21 Şubat 2006

Zeytinyağlı Dolma  

2 Yorum var


Herkes eminim zeytinyağlı dolmayı güzel yapıyordur. Fakat nedense annemin yaptığı dolma bana herkesin yaptığından çok daha lezzetli geliyor ve asla annemin gibi yapabileceğime inanmıyordum. Özellikle benim gibi hiç deneyiminiz yoksa buna cesaret edemiyorsunuz. Geçen haftasonu eşim, yaklaşık 1 yıldır dolapta bekleyen yaprakları gösterip, dolma yapmanın zamanı gelmedi mi artık dedi :) İşte, sonunda yaptım. Sonuçmu : HARIKA..

Yinede benim icin annemin dolması hala en mükemmeli. Canım annecim tarifin ve detaylı anlattığın için çok teşekkür ederim.

Malzemeler

  • 5 adet soğan
  • 1 su bardağı zeytinyağ
  • 3 su bardağı pirinç
  • 1 pk dolmalık kuş üzümü
  • 1 yemek kaşığı nane
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı dolma baharı
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 tutam karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 adet limon suyu
  • 1,5 su bardağı su
  • 1 pk. dolmalık fıstık

Hazırlanışı

  1. Pirinçler ıslatılır ve soğanlar kavrulana kadar suda bekletilir.
  2. Yapraklar sıcak suda hafifçe haşlanılır. Konserve ise sıcak suya batırılıp çıkarılır.
  3. Soğanlar yemeklik kare kare doğranır. Zeytinyağ ile renkleri matlaşana kadar yaklaşık 10-15 dk devamlı karıştırılarak harlı ateşte kavrulur.
  4. Kavrulan soğanlara pirinçler eklenir ve karıştırılır. Ardından üzümler ilave edilir ve devamlı karıştırılarak yaklaşık 5-6 dk. pirinçler suyunu çekene kadar kavrulur.
  5. Nane, karabiber, dolma baharı, tarçın ve şeker konulur tekrar karıştırılır. Tuzu ilave edilir.
  6. 1/2 limonun suyu ve 1,5 bardak su eklenerek karıştırılır ve tencerenin ağzı kapatılarak ocaktan indirilir.
  7. Tencerenin dibine yapraklardan bir sıra konulur. Sarılan dolmalar sırayla dizilir.
  8. Kalan 1/2 limon suyu ve 2 bardak su dolmaların üzerine dökülür, yaprakla üstleri kapatılır.
  9. En üstüne düz bir tabak konularak tencerenin kapağı kapatılır önce yüksek ateşte hafifçe buharlar çıkana kadar 2-3 dk pişirilir. Sonra kısık ateşe çevrilir toplam 1 saat pişirilir.

Afiyet olsun

2 Yorum var: to “ Zeytinyağlı Dolma


  • 2/28/2006 12:13 ÖÖ  

    biz de esimle bu aksam ayni konuyu konustuk :) ne olacak bu dolapta 1 senedir(!) bekleyen yaprklarin hali diye :))
    duygu


  • 2/28/2006 1:29 ÖS  

    Duygu
    Ozaman artik zamani gelmis sanirim. Simdiden kolay gelsin diyorum :)

linkwithin

Related Posts with Thumbnails