27 Haziran 2006

Sebzeli Enchilada  

10 Yorum var



Enchilada, bildiğimiz lavaş ekmeklerine benzeyen, Meksikalılara özgü tortillanın peynir ve istenilen malzemelerle doldurulup üzerine chili sosu dökülerek fırında pişirilen bir Meksika yemeği.

Meksika mutfağını gerçekten çok seviyorum. Daha önceki yazılarımdan birinde de cihli tarifi vermiştim. Enchilada bizim evde en çok yapılan yemeklerden biri. İçine istediğiniz malzemeleri koyarak herseferinde değişik lezzetler elde edebiliyorsunuz. Aynı yöntemle fakat üzerine sos dökmeden hazırladığınızda ise bu yemeğe Burrito deniliyor. Burrito fırında pişirilmiyor ve içine avacado meyvasından hazırlanan sos, soğan vs. malzemeleri koyularak dürüm haline getiriliyor. Herikiside gerçekten son derece lezzetli bir yemek oluyor. 2 çeşit tortilla var. Mısır unu ile hazırlanan ve bildiğimiz normal un ile hazırlanan tortilla. Ben normal un ile hazırlanmış olan tortilla kullandım. Fakat mısır unu ile yapılanıda kullanabilirsiniz.

Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 orta boy soğan
  • 1 yeşil acı biber (jalapeno)
  • 1 çorba kaşığı chili powder
  • 2 baş sarımsak
  • 2 tatlı kaşığı kekik
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 konserve siyah meksika fasulyesi ( veya kırmızı fasulye)
  • 1 bardak mısır tanesi
  • 1 yeşil dolmalık biber
  • 2 çorba kaşığı limon suyu
  • 3/4 bardak taze kaşar & çedar peyniri rendesi
  • 7 adet tortilla (flour tortilla)
  • Domatesli sos (enchilada sos)



Hazırlanışı

  1. Fırını 175C (350F) ısıtın.
  2. Soğanları ince ince doğrayıp zeytinyağda pembeleşene kadar kavurun. Minik doğranmış acı yeşil biber, chili powder, sarımsak,kekik ve kimyonu ekleyip 1-2 dak. daha pişirin.
  3. Fasulye, mısır, limon suyu ve dolmalık biberi minik doğrayıp karışıma ekleyin. Ardından 1 yemek kaşığı su ekleyip ocaktan indirin.
  4. Tortillaları kolay kıvrılabilmeleri için mikrodalga veya fırında ısıtın. 2-3 yemek kaşığı fasulyeli karışımdan tortilanın ortasına koyun. Üzerine 2 yemek kaşığı çedar ve taze kaşar rendesi koyup dürüm şeklinde sarın.
  5. Yağlanmış fırın kapının içerisine aralık bırakmadan sıralayın.
  6. Evde hazırladığınız veya hazır olarak aldığınız domatesli sosu* tortillaların üzerine dökün.
  7. En üstüne kaşar rendesi serpin ve önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 25 dk. pişirin. Yanında ekşi krema (soure cream) ve avacado salatası ile servis yapın.

* Eğer bulabilirseniz chili biberi ile yapılan hazır enchilada sosu kullanabilirsiniz.

Afiyet olsun


Yazının devamı...
26 Haziran 2006

Yine sitem bozuldu.  

0 Yorum var

Aylardır yavas yavas yaptıgım bütün değişiklikler bir akşam içinde uçup gittiler. Sorun nedir anlamıyorumç Yeni bir değişiklik eklerken hepsi tamamen uçup gitti. Tasarımı yüklemediğim halde yüklendi ve herşey uçtu. Sanırım yakın zamanda " Uzakkose.com" adresıne taşınmam artık kesinleşecek.


