22 Kasım 2006

Biscuit  

6 Yorum var


Makınamdaki sorun yüzünden bir türlü tarifi yayınlayamadım. Bugün inşallah sorunu çözebilirsem sizlere buralara özgü bu yumuşacık güzel tarifi yazacağım. Tarifi hemen yayınlayacağım demiştim ama bir türlü fırsatım olmadı. Sonunda bu sabah erkenden kalktım ve tam zamanıdır diye bilgisayarın başına geçtim.

İlk defa biscuit 'i İstanbul'da Kentucky Fried Chicken'da yemiştim. Her gittiğimde mutlaka alırdım. Mis gibi yumuşacık lezzette olurlardı. Biscuit'in bir çok farklı tarifi var aslında. Krema ile yapılanlar, buttermilk ile yapılanlar veya daha fazla yağ kullanılarak yapılanlar. Ben çok yağlı tarifleri sevmediğim için en hafif ve yapımı son derece kolay olan bu sütlü tarifi daha çok severek yapıyorum.
İşte tavuklu veya etli yemeklerin yanında sunabileceğiniz yumuşacık lezzetli bir tarif.

Malzemeler

Adet : 8 adet
Hazırlanma süresi : 35 dk.


1 cup = Su bardağı (240 ml)

  • 2 +1/2 cup Un (All purpose)
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığı kabartma tozu
  • 1/2 yemek kaşığı tuz
  • 113 gr. soğuk tuzsuz margarin (1 stick)
  • 1 cup süt
  • 1/2 cup rendelenmiş chedar peyniri
Hazırlanışı
  • Fırını 187 C ( 375F) ısıtın.
  • Un, kabartma tozu, şeker ve tuzu ayrı bir kapta karıştırın. Soğuk margarini ufak parçalara ayırın ve unlu karışıma elinizle yada varsa hamur parçalama (pasrty cuttter) aleti ile iyice yedirerek ekleyin.
  • Sütü yavaş yavaş ekleyerek kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin. En son olarak rendelenmiş peyniri ekleyerek unlanmış bir yüzeyde 1 parmak kalınlığında açın ve su bardağı veya varsa özel kalıplarınız ile yuvarlak kesin.
  • Yağsız kağı serili tepsiye aralıklı olarak dizin ve üzerlerine eritilmiş margarin sürün.
  • Altın rengi olana kadar yaklaşık 25 dk. önceden ısıtılmış fırında pişirin. Ilık servis edin.
Afiyet olsun

Alev


Yazının devamı...
14 Kasım 2006

Fındıklı Biscotti  

3 Yorum var


Birçok tarifi denedikten sonra artık tam istediğim biscottileri yapmayı başardım. Biscotti denilince artık sanırım hepiniz biliyorsunuz bizim bildiğimiz İzmir gevreğinin birtür italyan versiyonu olan 2 kere pişirilmiş kurabiyeler. Çok çeşitli biscotti tarifleri var. Bazılarında yağ yerine yumurta ve yumurta akı kullanılıyor, birçoğunda ise mutlaka yağ kullanılıyor. Hemen hemen tüm tarifleri denedim ama Alice Medrich'e ait olan bu tarif hepsinden çok daha gevrek ve lezzetli oluyor. Tam anlamıyla dışarıda satılan kıtır kıtır ama bir okadar lezzetli biscottilerim oldu. Tarifinde yağ kullanılmıyor ve hamuru diğer tariflere oranla çok daha yapışkan ve biraz zorlanıyorsunuz. Ama sonuç gerçekten mükemmel. Hamur yapışkan oluyor diye özellikle belirtiyorum ki "acaba eksik un miktarımı var" diye düşünüp tekrar un ilave etmeyin.
Biscottiler hava almayacak bir kavanozun içinde uzun bir süre saklanabiliyor. Çok zor bayatladığı için herzaman çayınızın veya kahvenizin yanında size eşlik edebilecek güzel bir lezzet. Tabii uzun süre yemeden saklayabilirsek. :)


Malzemeler

1 cup = Su bardağı (240 ml)
1 tsp = Tatlı kaşığı (5 ml)

  • 1+2/3 cup Un
  • 1/2 yemek kaşığı karbonat
  • 1/3 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı vanilya esansı ( veya vanilya)
  • 3/4 cup şeker
  • >
  • 3/4 cup kavrulmuş fındık

Hazırlanışı

  1. Fırını 150 C (300F) ısıtın.
  2. Un, karbonat ve tuzu ayrı bir kapta karıştırın.
  3. Diğer kapta yumurta, şeker ve vanillayı kaşıkla iyice karıştırın. Unlu malzemeleri yavaş yavaş ilave ederek yapışkan sarı renkli bir karışım elde edin.
  4. En son olarak fındıkları ufak parçalara ayırıp bu karışıma ilave edin.

