02 Kasım 2006

Kepekli & Çavdar Ekmeği  

4 Yorum var


Ramazan ayından beri sahur vakti kalma alışkanlığım hala devam ediyor. Nedense sanki saat çalacakmış gibi vakit geldiğinde birden uyanıveriyorum. Yine geçen sabah uyandığımda evde ekmek olmadığı aklıma geldi ve hemen kahvaltıya yetişecek bir ekmek yapmaya karar verdim. İnanılmaz dimi sabahın 5:00 ve ben üşenmeden kalkıp ekmek hazırlamaya giriştim. Hala kendime inanamıyorum. Hem kepekli hemde aynı zamanda çavdarlı olsun istiyordum. Çavdar unu ekmeğe inanılmaz bir lezzet katıyor bence. "Bread Machine" kitabından Farmhouse Loaf adıyla yapımı kolay bir tarif buldum. Fakat sadece kepek ve beyaz un kullanılmıştı. Bende elimdeki unlardan bir karışım hazırlayarak tamamen farklı bir ekmek hazırladım. İnanılmaz lezzetli oldu ve nerdeyse her 3 günde bir bu ekmek bizim evde sabah kahvaltılarında yapılmaya başladı bile. Ekmeğin dokusu çok güzel oluyor ve nerdeyse 2 gün boyunca yumuşacık kalıyor. Sabahın 5'inde yaratılan harika bir ekmek.. Birde üzerine fıstık ezmesi sürüp yemeği deneyin. Pişman olmayacaksınız :)

Not : Ben Beyaz un yanısıra 3 farklı un kullandım. Arpa unu eğer bulamıyorsanız diğer unu bu oranda arttırarak kullanabilirsiniz. Orjinalinde şeker kullanılıyordu fakat ben pekmez kullanmayı tercih ediyorum. Pekmez yerine isterseniz 1 +1/2 tatlı kaşığı şeker koyabilirsiniz.

1 cup (240 ml) 1 bardak

Malzemeler

  • 1 + 1/8 cup su
  • 2 + 1/2 cup Beyaz Un
  • 1/4 cup Kepekli Un
  • 1/4 cup Arpa Unu
  • 1/4 cup Çavdar Unu
  • 1 tatlı kaşığı İnstant kuru maya (Rapid-rise) *
  • 1 yemek kaşığı süt tozu
  • 1 +1/2 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı pekmez
  • 1 yemek kaşığı tuzsuz margarin

* İnstant kuru maya : Ilık su ile çözülmeden direk kuru malzemelere eklenen bir mayadır.

Hazırlanışı

  1. Ekmek makinasının kabına önce suyu koyun. Pekmezi ekleyin. Üzerine unlu karışımı aktarıp suyu kaplayın. Süt tozunu ekleyin. Unun ortasını hafif havuz gibi yapıp içine mayayı ilave edin. Margarini küçük parçalar halinde ekleyin.
  2. Makinayı Normal/basic konumunda ayarlayın ve çalıştırın.

Ekmeğiniz yaklaşık 2 saat 50 dk. sonra kahvaltı için hazır olucaktır.

Afiyet olsun

4 Yorum var: to “ Kepekli & Çavdar Ekmeği


  • 11/06/2006 2:49 ÖÖ  

    Alevciğim,ben de senin ekmeklerini çok beğeniyorum.Hemen hemen hepsini denedim.Hele bir ekşi mayalı ekmeğin vardı ki,anneciğimin yaptığı ekmek tadında idi..Bu ekmek de öyle mutlaka..Ellerine sağlık.
    Sevgiyle,nanelimon.


  • 11/08/2006 4:11 ÖS  

    Sevgili Munevver
    Ekmeklerimi yapiyor olman beni gercekten cok mutlu etti. Eminim bu ekmegide cok severek yiyeceksiniz. Afiyet olsun canim.


  • 11/10/2006 1:58 ÖS  

    alevcim hangi ekmek makinasini kullandigini sorabilir miyim? bu aralar ben de bir tane almayi dusunuyorum ama cok secenek var gibi kafam karisti:) sen memnun musun seninkinden?

    sevgiler
    bezen


  • 11/10/2006 2:07 ÖS  

    Bezencim
    Ben Sunbean (model:5890) markali ekmek makinasini kullaniyorum. Cok sukur simdiye kadar hicbir problemim olmadi. Aman nazar degmesin :) Bu ortaboy modeli, hem hamur yapiyor hem ekmek hemde sadece pisirme gibi ozellikleri var. Gece programliyor sabah sicacik ekmegini yiyorsun. Tavsiye ederim.

    Sevgiler Alev

linkwithin

Related Posts with Thumbnails