Yazının devamı...
23 Haziran 2006

Çanak Yumurta  

14 Yorum var



Kahvaltıda yenilen yumurtayı daha farklı bir sunumla sofranıza getirmeye nedersiniz?. Hem görüntüsü çok sevimli oluyor hemde lezzeti harika...
İsmini koyarken biraz zorlandım aslında. Klasik olarak mantarlı yumurta mı yazsam diye düşündüm. Fakat çanak daha anlamlı ve sevimli geldi :)Bu şirin yumurtaları, takip ettiğim bir dergide ama farklı bir tarifle görmüştüm. O günden beri bizim evde pazar kahvaltılarının vazgeçilmezleri arasına girdi :)

Yapımı gerçekten çok kolay olan bu yumurtayı istediğiniz malzemelerle hazırlayabilirsiniz. Ben mantarlı kiş'den arta kalan mantarlarla hazırlamıştım.

Hazırlanışı


  • 6'lı buyuk muffın kalıplarının içini yağlayın ve tost ekmeklerini içlerine koyup hafifçe bastırarak kalıbın şeklini almasını sağlayın. Tost ekmeklerinin üzerlerinede hafifçe yağ sürün.
  • Ayrı bir tavada mantarları arzunuza göre pişirin ve tost ekmeklerinin içine paylaştırın.
  • Ekmeklerin ortalarına yumurtaları kırıp 175C (350F) 15-20 dakika pişirin.




Not: İsterseniz mantar yerine peynir veya haşlanmış ıspanak kullanabilirsiniz.



Afiyet olsun.


Yazının devamı...
19 Haziran 2006

YE# 11: Somon Şiş  

5 Yorum var



Balığı çok severim ama tek koşul kılçıksız balık olması. Kılçıklı balığı yemeğe çalışırken ya balık ziyan oluyor yada benim bütün balık zevkim kayboluyor. Balık kılçığı ağzıma geldiğinde herşey tamamen kopuyor diyebilirim. Buyüzden minik kılçıklı balıkları özellikle Hamsi balığını yiyemiyorum. Burada ise eskisinden daha fazla balık yediğimi söyleyebilirim. Çünkü kılçıksız balık seçeneği çok daha fazla :) Ama yeni tutulmuş tazecik balığın muhteşem lezzetini bu okyanus balıklarında bulmanız tabiki imkansız. Eğer Palamut zamanı İstanbul'da isem işte ozaman harika oluyor, doya doya yiyebiliyorum.

Sevgili Bezen bu ayın konusunu balık seçince biraz zorlandım diyebilirim. Çünkü çok fazla balık seçeneğim yoktu. Buyüzden buraya geldikten sonra en fazla yediğimiz somon balığını tercih ettim. Yapımı çok basit ve zahmetsiz.

Malzemeler

  • Somon balığı
  • Ananas
  • Yeşil biber
  • Domates
  • Karides

Çöp şişe istediğiniz sırayla malzemeleri diziyorsunuz. Sonra mangalda balıklar hazır olana kadar pişiriyorsunuz. Yalnız Somon balığının fazla pişirilmemesi gerekiyor. Yoksa çok yavan bir tadı oluyor. İşte hepsi bukadar. Ne kadar kolay değilmi :)

Afiyet olsun.


Yazının devamı...
18 Haziran 2006

Babam  

0 Yorum var


El etek öpmeden geldin bu günlere,

Küçülmeden tutkularına,

Yenilmeden ihtiraslarına,

Mahçup olmadan kendine,

Çocuklarına ve dostlarına.

Alnında ter,

Gözünde ışık,

Gönlünde gurur,

Olursa işte böylesi olur...

Ahmet Selçuk İlkan

Canım Babacım , seni çok seviyorum.

Babalar Günün Kutlu Olsun.


Yazının devamı...
16 Haziran 2006

Mantarlı Kiş  

3 Yorum var


Bu güzel tarif canım ablacığıma ait. Uzun zamandır kiş yapmayı düşünüyordum ve evde kremada olunca tam zamanıdır dedim ve işe koyuldum. Tarif defterimde özellikle çok beğendiğim tariflere yıldız koyarım. Bu güzel kiş * * yıldız alan tariflerden biri :) Ablam kişi hazırladıktan sonra pişirmeden 1 gece dolapta bekletiyordu. Ertesi günü pişiriyordu. Fakat benim 1 gece beklemeye pek niyetim olmadığı için hemen yapıp pişirdim. Sonuçmu !. hımmm nefis oldu :)