  5. Yağlı kağıt serili fırın tepsisinin içine 2 uzun şerit halinde elinizle şekil vererek yayın. Bu işlem biraz zor olucaktır. Hamur elinize yapıştığı için azıcık elinizi unlayarak bu işlemi yapabilirsiniz.
  6. Önceden ısıtılmış fırında 35 dk. pişirin. Fırından çıkarttıktan sonra 10 dk. soğumasını bekleyin ve yavaşça yağlı kağıttan parçalamadan ayırın.
  7. İnce dilimler halinde kestikten sonra fırın tepsisine tekrar yatay bir şekilde dizin ve her iki tarafınıda 15' er dk. tekrar pişirin.

Pratik bir bilgi :

Fındıkların iç zarlarını kolayca temizlemek için :

2 bardak kaynamış suyun içine 3 yemek kaşığı karbonat atın. Fındıkları bu suyun içinde 3 dk kaynatın. Simsiyah bir su çıkacaktır. Soğuk suyun altında kabuklarını elinizle hafifçe ovuşturarak temizleyebilirsiniz. Çok kolayca kabukların çıktığını göreceksiniz.

Afiyet olsun

Alev


Yazının devamı...
10 Kasım 2006

Rahat Uyu Atam !!!  

0 Yorum var


Seni Unutmadık, Unutmayacağız, Unutturmayacağız.


Yazının devamı...
08 Kasım 2006

Gondol Kabak  

1 Yorum var

Sonunda beklenen kış kendini göstermeye başladı. Inanılmaz güzellikdeki bu renkler artık yerini cılız ağaçlara bıraktı bile. Burda sonbahar gerçekten çok güzel oluyor. Hertaraf inanılmaz renklere bürünüyor ve özellikle doğayı seviyorsanız dolaşmanın bol bol resim çekmenin en güzel zamanı. İlk defa "New York'da bir Sonbahar" adlı filmde görmüştüm bu inanılmaz renkleri. Bu kadar yeşil olması imkansız diye düşünmüştüm ama gerçektende burada doğaya inanılmaz derece önem veriyorlar. Bu resmi New Jersey de araba ile giderken çekmiştim. Hafif bulanık gibi ama yolda giderken etrafınızdaki devamlı değişen renkleri seyretmek, inanılmaz bir duygu. Yazının başlığı ile bu anlattıklarımın ne alakası var diyeceksiniz biliyorum. Fakat artık bu muhteşem görüntü yerini cılız ağaçlara bırakınca elimde olmadan sonbahardan bir son kareyi bloguma taşımak istedim.

Gelelim başlığın esas konusuna. Gondol Kabak, kabak dolması ve karnıyarık arası yapımı son derece kolay ama bir okadar da lezzetli bir yemek oluyor. Sofra dergisinin çok eski sayılarından birinde bu tarifi okumuştum ve gerçekten çok lezzetli bir kabak yemeği alternatifi oldu. Ben tarifdeki malzemelerde bir çok değişiklik yaptım. Kendi yaptığım haliyle sizinle paylaşıyorum.



Malzemeler
(4 kişi için)

  • 4 adet orta boy kabak
  • 150 gr kıyma
  • 1 orta boy soğan
  • 1 diş sarımsak
  • tuz ve karabiber
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 adet domates
  • 100 gr kaşar peynir

