31 Mayıs 2006

Chili  

4 Yorum var


Meksika mutfağını buraya geldikten sonra tanıdım ve gerçekten çok severek yiyorum. Özellikle Avacado meyvasından yapılan guacamole salatası ile yapımı son derece kolay ama inanılmaz lezzetli olan chili yemeği benim favorilerim. Her ikisininde nasıl yapıldıklarını öğrendikten sonra bizim evin değişmez yemeklerinden biri oldular diyebilirim. Ana malzemesi Kırmızı fasulye ve chili biberi olan bu yemeğin çeşitli pişirilme yöntemleri var. Vejeteryan tarzı, tavuklu, etli, kıymalı yada pastırmalı olmak üzere istediğiniz malzemeleri kullanabiliyorsunuz. Ben hemen hemen her çesidini denedim ve hepside çok lezzetli oluyor. Meksika marketlerinde hazır konserve yada kuru halde kırmızı fasulye çeşitleri satılıyor. Pinto, chili ve red kidney fasulyelerinden herhangi birini rahatlıkla kullanabilirsiniz. Türkiye 'de bu kadar çeşidi olmasa bile sanırım kırmızı fasulye konservesi rahatlıkla bulanabiliyor. Fakat bu yemeğe tadını veren chili baharatı ( chili powder) mısır çarşısında hazır olarak bulunabilirmi emin değilim. Bulamazsanız en azından çok acı olmayan öğütülmüş kırmızı pul biber ekleyebilirsiniz.

Malzemeler

  • 2 adet yemeklik doğranmış soğan
  • 2 baş sarımsak
  • 4 adet pastırma (opsiyonel)
  • 1 kilo kuşbaşı et (kıyma veya hindi etide olur)
  • 3 yemek kaşığı chili powder
  • 2+1/2 yemek kaşığı kimyon
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 adet temizlenip doğranmış jalapeno biber *
  • 2 adet konserve kırmızı fasulye
  • 2 adet domates konservesi (yaklaşık 800grilık kutularda)
  • 2 yemek kaşığı pekmez (molasses)

Hazırlanışı

  1. Pastırmaları tencerede az sıvı yağla 3-4 dk pişirin. Ardından etleri atıp yüksek ısıda 7-8 dk iyice pişirin.
  2. Soğan, sarımsak ve jalapeno biberi ekleyin ve yaklaşık 5 dk. kavurun. Ardından chili powder, kakao ve kimyonu ekleyip 1 dk daha cevirin.
  3. Domates konservesini çatalla püre haline getirin ve tencere aktarın.
  4. Pekmek, 1 bardak su ve yaklaşık 3 tatlı kaşığı tuzuda ekleyerek 30 dk. tencerenin ağzını kapatıp kaynamaya bırakın.
  5. Konserve fasulyeleri ekleyin ve etler yumuşayana kadar yaklaşık 25 dk. daha pişirin.
  6. Koyu kıvamlı bir chili yapmak için , 1/4 bardak fasulyeyi rondo da püre haline getirin ve karışıma ekleyin.

Toplam Hazırlanma Süresi : 1 saat 30dk.

* Jalapeno, çok acı ufak yeşil renkli bir biberdir. Bibere acılığını veren içindeki tohumlarıdır. Daha az acı olması için ortadan ikiye kestikten sonra tohumları temizleyip kullanabilirsiniz.

4 Yorum var: to “ Chili


  • 6/02/2006 5:43 ÖÖ  

    bayılıyorum işte buna
    meksika mutfağını çok seviyorum . kocaman geniş tabaklar ve içinde bi ton şey :)


  • 6/02/2006 5:45 ÖS  

    Ilahi Alev bununla orduyu doyururum ben. Ya da yok biz yeriz bir hafta. Senin gibi ben de Amerika`ya yerlestikten sonra tanidigim Meksika lezzetlerine bayiliyorum, bayiliyorum!


  • 6/03/2006 3:40 ÖÖ  

    Selam Alev,
    ben de dün fırında fasulye pişirdim. Hani şu kocaman olanlardan. Çooook lezzetli oluyorlar, tavsiye ederim.. Sevgiler,
    Papatya


  • 6/05/2006 11:42 ÖS  

    Vintage bisquit bende Meksika mutfagina bayiliyorum gercekten. Cok lezzetli .

    Hande cim, valla 4 kisi icin tam 2 gunluk yemek oluyor. Biz cok sevdigimiz icin 2 gun ust uste yiyoruz :)

    Papatya siteni ziyaret ettim. Tarifini mutlaka deneyecegim. Tesekkur ederim.

linkwithin

Related Posts with Thumbnails