07 Nisan 2006

Yaban mersinli Kek  

11 Yorum var


Ben sadece tek bir çeşit mısır unu olduğunu düşünüyordum. Belki bir çoğunuz biliyorsunuz ama ben kullanmadığım için ne yazıkki hiçbir bilgim yoktu. Diğer mısır unu çeşitlerini buraya geldikten sonra öğrendim. Meksika marketine gittiğimde raflarda birden fazla mısır unu ile karşılaşmıştım. Hepsinin kullanıldığı yerler farklıydı. Bildiğimiz ince mısır ununa burada "corn flour" diğerlerine ise "Cornmeal" diyorlar. Cornmeal daha irice öğütülmüş sarı renkli mısır unu. Daha çok meksika mutfağında kullanılıyor. Özellikle bu mısır unu çeşidinden yapılan "Arepa" dedikleri hafif tatlımsı bir çeşit pankekleri var inanılmaz güzel gerçekten. Meksika mutfağını çok sevdiğim için yavaş yavaş cornmeal ile yapılan bu çeşitli pankekleride denemeye başladım. Tarifin aslında kullanılan mısır unu işte kalınca öğütülmüş olan cornmeal. Fakat ben mısır unu ve cornmeal karıştırarak kullandım. İsterseniz sadece mısır unu kullanarak da yapabilirsiniz. Mısır unu sebebiyle kek sarı renkli ve yumuşacık bir kek oldu. Yaban mersini ise inanılmaz güzel bir lezzet vermişti.

Not: Mavi renkli yazılara tıklayarak cornmeal ve yaban mersini ile ilgili daha detaylı link sayfalarına ulaşabilirsiniz.

Malzemeler


  • 1+1/4 bardak Un
  • 1/2 bardak Mısır Unu (corn meal)
  • 2 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 bardak + 2 yemek kaşığı şeker
  • 1/2 bardak buttermilk (yayık ayran) *
  • 2 yumurta
  • 100 gr. margarin
  • 200 gr. Yaban Mersini
  • 1/4 bardak üzeri için şeker

*buttermilk hazırlamak için, 1/2 su bardağı ılık süte 1 yemek kaşığı limon suyu ekleyip 15 dakika bekletin.

Hazırlanışı

  1. Fırını 190C ısıtın.
  2. Geniş bir kaba, unu, mısır ununu, kabartma tozunu ve tuzu eleyin. Şekeri ilave edin.
  3. Ayrı bir kapta eritilmiş margarini, yumurta ve yoğurdu iyice karıştırın. Unu ekleyip tüm malzemeler özleşene kadar yavaşça karıştırın.
  4. Fırın kabınızı yağlayın ve karışımı aktarın. Yeben mersinlerini aralıklı olarak üzerine serpiştirin ve üzerlerine hafifçe bastırın biraz hamurun içine girsinler. Fakat çok fazla değil zaten pişerken dibe doğru iniyorlar.
  5. Üzerine 1/4 bardak şekeri serpiştirin ve önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 35-40 dk. pişirin.

Afiyet olsun

11 Yorum var: to “ Yaban mersinli Kek


  • 4/10/2006 12:32 ÖS  

    bu bloglar sayesinde cok sey ogreniyorum dogrusu.. hatta Amerika`ya karsi onyargilarimda degisiyor zamanla. demek misir unu alamk istedigimde cornmeal alacakmisim...

    misirunlu kekin harika duruyor. ellerinize saglik


  • 4/10/2006 12:32 ÖS  

    bu bloglar sayesinde cok sey ogreniyorum dogrusu.. hatta Amerika`ya karsi onyargilarimda degisiyor zamanla. demek misir unu alamk istedigimde cornmeal alacakmisim...

    misirunlu kekin harika duruyor. ellerinize saglik


  • 4/11/2006 8:22 ÖÖ  

    selam,

    blueberry yi çok severim. Pancakelerde de çok güzel oluyor. Her ne kadar Amerikan mutfak kültürüne asla ısınamayacak olsam da ellerine sağlık. Eminim ki çok lezzetli olmuştur.


