27 Mayıs 2006

İrmikli Ekmek  

11 Yorum var

Uzun süredir bloguma yenileyemedim. Okulumun tekrar başlanması, çok sevdiğimiz arkadaşlarımızın bizi ziyarete gelmeleri derken bir türlü vakit bulup yeni bir tarif ekleyemedim. Aslında bu siteyi açmadan önce sadece yemek tarifleri değil, gezdiğim yerler, yeni fikirler ve hoşuma giden herşeyi yazmayı düşünüyordum. Fakat geçmiş yazılarıma baktığımda nerdeyse sadece yemek tariflerine yer vermişim. Bu ay içinde ablam ve arkadaşlarım sayesinde Manhattan'ı tekrar gezdim ve bu sefer gezdiğim yerlerde bol bol fotoğraf çekebildim. Önümüzdeki günlerde tariflerimin yanısıra bunlara da biraz yer ayırmayı düşünüyorum. Bu kadar konuşmadan sonra gelelim bu mis gibi kokan pamuk yumuşaklığında ekmeğin tarifine.



İrmikli ekmek buradaki adıyla Semolina Bread, Sünger maya (Sponge) yöntemi ile hazırlanıyor. Tüm mayalama yöntemleri hakkında daha önceki köy ekmeği yazımda biraz bilgi vermeye çalışmıştım. Yapımı çok kolay ve gerçekten lezzetli olan bu ekmeği hazırlamaya sabah erken saatte başlarsanız akşam yemeğine sıcacık ekmeğiniz hazır olucaktır.

Malzemeler

Sünger ( Sponge)

  • 1 bardak ılık su
  • 1 tatlı kaşığı aktif kuru maya (active dry yeast)
  • 1 bardak Un


1/2 bardak ılık suya maya ekleyip 5 dk. kabarması için bekletin. Geri kalan 1/2 bardak su ve 1 bardak unu ekleyip sünger maya için 2 saat mayalanmaya bırakın.

Hamur

  • 1/2 bardak Un ( gerekirse max. 3/4 bardak)
  • 3/4 bardak irmik
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağ
  • Sünger (sponge)

Hazırlanması

  1. Sünger mayanın içine geri kalan malzemeleri ekleyin. Eğer hamur çok cıvık oluyorsa çok az miktarda un ilave edebilirsiniz. Hazırlanan hamuru 1 kaşık zeytinyağ ile yağlayıp 2 saat mayalanmaya bırakın.
  2. Mayalanan hamuru tekrar yoğurup havasını aldıktan sonra şekillendirip üzerini temiz bir bezle örtüp tekrar 2 saat daha mayalandırın.
  3. Fırını 200C (400F) ısıtın
  4. Eğer fırın taşı kullanıyorsanız (bakınız) hamuru taşın üzerine koyup 35 dk. pişirin. Eğer normal bir tepsi içerisinde pişirecekseniz fırının en alt rafına sıcak su dolu ufak bir tepsi koyun. Böylece fırınınız nemli olucak ve ekmeğin üzeri sert, içi yumuşak olucaktır.

Benim gibi ölçü kabı kullanlara yardımcı olması amacıyla tarifideki miktarların karşılığınıda yazıyorum.

Tatlı kaşığı = Teaspoon

Yemek kaşığı = Tablespoon

Bardak = Cup

Afiyet olsun

11 Yorum var: to “ İrmikli Ekmek


  • 5/29/2006 1:46 ÖÖ  

    Sevgili Alev,
    iyiki sen beni bulmussun da böylece ben de seni bulmusum...
    HEnuz cok fazla inceleyemesem de sayfanı ilk bakısta çok hos buldum.
    İrmikliekmek konusuna gelince, yapmayı cok istedigim bir ekmekti bu, ama ben direk ekmek makinesinde deneyecektim (sırda bekleyen bir tarif). Senin ki de cok degisik.
    çok teşşekkür ederim bu bilgi için :)
    İnternet iyi ki var :)
    Hiç tanıma imkanım olmayan insanları tanıyorum böylece,
    sevgiler.


  • 5/29/2006 7:52 ÖÖ  

    Merhaba Binnur
    Blogum begendigine cok sevindim. Bende senin blogunun bir takipcisiyim :) Bu aralar bir ekmek delisi oldum. Artik makinada yaptiklarim eskisi kadar lezzetli gelmiyor. Ama daha kolay olduklari kesin..

    Sevgiyle kal


  • 5/29/2006 8:32 ÖÖ  

    Alev,irmikli ekmek ilginç olmalı.Ne çok şey öğreniyoruz bu bloglar sayesinde.Daha önce de belirtmiştim.Sünger mayayı ve eski mayayı denedim.Aradığım ekmek dokusunu bulduğumu söyleyebilirim.Sıra irmikli ekmekte.Eline sağlık.Sevgiler...

    nanevelimon.blogspot.com.


  • 5/29/2006 8:37 ÖÖ  

    Kuzenciiim, gecen Cuma teyzemler bizdeydi. Isil fotograflari gosterdi. Hepsi cok guzeller. Blogunda Manhattan fotograflari gormeyi sabirsizlikla bekliyorum. New York'ta sonbahara asinaydik da ilkbahar bir baska guzelmis. Bu arada ekmek tariflerin nefis gorunuyor. Ellerine saglik. Sevgiler


  • 6/06/2006 7:23 ÖÖ  

    Alev tekrar merhaba,
    ekmek makinesinde pişen ekmekler, elde yoğurulanlara nazaran daha az etkileyiciler ne yazık ki...
    Ancak pratik geliyor, bir de evde dolaşan bir ufaklık varken sık sık elini hamura sokamıyor insan...
    Ancak benc e de elle şekillendirmek en iyisi.
    Bir sorum var.
    Biraz daha arandım makinede irmikili ekmek icin ve ulasştıgım bazı tariflerde irmik unu dedigini gördüm.
    Turkiye'de irmik böyle satılmıyor.
    bu bizdeki irmikle aynı şey midir?


  • 6/06/2006 7:28 ÖÖ  

    Merhaba Binnur

    Ben klasik irmik kullandim. Bildigim kadariyla ayni, gidip markette incelemistim ve klasik irmik di. Zaten ekmekde harika sonuc verdi :)


  • 6/06/2006 11:10 ÖÖ  

    E tamam o zaman yarın deniyorum.
    sevgiler


  • 6/14/2006 1:48 ÖS  

    Sevgili Alev,
    sonunda irmikli ekmeği makinede denedim....
    Cok güzel oldu coook.
    Svgiler.


  • 6/16/2006 9:29 ÖÖ  

    alev ilk kez merhaba diyorum sana ,ah o ekmek ne kadar güzel görünüyor yumuşacık olduğu resimden bile belli izmire gidince babama bu tarifi vericem (annemlerde ekmek işi babamın)hemen denesin ellerine sağlık.


  • 6/21/2006 6:43 ÖS  

    Binnur
    Begendigine inan cok sevindim. Bizde cok seviyoruz.

    Kucuk mutfagim tesekkur ederim. Gercekten cok lezzetli bir ekmek oluyor.


  • 12/14/2007 12:30 ÖÖ  

    Alev, o kadar guzel ki siten, hangisinden bahsedeyim:) Bu irmikli ekmegi eger makinede yaparsak, sunger malzemesini de ayni anda koyacaz tabii makineye. yANI elde yogurmak icin 2 saat = saat bekletme olmuyoir di mi?? Denemek istedim ancak bi yanlis yapmamak icin once sorayim istedim sana.
    Sevgilerimle sana,
    Buse

linkwithin

Related Posts with Thumbnails