Hazırlanışı

  1. Kabakların kabuklarını kazıyıp iki ucunu kesin.
  2. Tepside düz durması için ön ve arka yüzlerini ince bir kalınlıkda kesip içini tatlı kaşığı yardımıyla çıkarın.
  3. Tuzsuz su dolu bir tencerede, kabakları çatlatmadan arkalı önlü çevirerek haşlayın. Tenceren alıp fırın tepsisine dizin. İçlerine tuz ve karabiber serpiştirin.
  4. Ayrı bir tencerede sıvıyağ ile soğanı ve sarımsağı pembeleşene kadar kavurun. Kabakların içinden çıkan kısımları küçük küçük doğrayıp soğanlara ilave edip 2-3 dk. daha kavurun. 3 adet kabak içide yeterli olucaktır. Diğerini ben mücver için ayırmıştım.
  5. Üzerine kıymayı ekleyip 3 dk daha kavurun. Ardından domatesi rendeleyip, yarım kaşık salça ile birlikte karışıma ilave edin. Tuzunu ve karabiberini arzu ettiğiniz oranda ekleyin.
  6. 1-2 dk. birlikte kavurduktan sonra kabakların içine bu malzemeyi doldurup üzerine dilimlenmiş kaşar peyniri yerleştirin.
  7. Kalan yarım kaşık salçayı bir su bardağı su içinde ezip fırın tepsisindeki kabakların etrafına dökün.
  8. 180 dereceli fırında kaşar peynirleri eriyip biraz renklenene kadar yaklaşık 15-20 dk. pişirin.
  9. İsterseniz domates ve biberle süsleyip servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.



Yazının devamı...
02 Kasım 2006

Kepekli & Çavdar Ekmeği  

4 Yorum var


Ramazan ayından beri sahur vakti kalma alışkanlığım hala devam ediyor. Nedense sanki saat çalacakmış gibi vakit geldiğinde birden uyanıveriyorum. Yine geçen sabah uyandığımda evde ekmek olmadığı aklıma geldi ve hemen kahvaltıya yetişecek bir ekmek yapmaya karar verdim. İnanılmaz dimi sabahın 5:00 ve ben üşenmeden kalkıp ekmek hazırlamaya giriştim. Hala kendime inanamıyorum. Hem kepekli hemde aynı zamanda çavdarlı olsun istiyordum. Çavdar unu ekmeğe inanılmaz bir lezzet katıyor bence. "Bread Machine" kitabından Farmhouse Loaf adıyla yapımı kolay bir tarif buldum. Fakat sadece kepek ve beyaz un kullanılmıştı. Bende elimdeki unlardan bir karışım hazırlayarak tamamen farklı bir ekmek hazırladım. İnanılmaz lezzetli oldu ve nerdeyse her 3 günde bir bu ekmek bizim evde sabah kahvaltılarında yapılmaya başladı bile. Ekmeğin dokusu çok güzel oluyor ve nerdeyse 2 gün boyunca yumuşacık kalıyor. Sabahın 5'inde yaratılan harika bir ekmek.. Birde üzerine fıstık ezmesi sürüp yemeği deneyin. Pişman olmayacaksınız :)

Not : Ben Beyaz un yanısıra 3 farklı un kullandım. Arpa unu eğer bulamıyorsanız diğer unu bu oranda arttırarak kullanabilirsiniz. Orjinalinde şeker kullanılıyordu fakat ben pekmez kullanmayı tercih ediyorum. Pekmez yerine isterseniz 1 +1/2 tatlı kaşığı şeker koyabilirsiniz.

1 cup (240 ml) 1 bardak

Malzemeler

  • 1 + 1/8 cup su
  • 2 + 1/2 cup Beyaz Un
  • 1/4 cup Kepekli Un
  • 1/4 cup Arpa Unu
  • 1/4 cup Çavdar Unu
  • 1 tatlı kaşığı İnstant kuru maya (Rapid-rise) *
  • 1 yemek kaşığı süt tozu
  • 1 +1/2 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı pekmez
  • 1 yemek kaşığı tuzsuz margarin

* İnstant kuru maya : Ilık su ile çözülmeden direk kuru malzemelere eklenen bir mayadır.

Hazırlanışı

  1. Ekmek makinasının kabına önce suyu koyun. Pekmezi ekleyin. Üzerine unlu karışımı aktarıp suyu kaplayın. Süt tozunu ekleyin. Unun ortasını hafif havuz gibi yapıp içine mayayı ilave edin. Margarini küçük parçalar halinde ekleyin.
  2. Makinayı Normal/basic konumunda ayarlayın ve çalıştırın.

Ekmeğiniz yaklaşık 2 saat 50 dk. sonra kahvaltı için hazır olucaktır.

Afiyet olsun


Yazının devamı...

linkwithin

Related Posts with Thumbnails