04 Mart 2006

Armutlu & Fındıklı Tart (Frangipane Tart)  

6 Yorum var



Gecen haftasonu markette alısverıs yaparken eşim elinde 2 adet armut ile gelip bunlardan bir tatlı yaparmısın dedi. Nasıl bir tatlı yapacağımı bilmiyordum ve yemek kitaplarını ve internetten araştırmaya karar verdim. Böylece ilk defa FRANGIPANE tart ile tanışmış oldum :) Sözlükten karşılığına baktığımda badem ile yapılan krema dolgusu olarak çevrilmişti. Daha önce hiç duymamış ve tatmamıştım ama resimlerde inanılmaz lezzetli görünüyordu. Tek sorun evde badem olmamasıydı ve buyüzden badem yerine fındık kullanmaya karar verdim. Birkaç farklı tarifi karıştırarak kendi malzemelerime göre uyarladım. Muhtesem lezzetli bir tatlı oldu. Yerken sanki acıbadem kurabiyesi ile yapılmış gibi hissediyorsunuz. 2 gün ancak dayandı diyebilirim ve tadı damağımızda kaldı.

Malzemeler
cup ölçüsü olarak normal boyutta su bardağı kullanabilirsiniz.

Tart hamuru

  • 1 +1/4 cup Un
  • 1 yumurta sarısı
  • 2 yemek kaşığı çok soğuk su
  • 1 tatlı kaşığı vanilya extract
  • 1/3 cup cup şeker
  • 1/4 tatlı kaşığı tuz
  • 113 gr. soğuk margarin
  1. Küçük bir kapta yumurta sarısı, soğuk su ve vanıilya karıştırın.
  2. Ayrı bir kapta soğuk margarini küçük parçalaya bölüp, un,tuz ve şeker ile karıştırın. Margarin soguk olduğu için karıştırma işlemini pastry cutter aletiniz yoksa iki bıçak kullanarak yada rondonuz ile yapabilirsiniz.
  3. Un pütürlü ekmek kırıntısı gibi kıvama gelince yumurtalı karışımı ekleyip yoğurun.
  4. Hamuru şeffaf folyoya sarıp en az 30 dk soğuması için dolaba kaldırın.
  5. Fırını 185 derece (375F) ısıtın.
  6. Tart hamuru sertleştiğinde oklava ile koyacagınız tart kalıbına göre daire şeklinde açın. Bu aşamada yapışmaması için isterseniz un kullanabilirsiniz. Ben 2 şeffaf folya arasına koyarak açtım ve çok daha kolay oldu.
  7. Tart kalıbına hamuru yaydıktan sonra ortasının kabarmaması için yuvarlak yanmayan kağıt kesip içine fasulye veya pirinç koyun. Önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 20 dk. pişirin.
  8. Ortasındaki kağıdı çıkartıp tekrar 5 dk. daha pişirin ve soğuması için kenarda bekletin.

Dolgu Malzemesi

  • 2 adet yumuşak olmayan Armut
  • 1 cup fındık
  • 1/2 cup seker
  • 1/4 cup Un
  • 85 gr. Margarin (3/4 stick)
  • 2 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı vanilla extract (sıvı vanilya yerine tozda kullanabilirsiniz)
  • 1 yemek kaşığı acıbadem likörü (isteğe bağlı)
  • 1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi
  1. Fındıkların iç kabuklarını kolay soyabilmek için ısıtılmış fırında kabukları elinizde kolay dağılabilecek kadar yaklaşık 7-8 dk. ısıtın.
  2. Tamamen kabukları soyulmuş fındıkları 1/4 cup şeker ile rondoda toz haline getirin.
  3. Ayrı bir kapta oda sıcaklığındaki yumuşak margarini geri kalan 1/4 cup şeker ile krema haline gelene kadar çırpın. Tek tek yumurtaları ekleyin ve çırpın.
  4. Limon rendesi, vanilya, acıbadem likörünü ekleyin.
  5. Unu ve fındıklı karışı ekleyip tahta bir kaşıkla karıştın.
  6. Armutları soyup ortasından uzunlamasına 2 parçaya bölün. Ince ince dilimleyin. Ama dilimleri ayırmayın armut bütün gibi durmalı.
  7. Pişmiş tartın içine dolgu malzemesini yayın ve üzerine 4 adet dilimlenmiş armudu karşılıklı olarak bütün halinde koyun.
  8. Önceden ısıtılmış olan fırında 35 - 40 dk. altın rengini alana kadar pişirin.
  9. Fırından çıkarttığınızda armutların üzerine kayısı reçeli sürün.

Afiyet olsun.

6 Yorum var: to “ Armutlu & Fındıklı Tart (Frangipane Tart)


  • 3/05/2006 6:58 ÖÖ  

    ellerine sağlık çok güzel görünüyor en kısa sürede bende yapacağım
    www.blogcu.com/melissa2
    beklerim


  • 3/05/2006 12:39 ÖS  

    Bu ne güzel resim böyle, eminim tadı da mükemmeldir...:) Eline sağlık, sevgiler...

    Safran


  • 3/06/2006 7:48 ÖÖ  

    Eline sağlık Alev, çok güzel olsa gerek, pişmiş armudu seviyorum ben (aslında tart üzerinde pişen tüm meyveleri seviyorum:)


  • 3/06/2006 7:05 ÖS  

    Merhaba melissa siteni ziyaret ettim. Cok guzel basarilar dilerim.

    Safran , tadida inanilmaz lezzetli ve degisik.

    Sibel, gercekten degisik bir tart. Acibadem lezzetinde ve armut inanilmaz yakisiyor bu tatliya.


  • 3/10/2006 1:41 ÖÖ  

    Merhaba Alev,
    pasta cok nefis görünüyor. Ellerinize saglik :-) Mutlaka denemek istiyorum, ama cup ölcüsü ile hic calismadigim icin sizden bir ricam olacak: Cup ölcüsünü gram ölcüsü olarak verebilirmisiniz (tabii eger mümkünse)?
    Tesekkürler & sevgiler
    Ayfer


  • 3/10/2006 7:30 ÖÖ  

    Merhaba Ayfer
    Ben buradaki olcu kaplarini kullaniyorum. Uzerinde 240ml. yaziyor. Yani normal bir su bardagi olcusu ile ayni. Mutlaka dene gercekten cok degisik bir lezzet.

linkwithin

Related Posts with Thumbnails