09 Mayıs 2006

Baget Ekmek  

10 Yorum var

Uzun bir süredir blogumu yenileyemiyordum. Fakat bunun için çok geçerli bir sebebim var. Gectiğimiz hafta çok tatlı bir telaş içerisindeydim. Canım ablam ilk defa beni ziyaretine gelmişti. Nasıl heyecanlı ve mutlu oldum anlatamam. Sadece 7 gün kalabildi ama hergün deliler gibi gezdik, dolaştık, alışveriş yaptık. Sabah erkenden çıkıp gece geç saatte eve geri dönüyorduk. Fakat hafta başı evine, minik canavarlarına geri döndü... Benim için inanılmaz güzel bir hafta oldu, bol bol hasret giderdik. İyi ki geldin canım ablam.

Ekmek yapmayı gerçekten çok sevmeye başladım. Biraz zaman alıyor ama sonuç bu kadar zahmete değiyor. Her mayalama yöntemi birbirinden farklı ve ekmeğe verdiği lezzetde gerçekten farklı oluyor. Daha önceki Köy Ekmeği tarifimde ( buradan ulaşabilirsiniz) mayalama yöntemleri hakkında bilgi vermiştim ve bunlardan ilki olan sponge (sünger) tekniği ile köy ekmeğini yapmıştım. Baget ekmeğini ise Eski hamur / PATE FERMANTE yöntemi ile yaptım ve gerçekten hem tadı hemde görüntüsü ile hazır baget ekmeklerine benzedi.

Pate Fermante yöntemi için eski bir mayalı hamura ihtiyacınız var. Ben, Karadeniz pidesi için hazırladığım mayalı hamurdan (tıklayın) ceviz büyüklüğünde ayırıp buzluğa kaldırmıştım. Mayalama süresi 2 gün sürüyor. Fakat vereceğim sürelerde mayalama işlemine başlarsanız Pazar günü branch için sıcacık ekmeğiniz hazır olucaktır.

1.gün (Cumartesi)

İlk Etap : saat 11.00 AM

  • Fındık büyüklüğünde eski mayalı hamur parçası
  • 1/4 cup ılık su
  • 2/3 cup Un

Tüm malzemeler karıştırılır ve ılık bir yerde üzeri kapatılıp mayalanması için 8 saat bekletilir.

İkinci Etap : saat 7.00 PM

  • 1/4 cup ılık su
  • 3/4 cup un
  • ilk etap hamur

İlk etapta hazırlanan hamurun içine diğer malzemeler eklenir ve karıştırılır. Ilık bir yerde 4 saat mayalandırılır ve soğuması için dolaba kaldırılır. Dolapta 8 saatten fazla kalmamalıdır.

2. gün Pazar

Final : saat 7.00 AM

  • 1 + 1/4 cup normal ısıda su
  • 3/4 tatlı kaşığı (teaspoon) aktif kuru maya
  • 3 + 1/3 cup un
  • 1 yemek kaşığı (tablespoon) tuz
  • ikinci etap hamur

Dolaptan çıkarılan hamur yaklaşık 1 saat dışarıda ılınması için bekletilir. 1 saat sonra humurun içerisini tüm malzemeler eklenir ve yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurulur. Ölçüler tam geliyor sadece yoğururken elinize yapışmaması için un serpebilirsiniz. Hamurun etrafını zeytinyağ ile hafifçe yağlayıp 1.5 saat ılık bir yerde üzeri kapatılarak mayalanmaya bırakılır.

Saat 9:30 AM

Hamur tekrar havası alınana kadar iyice yoğurulur şekillendirilir ve üzeri kapatılıp tekrar 1.5 saat mayalanmaya bırakılır.

Bu aşamada fırın taşlarını (buradan ulaşabilirsiniz) 225 C /450F fırında yaklaşık 1 saat ısıtın. Mayalanan ve şekillenen hamuru direk olarak taşların üzerine aktarın ve 20 dakika pişirin.

( Cup ölçüleri için normal boyutta bir su bardağını kullanabilirsiniz. )


Afiyet olsun

10 Yorum var: to “ Baget Ekmek


  • 5/10/2006 2:50 ÖÖ  

    Alev,ben de ekmek yapmayı seviyorum.Ama anneciğimin yaptığı ekmeklerin tadını yakalayamıyorum.O,hep bir önceki ekmekten biraz ayırır,unlar saklardı.Daha sonrasını hatırlayamıyorum.Senin önerdiğin şekilde sünger
    mayayı denedim.O da güzel oldu.Bu şekilde yapılan ekşi mayayı deniyeyim bakalım.Bir de annem hamura haşlanmış patates koyardı.Farklı bir tad olurdu.Eline sağlık.
    Fırın taşını bulamadım,cilasız olanlar nerde bulunur acaba? Tuğla olursa nasıl olmalı?
    Yanıtlarsan sevinirim.


