08 Kasım 2006

Gondol Kabak  

1 Yorum var

Sonunda beklenen kış kendini göstermeye başladı. Inanılmaz güzellikdeki bu renkler artık yerini cılız ağaçlara bıraktı bile. Burda sonbahar gerçekten çok güzel oluyor. Hertaraf inanılmaz renklere bürünüyor ve özellikle doğayı seviyorsanız dolaşmanın bol bol resim çekmenin en güzel zamanı. İlk defa "New York'da bir Sonbahar" adlı filmde görmüştüm bu inanılmaz renkleri. Bu kadar yeşil olması imkansız diye düşünmüştüm ama gerçektende burada doğaya inanılmaz derece önem veriyorlar. Bu resmi New Jersey de araba ile giderken çekmiştim. Hafif bulanık gibi ama yolda giderken etrafınızdaki devamlı değişen renkleri seyretmek, inanılmaz bir duygu. Yazının başlığı ile bu anlattıklarımın ne alakası var diyeceksiniz biliyorum. Fakat artık bu muhteşem görüntü yerini cılız ağaçlara bırakınca elimde olmadan sonbahardan bir son kareyi bloguma taşımak istedim.

Gelelim başlığın esas konusuna. Gondol Kabak, kabak dolması ve karnıyarık arası yapımı son derece kolay ama bir okadar da lezzetli bir yemek oluyor. Sofra dergisinin çok eski sayılarından birinde bu tarifi okumuştum ve gerçekten çok lezzetli bir kabak yemeği alternatifi oldu. Ben tarifdeki malzemelerde bir çok değişiklik yaptım. Kendi yaptığım haliyle sizinle paylaşıyorum.



Malzemeler
(4 kişi için)

  • 4 adet orta boy kabak
  • 150 gr kıyma
  • 1 orta boy soğan
  • 1 diş sarımsak
  • tuz ve karabiber
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 adet domates
  • 100 gr kaşar peynir

Hazırlanışı

  1. Kabakların kabuklarını kazıyıp iki ucunu kesin.
  2. Tepside düz durması için ön ve arka yüzlerini ince bir kalınlıkda kesip içini tatlı kaşığı yardımıyla çıkarın.
  3. Tuzsuz su dolu bir tencerede, kabakları çatlatmadan arkalı önlü çevirerek haşlayın. Tenceren alıp fırın tepsisine dizin. İçlerine tuz ve karabiber serpiştirin.
  4. Ayrı bir tencerede sıvıyağ ile soğanı ve sarımsağı pembeleşene kadar kavurun. Kabakların içinden çıkan kısımları küçük küçük doğrayıp soğanlara ilave edip 2-3 dk. daha kavurun. 3 adet kabak içide yeterli olucaktır. Diğerini ben mücver için ayırmıştım.
  5. Üzerine kıymayı ekleyip 3 dk daha kavurun. Ardından domatesi rendeleyip, yarım kaşık salça ile birlikte karışıma ilave edin. Tuzunu ve karabiberini arzu ettiğiniz oranda ekleyin.
  6. 1-2 dk. birlikte kavurduktan sonra kabakların içine bu malzemeyi doldurup üzerine dilimlenmiş kaşar peyniri yerleştirin.
  7. Kalan yarım kaşık salçayı bir su bardağı su içinde ezip fırın tepsisindeki kabakların etrafına dökün.
  8. 180 dereceli fırında kaşar peynirleri eriyip biraz renklenene kadar yaklaşık 15-20 dk. pişirin.
  9. İsterseniz domates ve biberle süsleyip servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.


1 Yorum var: to “ Gondol Kabak


  • 11/08/2006 7:26 ÖS  

    Ben patlicandan muzdarip biri olarak yemegin bu versiyonuna bayiliyorum, tarifini de bilmek guzel oldu, tesekkurler... Eski is yerimizde bu yemek ciksin diye beklerdik, hatta nerdeyse istek yollardik :)

linkwithin

Related Posts with Thumbnails