24 Nisan 2006

Taş Fırında Pide Partisi  

12 Yorum var

Cumartesi günü Fenerbahçe-Galatasaray maçını seyretmek için arkadaşlarımızı evimize davet ettik. Aynı gün aslında eşimin doğum günüydü. Fakat doğum günü kutlamaktan hoşlanmadığı için kimseye söylemek istemedik. Ama ben yine dayanamayıp ufak bir doğum günü pastası hazırladım :) ve süpriz bir doğum günü partisinide bu şekilde gerçekleştirmiş olduk. Parti menüsü şöyleydi:

Partinin ana menüsü aslında "Taş Fırında Karadeniz Pidesi ". Bunu söyleyince kimse inanmadı doğal olarak :) Gazlı fırında nasıl taş fırındaki gibi bir pide yapılabilirki dimi. Ama aslında düşündüğünüzden çok daha kolay. Burda "Baking Stone" adıyla gazlı fırınlar için özel seramikler satılıyor. Bunlar hem benim istediğim kadar büyük değil hemde pahalı olduğu için alternatif kendi taş fırınımı kendim yaptım. Tek ihtiyacınız olan cilalanmamış kiremit yer seramiği. Sanırım bunu Türkiye'de de kolaylıkla bulabilirsiniz. Burda ise Home Depot veya Lowes'da "Unglazed quarry tile " olarak bulabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey fırınınızın büyüklüğüne göre istediğiniz sayıda alıp fırın teline yerleştirmek. Çok kalabalık olduğumuz için ben her iki rafıda kullandım. Benim fırınıma 4 adet büyük boy, 6 adet ufak boy taş sığdı.


Pide hamurunu (tarifi için buraya tıklayınız) bir gece önceden 2 ölçü olarak hazırlayıp mayalandırdıktan sonra dolaba kaldırdım. Sabah taşları karbonatlı suyla temizleyip fırına yerleştirdim. Bu arada taşların kesinlikle kimyasal deterjanlar ile temizlenmemesi gerekiyormuş. En iyi ve güvenli yöntem karbonatlı su (baking soda) ile temizlemekmiş. Ayrıca taşların 200C derecede ( 400F) minimum 1 saat önceden fırında ısıtılması gerekiyor. Bende fırın 1 saat boş kalmasın diye bu süre içinde patatesli poğaçaları da pişirmiş oldum :)

Maç buranın saatiyle öğlen 12'de başlayacağından herkes hemen hemen gelmişti bile. Benim içinde uzun bir pide hazırlama maratonu böylece başlamış oldu.

12 Yorum var: to “ Taş Fırında Pide Partisi


  • 4/24/2006 4:24 ÖS  

    Gercekten iyi bir fikir...Gecen gun bir ingiliz blogunda da pencere kenarlarindaki boya artigi vs. kazimaya yarayan bir aletin limon kabugu rendesi gibi kullanildigini gormustum. Esime bir kac mutfak aleti icin hirdavatciya gitmemiz gerektigini soyleyince ne yapacak acaba ;)


  • 4/24/2006 9:11 ÖS  

    ALev,

    sayfaniz ilk kez giren ve pide, lahmacuna bayilan biri olarak karsima cikan oneri (ayrica USA`da olan biri olarak da) tek kelimeyle agzimin ensemde fiyonk olmasina yetti. Supper bir fikir. Guzel bir blog oldugu kesin, tas firin fikrinden belli.

    Sevgiler


  • 4/25/2006 9:57 ÖÖ  

    Partiye katilip o muhtesem pideyi yemis biri olarak soyleyebilirim ki pideler muhtesemdi. Tas firin fikri suppeerrr aynen bende yapiyorum. Pide tarifini denemek icin daha fazla bekleyemiycem, tadi damagimda kaldi. Alev Turkiye Tas Firincilar dernegi seninle gurur duyuyor :)


  • 4/25/2006 1:12 ÖS  

    merhaba alev,

    parti menun muthis olmus. gelemedigim icin uzuldum ama biliyorsun o gun buraya dogru gelen bir ucaktaydim:) neyse yerime vekaleten esim gelmis:) insallah bir daha sefere ben de bu nefis pidelerden tadarim.

    tas firin pidesi yapmak icin yer seramigi kullanmak cok guzel bir fikir. taslari sildigin karbonatli su sisede mi satiliyor yoksa toz halde mi?