Kiş yapımı biraz zahmetli olabiliyor özellikle fazla vaktiniz yoksa. Ama kiş hamurunu hazır da kullanabilirsiniz isterseniz. Bunun için artık bir çok seçenek mevcut. Hazır kiş karışımı alıp sadece soğuk su ile karıştırıp hazırlayabilir yada hazır donmuş kiş tabanıda ( pie crust) kullanabilirsiniz. Ben kiş tabanının tarifinide vereceğim ama seçim yinede sizin :)

Kiş Tabanı

  • 125 gr. tereyağ
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yumurta
  • 1 tutam tuz
  • 1 kabartma tozu
  • 10 yemek kaşığı Un
  1. Unu, tuzu, kabartma tozunu bir yoğurma kabına koyun. Ortasını havuz gibi açıp uafak parçalara ayırdığınız tereyağını ekleyin. Unu ve yağı iyice kum gibi olana kadar yoğurun. Yumurtayı ve yoğurdu ilave edip yoğurmaya devam edin. Yumuşak kıvamlı bir hamur olana kadar iyice yoğurun. Eğer hamur toplanmıyorsa yada sert olursa 1 kaşık soğuk su ekleyebilirsiniz.
  2. Oklava ile hamuru yarım parmak kalınlığında kalıbınızın boyunda açın. Kalıbı yağlayın ve hafif un serpin. Hamuru kalıba aktarın. Ortasına çatal ile delikler açıp üzerine yağlı kağıt serpin. Hamurun fazla kabarmaması için nohut veya fasulye koyduktan sonra 150C (300F) önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 15-20 dk. pişirin.

İç Harcı

  • 1 pk kültür mantarı (yada istediğiniz başka bir çeşit olabilir)
  • 1 orta boy soğan
  • 1 bardak krema (250gr)
  • 2 yumurta
  • Yarım demet maydanoz
  • Közlenmiş kırmızı biber (opsiyonel)
  1. Soğanı piyaz gibi doğrayın. Ocakta az yağda kavurun ve maydanozu ekleyin. Mantarlar suyunu çekene kadar pişirin ve ocaktan alın.
  2. Kremayı ve yumurtayı ayrı bir kapta karıştırıp çırpın. Mantarlı karışıma ekleyeyip tart hamurunun üzerine dökün. İsterseniz 1 gece dolapta bekletin.
  3. 180C derecede (370F) yaklaşık 25 -30 dk üzeri kızarana kadar pişirin.

Afiyet olsun.

Not: Ben közlenmiş kırmızı biberde ekledim. Hem görününüşü güzel oldu hemde lezzeti arttı.


Yazının devamı...
09 Haziran 2006

Pratik Fikirler : Salça  

18 Yorum var


Resme bakıp belki şimdi bu salçada ne alaka diyeceksiniz. Ama eminim salçanın küflenmesi ile ilgili sizinde bazen benim gibi sorunlarınız oluyordur. Ben salça küflenmesin diye cam kavanoza koyup birde üzerine zeytinyağ koyarım. Buna rağmen çoğu zaman kavanozun kenarlarında ve salçada oluşan küfü önleyemiyorum. Küfü temizlemek adına canım salçanın bir kısmı da böylece çöpe atılmış oluyor. Fakat artık bu yöntem ile ısrafa son diyorum. :)

Nasıl mı yaptım ?
Konserve salçasının üst kısmını konserve açacağı ile açıp üzerini şeffaf folyo ile kapatın ve bir gece buzlukta bekletin. Ertesi günü konservenin bu sefer alt tarafını yine konserve açacağı ile açın. Salçayı kolay çıkartabilmek için , salça ve konserve arasına bıçak sokup arada boşluk oluşturun. Sonra kaşık veya elinizle bir tarafından ittirin ve kolayca çıkmasını sağlayın. Salçayı şeffaf folyoya sarıp buzlukta min. 3 ay küflenmeden hemde kolayca keserek kullanabilirsiniz.