  • 4/11/2006 4:35 ÖS  

    Defne, cornmeal'in bu kadar cesidi oldugunu bende bilmiyordum :) Ama kekde kullanildiginda gercekten lezzetli oluyor.

    K.i.s.d , blueberry bende burda kesfettim ve simdi cok seviyorum. Cok lezzetli bir meyve ve ozellikle keklere cok yakisiyor. Birde Amerikan mutfagi diye birsey yok bence zaten. Sadece hamburger ve sosisleri var. :)


  • 4/23/2006 4:19 ÖS  

    Amerikan mutfagi diye bir sey yok da ne demek? Bir blog yaparak yemek konusunda uzman olunmuyor bence, biraz daha acik ve saygili olalim. Boyle ukala yorumlar yapmak yerine belki de kulturu tanimak ona acik olmak lazim.

    Bizim de Turk Mutfagimiz eger Yunan Mutfagina, Suriye Iran Israil mutfagina bakarsaniz hepsinden birseyler almis. Amerikan mutfagi bence var ve de o da kulturlerin birlesmesiyle olusmus. Apple Pie?? Choc. Chip Cookies?? Su anda ilk aklima gelen iki sey ayrica da hem hamburger hem de sosis Alman kulturunden gelmis. Meatloaf.. Burrito, Chinese..Deviled eggs baked beans...tamales..yedigimiz bir cok mexican, chinese yemekler gene kulturlerine biraraya gelmesiyle Amerikan Mutfagini olusturmus. American chinese kesinlikle Chinese yemeklerinden farkli mesela.

    Amacim saygisizlik degil ama bazan boyle muthis genellemeler okuyorum, ve cevap yazmadan gecemiyorum. Hoscakalin,

    Bobby nin annesi


  • 4/24/2006 9:23 ÖÖ  

    Sevgili Bobby nin annesi
    Amacim Amerikan mutfagini kotulemek degil. Sadece bizim gibi yoresel, kendilerine ait zengin bir mutfaklarinin olmadigini, sizinde belirttiginiz gibi diger farkli ulkelerin mutfaginin birlesmesinden olustugunu dusundugum icin bu sekilde yazdim. Uzman degilim, yaniliyor olabilirim, sizinde bu konudaki goruslerinizi saygiyla karsiliyorum.


  • 4/24/2006 11:04 ÖS  

    Sevgili Arkadaslar.

    Bende Amerikada yasayan biri olarak bu dialoga bir yorum yapmak istedim. Buradan Amerikan mutfagini analiz edecek degilim ama sunu aciklamak istedimki Amerikan mutfagi ile Amerikan yemek multuru arasin derin bir fark var. Bu ulkede yemek isi en onemli is. Ahcilar en iyi para kazanan adamlar. Buradaki yemek ekonomisi ve bu is icin harcanan paralari bilseniz akliniz durur. Amerikadaki yemek kulturu cok cesitli ve zengin. Butun dunyanin bulustugu bir yerde New York ta ornegin bu kadar cesitlilik de hem dogal hemde cok guzel. Fakat bu yemek kuturu dedigimiz sey.


    Burda bir restaurant secerken ornegin ulke mutfagini seciyorsunuz. Cin, Meksikan, Hint vs ve Amerikan dan bunlardan biri ornegin. (www.menupages.com restaurant cesitlerini gormek icin iyi bir site)
    Yani bu ulkede eger cin yemegi yiyorsaniz bu cin mutfagi oluyor dogal olarak.
    Amerikan cini diye bir sey yok. Kimsenin boyle bir cabasi da yok. Evet belki cin mutfagi ile ayni sey degil kendine ait bir tarzi var o da maalesef fast food olmus olmasi.
    Amerikan tarzi bir restaurant da giderseniz Alev hn. in dedigin gibi bulabileceginiz seyler biraz sinirli. Et yiyebilirsiniz yada et veya et yined et. Ama kesin Apple pie da bulunur tabi. Bu Amerikan mutfagi.

