekeri koydum çok güzel oldu ellerinize sağlık teşekkür edeim


  • 7/21/2009 1:43 ÖS  

    merhaba tarifinizi denedim az önce mükemmel oldu çok teşekkür ederim


  • 10/07/2009 8:42 ÖÖ  

    merhabalar ben azsonra denıyecegım kurabıyeyı.yanlız tereyeğı ile değilde margarınle yapacagım.cunku tereyagını esım sevmıyor.aynı tadı alabılırmıyım..acıl cevap beklıyorumm


  • 10/07/2009 12:01 ÖS  

    Margarin ile hic denemedim ama yinede guzel olacagini tahmin ediyorum.

    Minisin annesi cok sevindim begendiginize.


  • 3/15/2010 9:29 ÖS  

    oh be! sonunda harika bir kurabiye tarifi buldum! yillardir kurabiye yaparim, fena olmazlar, ama hep boyle yapmak isterken farkli yogunlukta olurlardi. Ilk defa soyle agizda dagilan, taptaze hissi veren, cok lezzetli bir kurabiye yaptim sayende. Cok tesekkur ediyorum. Ben de amerikada yasiyorum ve ozledigim seylerin basinda soyle bir "good old" kurabiye geliyor. buradaki yumusak, acayip sekerli kurabiyeleri agzima bile degdirmiyorum artik. bunlar biraz da shortbread cookies'i animsatti bana. gerci shortbreadlere gore cok daha lezzetli. Neyse, dun aksam yaptim, hemen bitti, simdi gidip gene yapicam. Tekrar tesekkurler!


  • 3/19/2010 8:17 ÖÖ  

    ben de yarım tarife göre yaptım çok olmasın diye eşim de arkadaşlarımda beğendi teşekür ederim ilk denememde başarılı olduğum bir kurabiye oldu biraz altı yanmıştı ama o da fırınımdan kaynaklanıyor. Acaba yanmaması için bir çare varmı :))


  • 5/01/2010 12:10 ÖS  

    boyle guzel tarif gormedim,sagolun varolun

linkwithin

Related Posts with Thumbnails