  • 4/25/2006 8:34 ÖS  

    merhaba Alev,

    Firini kac Fahrenheit'a ayarladin diye soracaktim. Birde taslarin ustune pideyi altini yaglamadan mi koyuyorsun?

    Tesekkurler


  • 4/25/2006 8:51 ÖS  

    Merhaba
    Firini 400 F ayarliyorum ve hamurlari yaglamadan direk olarak tuglanin uztune koyuyorum. Zaten hamurlarin tuglalarin uzerine kolay aktarilabilmesi icin duz bir tahta yada plastik tepsinin ustunu unlayip kullaniyorum. Boylece hamurlarin alti hafif unlanmis oluyor. Kesinlikle yag kullanmiyorum.


  • 4/26/2006 9:24 ÖÖ  

    Kuzenciim, tas firin fikrin cok iyiymis. Boylece hepimize ne kadar yaratici oldugunu bir kez daha kanitlamis oldun. Pide olayina bu yeni yaklasimi getirdigin icin seni tebrik ederim. Bu kadar pide lakirdisindan sonra bari gidip soyle bol kasarli bir pide aliyim. Seninkinin yanindan bile gecemez biliyorum ama o nefis pidelerini yiyebilmem icin uzun bir ucak yolculugu yapmam gerekeceginden simdilik buradakilerle idare edecegim.
    kocaman opucukler


  • 4/27/2006 2:25 ÖS  

    Merhaba Alev,
    Sayfani severek takip ediyorum zaten ama su tas firini gorunce yerimden zipladim resmen sevincten:) Cok severim pideyi. Ben de NJ'de oturuyorum, en kisa zamanda bir home depot'ya gitmek sart oldu bu durumda. Aklinla bin yasa:)) benim blogum da www.hindistan.us . vaktin oldugunda bir goz at istersen.

    Selamlar
    Bezen


  • 4/27/2006 11:30 ÖS  

    Sevgili Bezen
    Ben zaten senin sitenin bir takipcisiyim :) YAzilarinizi begenerek okuyorum. HEmde sayenizde yeni yerleri kesfediyorum. Taslar gercekten inanilmaz sonuc veriyor. Bugun de baget ekmek yaptim inanilmaz guzel oldu.

    Kuzencim
    Sen gel ben sana hergun pide yaparim. Sevgilerimle


  • 6/06/2006 8:54 ÖÖ  

    Merhaba Alev,
    sitende bu fikri görünce hemen denemeye karar verdim.
    gercekten cok iyi oldu.benim bir sorum var.alti beyaz kaldi .pideler kesinlikle pismisti ama altlari renk almamisti.böyle mi oluyor ? yoksa benim firínimdan dolayi mi böyle oldu?ben taslari telimin üzerine ve firinin artasina yerlestirdim.acaba burada mi hata yaptim?
    tekrar tesekkürler
    Nezaket


  • 6/06/2006 9:49 ÖS  

    Merhaba Nezaket,
    Pidenin alti sert ve biraz yanmis olmasi gerekiyor ayni firinlardan aldigimiz pideler gibi. Acaba taslar yeterince isinmamis olabilirmi? Min. 1 saat taslarin isinmasi gerekiyordu. Firin isisindan dolayi olabilir.


  • 6/04/2008 11:21 ÖS  

    aa alev bu yazini daha simdi gordum kac sene sonra.. kacmis gozumden!:)
    okuyanlara soyliyim dedim, ben de pide partisindeydim ve pideler, pastalar hersey mukemmeldi.Tarifi o zaman almistim senden hatta NY'da pide ozleyen baska bi kac arkadasa da verdim tarifini..bu yazinin linkini gonderiyim bari soranlara.
    Sevgiler, selamlar.
    Dido

linkwithin

Related Posts with Thumbnails