Yazının devamı...
08 Haziran 2006

Buğdaylı Mercimek Çorbası  

2 Yorum var


Mercimek çorbasını çok severim. Hele birde annem yapmışsa tadına doyum olmaz vallahi. Bende genelde mercimek çorbasını, annemden öğrendiğim şekilde yapıyorum. Fakat bu sefer farklı bir çorba denedim ve evde uzun süredir kullanılmayı bekleyen buğdayda lezzetli bir çorbaya dönüştü. Sonuç gerçekten beklediğimden çok daha başarılı oldu ve biz çok beğendik. Dün akşam bu güzel çorba ve dometesli makarna ile akşam yemeği serüvenini böylece başarıyla tamamlamış oldum :)

Malzemeler

  • 1/2 bardak buğday
  • 1 bardak kırmızı mercimek
  • 1 orta boy soğan
  • 3 tatlı kaşığı salça
  • sıvıyağ
  • nane

Hazırlanışı

  1. Derin bir tencereye 7 bardak su ve iyice yıkanmış buğdayı ekleyip kaynatın. Buğdaylar yumuşamaya başladığında mercimeği ilave edin.
  2. Ayrı bir tencerede soğanı doğrayın ve sıvıyağla pembeleşene kadar pişin. Ardından salçayı ve tuzunu ekleyin ve karıştırın.
  3. Soğanlı karışımı kaynayan çorbaya ilave edip yaklaşık 20 dk. daha buğdaylar yumuşayana kadar pişirin.
  4. Servis yaparken ince kıyılmış nane ve isterseniz 1 tatlı kaşığı limon ilave edin.

Afiyet olsun.


Yazının devamı...
06 Haziran 2006

Açma  

9 Yorum var

Geçtiğimiz Pazar günü, burada bir sokak festivali vardı ve bizde bir masa kurup hem kahve hemde benim hazırladığım kek ve açmaları sattık. Şimdi kahve işide nereden çıktı değilmi ! Kayınbiraderim, kahve işiyle uğraşıyor. Colombia'dan getirtilen yesil kahve çekirdekleri burada kavrulup satışı yapılıyor. Bende bu vesileyle kahve hakkında birçok şey öğreniyorum. Kahve çekirdeklerinin türleri, kavrulma şekilleri, asit oranları vs. vs. İsterseniz sizde kahve hazırlama reçetelerine ve kahve hakkında daha bir çok bilgiye www.guldencoffee.com adresinden ulaşabilirsin.

Bende festival için elmalı kek, çikolatalı kabaklı kek ve muzlu&hindistan cevizli kek olmak üzere 3 çeşit kek ve açma hazırladım. Açmalar beklediğimden daha fazla ilgi gördü. Amerikalılar genellikle tatlı türü şeyleri daha sevdikleri için biraz düşünceliydim. Ama herkes için yeni bir tattı ve herkese çok değişik geldi. Ama en çok mahlepin ne olduğunu anlatmaya çalışırken zorlandım diyebilirim :) Gerçekten çok güzel bir gündü.

Malzemeler

  • 1/4 bardak şeker
  • 1 yumurta
  • 1 bardak ılık süt
  • 1/2 bardak su
  • 3/4 bardak sıvıyağ
  • 1 tatlı kasığı tuz
  • 2,5 tatlı kaşığı kuru maya
  • 5 bardak un
  • 1 tatlı kaşığı mahlep

Üzeri için

  • 1 yumurta
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı su
  • tuz ve çörek otu