  • 5/10/2006 9:40 ÖÖ  

    Sevgili Munevver
    Annecigin de aslinda demek bu yontemi kullaniyormus. Eski mayadan ayirip yenisi ile birlestiriyor. Annelerimiz aslinda herseyi biliyor dimi :)
    HAslanmis patates ekmegi daha yumusak yapiyor. Ben genelde mayali pogaca yaptigimda 1 haslanmis patates koyarim yumusacik olur. Firin tasi aslinda bildigimiz tugla tasinin yer seramigi gibi hazirlanmis olani. Tabi daha iyi sikistirilmis ve daha ince yapilmis. Seramik satan yerlerde bulabilirsin diye dusunuyorum. Bunu genelde bahcelerin dosenmesi veya mutfak yer dosemesi olarak kullaniyorlar. Tugla bulursan ince ve temiz yuzeyli olmasina dikkat et ve mutlaka karbonatli suyla onceden iyice yika.

    Sevgiler
    Alev


  • 5/10/2006 7:04 ÖS  

    ellerine saglik alev,

    ekmek yapma isi basli basina bir is bence. ben de yavas yavas mayasizlardan denemeye basladim. :)

    bugun senin ilk tariflerinden olan kabakli ve keten tohumlu ekmegi denedim. sonuc cok lezzetli ve doyurucu sebzeli kek tadinda birsey oldu. hatta bence icindeki kabaktan dolayi hic yag koymasak bile olur.

    tekrardan tesekkurler


  • 5/19/2006 11:19 ÖS  

    Alev ne zamandır yorum yazacağım bir türlü olmadı. Baget ekmeğin çok güzel olmuş. Ellerine sağlık. Bende ekşi mayalı ekmek deneyeceğim, ama bu ara İtalyan ekmeğine taktım, sıra gelmedi bir türlü. Sevgiler.


  • 5/20/2006 1:56 ÖS  

    Cansel

    Begendigine cok sevindim canim. Afiyet olsun

    Behiye
    Bende ekmek yapmaya taktim bu aralar. Ozellikle her mayalama yontemini deniyorum :) Ekmek makinasindakiler artik eskisi gibi lezzetli gelmiyor .
    Sevgiler


  • 5/21/2006 12:53 ÖS  

    alevcim ekmegin bir harika oldu.guzel anlatimin icin tesekkurler..ekmegi tasta degilde tepside deniyecek olanlar icin hamurun altini bolca unlayin bide uzerini sakin folyo ile sarmayin dinlendirirken yapisiyor :-)ah bide su yorumlari yazdigim gibi sorunsuz gonderebilsem iki gundur ugrasiyorum:-) lezzet yolculuguna devam.


  • 6/21/2006 7:04 ÖÖ  

    sevgili alev, herzaman yaptığım ekmeği bu sefer verdiğin tarife göre pate fermante yöntemi ile yaptım. azman gibi ama daha da önemlisi inanılmaz lezzetli ekmeklerim oldu. detaylı tarifin ve paylaşımın için çoook çok teşekkürler. bu arada ekmek zaten o kadar çok kabardı ki yaş mayayı hiç katmayıp sadece 2. etap hamuru mu ekleseydim diye düşündüm (ben ekmekte yaş maya kullanıyorum.) ne dersin?


  • 6/21/2006 6:48 ÖS  

    ismini bilemedigim icin Anonymous olarak yazdim kusura bakma. Begendigine cok sevindim gercekten.

    Bakarca
    Ellerine saglik. Faydali olabildiysem cok sevindim inan. Ben ekmekde aktif kuru maya kullaniyorum. TAvsiye ederim. Bu yontemde mutlaka hem eski hamur hemde yeni mayaya ihtiyac var. Belki yas maya kullandigin icin cok kabarmis olabilir. Aktif kuru maya ile istersen bir daha dene.


  • 2/25/2007 11:04 ÖS  

    Sevgili Alev,

    Ben bu baget ekmek tarifini ikinci yapisim oldu ve sonuc inanilmaz guzellikte ve de lezzette bir ekmek. Aynen Istanbul(Uskudar) firin ekmeklerinden hicbir farki yok , belki de daha lezzettli diyebilirim. Ici puf puf ve delik delik bosluklar olusuyor ekmek icinde piserken, iste ben, esim ve oglum boylesini seviyoruz. Artik bizim favorite ekmegimiz oldu. Cok cok tsk. ederim paylastigin icin arkadasim, bu arada insallah Selin bebek de sagliklidir. Kolayliklar diliyorum islerinde.
    Sevgilerimle,
    Tulin


  • 2/26/2007 1:34 ÖS  

    Sevgili Tulin

    Beni cok mutlu ettin bu guzel yorumunla. Sitemde memnun kalmadigim hicbir tarifi yayinlamiyorum. Umarim diger tariflerimdende memnun kalirsin. Selin bebegimde cok sukur iyi.

linkwithin

Related Posts with Thumbnails