    Amerikan mutfagi buraya gelen degisik uluslarin kendi yemek kulturlerini burda gani gani bulunan dogal urunlerle (et, misir, elma, fistik vs) ile birlestirerek ortaya cikarttiklari bir kultur.
    Fakat bizim mutfamizin cesitligi ile kiyaslanmasi biraz ayip olur diye dusunuyorum zaten kimseninde boyle bir cabasi yok sanirim.

    Cok uzattim, toparliyayim. Her ne kadar bende Alev hanima bu anlamda katiliyor olsamda, bobby e de genelleme yapilmasi konusunda hak veriyorum. Alev hanimda yorumunda biraz kisadan kestirmis.


    Sevgiler saygilar...


  • 4/25/2006 9:46 ÖS  

    Dedigim gibi amacim saygisizlik degildi. Yanlis anlamadiginiz ve cevaplariniz icin ikinize de cok tesekkurler. Alev Hanim a istemeden biraz fazla cikistim galiba. Dedigim gibi ben bu konuda uzman filan degilim. 13 yildir burada yasiyorum ve biraz yemek yapmaktan cok yemek kitabi - yemek tarifi toplama hastaligim var, okuduklarima dayanarak bir yorum yapmistim. Dedigim gibi amacim cikismak degildi ama ses tonum oyle cikmis biraz, ozur diliyorum buradan.

    Ben ozellikle hamur islerine merakliyim (neyse ki cok fazla yapmaya vaktim olmuyor yoksa yanmistik) o yuzden o konuda kitap tarif cok okur, biriktiririm. Zinnur da Binnur da buralardan guzel tarifler yapiyorlar ara sira bloglarinda. Tavsiye ederim. Ben de bana kalirsa Turk sofrasini tercih ederim ama arada bir degisiklik fena olmuyor. Mesela sevdigim sofralardan biri Sukran Gunu sofrasidir. Firinda hindi, stuffing, firinda sweet potatoes, patates puresi, yesil fasulye hatta cranberry sosu bile-tatli olmasina ragmen- alistigim ve sevdigim tatlar.

    Tekrar sevgiler,

    Bobby nin annesi


  • 4/25/2006 10:13 ÖS  

    isimsiz arkadasim
    Ayrintili yorumun ve dusuncelerini paylastigin icin cok tesekkur ederim.

    Bobb nin Annesi
    Rica ederim. Benim yazdiklarima yorum yazilmasi cok hosuma gidiyor. Bu sekilde fikir alisverisi olmasindan cok mutluyum. Bloglarda fikirler paylasildiginda bircok guzel seyleride ogreniyoruz.

    Bende ozellikle hamur islerine merakliyim ve isin kotusu bunlari yapmaktan da cok hoslaniyorum :)Ayrica sitemi takip ediyorsaniz ozellikle farkli mutfak kulturlerinden ornekler vermeye calisiyorum. Yeni lezzetleri kesfetmek en buyuk hobim oldu diyebilirim.

    Sevgilerimle


  • 6/25/2006 2:52 ÖS  

    merhaba alev,

    bugun senin Yaban mersinli Kek'ini denedim. ama evde normal un ve cornmeal vardi. ikisini karistirip kullandim. uzeri icin de evde olan raspberry'den kullandim. sonuc biraz kitir kitir ama cok hos birsey oldu.

    bir daha sefere senin tarifinde oldugu gibi yari corn flour yari corn meal kullanicam.

    bir de tarif verirken kullandigin kek kaliplarinin/tabaklarinin olculerini verirsen bizim icin cok kolaylik olacaktir.

    cok tesekkurler ve sevgiler


  • 9/10/2009 9:23 ÖÖ  

    ya tam aradığım tarif. mısır unlu kek arıyodum, yaban mersinim de var. ya bu kadar olur. süpersin. bugun yapacağım.

linkwithin

Related Posts with Thumbnails