Hazırlanışı

  1. Ilık sütün içine kuru maya ve bir kaşık şeker atıp karıştırın ve 5 dk kabarması için bekleyin.
  2. Unu bir kaba boşaltın. Kuru malzemeleri, yumurta, süt ve yağı aktarıp karıştırın. En son suyu yavaş yavaş ilave ederek, kulak memesinden biraz daha yumuşak bir hamur elde edin. Hamur elinize biraz yapışabilir ama fazla un koymayın yoksa sert olabilir.
  3. Üzerini temiz bir bezle kapatıp yaklaşık 1,5 - 2 saat mayalanması için bekletin. Kabaran hamuru tekrar yoğurup havasını alın ve istediğiniz büyüklüğe göre yaklaşık 12 veya 14 parçaya ayırın.
  4. Her parçayı avucunuzun içinde açıp içine bir kaşık margarin sürün ve rulo halinde tepsiye dizin. Yaklaşık 20 dk. üzerini örtüp dinlendirin.
  5. Minik ruloları heriki ucundan çekerek kalın bir halat haline getirin ve ters yönde kıvırarak (burarak) ek yerinden birleştirip açma şeklini verin. Tepsiye aralıklı olarak dizin. Üzerini tekrar temiz bir havlu ile örtüp yaklaşık 45 dk. daha ılık bir yerde 2 misli kabarana kadar bekletin.
  6. Üzerlerine çırpılmış yumurta sarısını sürüp çörek otu serpiştirin.
  7. Önceden ısıtılmış 200 C (400F) fırında pişirin.

Afiyet olsun.


Yazının devamı...
05 Haziran 2006

Çikolatalı Tart  

2 Yorum var


Çikolata delisi olduğumu sanırım artık herkes biliyor :) Eğer canım deli gibi tatlı çekiyorsa mutlaka çikolatalı bir şeyler yapıyorum. Ancak bu şekilde tatlı krizimi yatıştırabiliyorum. İşte bu tatlıda yine böyle bir kriz durumunda yapıldı ve iyiki yapmışım diyorum. Tarif, televizyonda yayınlanan yemek kanallarından birine ait. Tarifte biraz değişiklikler yaptım. Özellikle tabanı farklı yapılıyordu ve bana biraz fazla ağır geleceğini düşündüğüm için klasik cheesecake tabanı gibi hazırladım. Yapımı hakikaten cok basit ama baştan söylemeliyim eğer bir çikolata delisi değilseniz bu tart size biraz ağır gelebilir. Ama benim için tam ideal lezzette olmuştu.

İtalyan mutfağına ait bir tarif olduğu için kreması Ricotta peyniri ile hazırlanıyor. Rıcotta peyniri bizim klasik tatlı lor peynirimize benziyor. Bu yüzden rahatlıkla ricotta yerine lor peyniri kullanabilirsiniz. Birde ben yaparken krem peynirini son anda eklediğim resimdeki minik beyaz noktalar oluştu. Sizde sakın benim gibi unutmayın :)

Malzemeler

  • 3/4 bardak seker
  • 1/2 bardak su
  • 1 bardak damla cikolata ( 200gr)
  • 3/4 bardak Ricotta peyniri (tatlı lor peyniri)
  • 85 gr krem peynir
  • 1 yumurta
  • 3 yumurta sarısı

Tabanı

  • 1 paket Eti burçak (veya graham kraker)
  • 2 yemek kaşığı margarin

Hazırlanışı

  1. Fırını 175 C (350F) ısıtın.
  2. Margarini eritin ve burçak birküviler ile rondoda karıştırın. Tart kalıbının içine bu karışımı döküp sıkıca bastırın , cheesecake tabanı gibi hazırlayın. Fırında 5 dk. pişirin. (İsterseniz buzluğa da koyabilirsiniz)
  3. Kreması için önce 3/4 bardak su ve şekeri, şeker eriyene kadar ocakta kaynatın.
  4. Benmari usulü çikolataları eritin. Ayrı bir kapta Ricotta ve krem peynirini blender ile veya mutfak robotunda krema haline gelene kadar karıştırın. Yumurta ve yumurta sarılarını tek tek herseferinde karıştırarak ekleyin ve iyice karışmalarını sağlayın.
  5. Eritilmiş çikolatayı ekleyin ve azar azar şekerli suyuda karıştırarak ekleyin.
  6. Kremayı hazırlanan tart kalıbına aktarın ve önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 30dk. pişirin. Süre yeterli geliyor soğuduktan sonra çikolata katılaşacaktır.

Afiyet olsun.


Yazının devamı...

linkwithin

Related Posts with Thumbnails