20 Şubat 2006

Kabaklı, Keten Tohumlu Ekmek  

5 Yorum var


Son zamanlarda heryerde keten tohumunun saymakla bitmeyen yararları hakkında yazılar yayınlanıyor. Aslında yıllar öncesine dayanan bu bitkinin kıymetini sanırım yeni yeni anlamaya başladık. İçerdiği Omega-3 sayesinde hormonel kanser türlerinde (göğüs, prostat vb.) kansere karşı koruma sagliyor ve tümör hücrelerinin büyümesini engeliyor. Menopoz doneminde ise kesinlikle kullanilmasi tavsiye ediliyor. Hatta günde 1 yemek kaşığı alındığında ayda ortalama 4-5 kilo verilebiliyormussunuz. Fakat sanırım dozunu kaçırmamakta yarar var :)

Keten tohumu susama benzeyen, tadı olmayan , kahverengi , parlak bir madde. Öğütüldüğünde tadı ve görüntüsü kepekli una çok benzediği için rahatlıkla ekmeklerde, kek ve kurabiyelerde kullanabilir , hatta sabah kahvaltılarında yoğurt içerisinde rahatlıkla yiyebilirsiniz. Marketlerde öğütülmüş olarak bulabileceğiniz gibi isterseniz resimdeki gibi tohum halinde alıp kahve öğütücüsünde kendinizde öğütebilirsiniz. Bir önemli bilgide, tohum halinde aldığınızda buzdolabında uzun süre saklayabilirsiniz.

Malzemeler:

  • 1+1/2 cup Un

  • 1 cup kepekli un

  • 3/4 cup şeker

  • 1/2 cup öğütülmüş keten tohumu

  • 1/4 cup kahverengi şeker

  • 1 yemek kaşığı kabartma tozu

  • 1 çay kaşığı tarçın

  • 3/4 çay kaşığı tuz

  • 1/4 çay kaşığı karbonat

  • 1/4 çay kaşığı hınt cevizi (nutmeg)

  • 2 adet yemeklik kabak

  • 1 cup yoğurt

  • 2 adet yumurta

  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ

  • 1 çay kaşığı vanilya

  • 1/4 cup iri dövülmüş ceviz

(Cup ölçüsü normal su bardağı ölçüsüdür)

Hazırlanışı

  1. Fırını 175 derecede ısıtın (350F)
  2. Kabağın kabuğunu soyup rendeleyin. Eğer çok sulu ise kağıt havlu ile fazla suyunu emdirin.
  3. Kuru malzemelerin tamamını bir kabın içerisine eleyin.
  4. Yoğurt, yumurta,yağ ve vanilya (eğer sıvı vanilya kullanıyorsanız) unlu malzemelere karıştırın.
  5. Ardından kabak rendesini ve cevizleri katıp çok fazla karıştırmadan yağlanıp unlanmıs ufak dikdörtgen borcam kalıbına (9"x5") dökün.
  6. Üzerine 2-3 adet irice dövülmüş ceviz serpin.
  7. Önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 1 saat pişirin.Fırınınızın ısısına göre süre değişebilir. Ortasına çubuk batırıp kuru olduğuna emin olun.
Ekmekden çok lezzetli bir kek kıvamında oluyor. Kabak ekemeğin yumuşak ve nemli olmasını sağlıyor. İnanılmaz lezzetli ve sağlıklı olduğu için evimizde en sık yapılanlar arasına girdi bile. Mutlaka denemenizi tavsiye ederim.

Afiyet olsun.

5 Yorum var: to “ Kabaklı, Keten Tohumlu Ekmek


  • 2/20/2006 6:57 ÖS  

    alev'cim, yine cok guzel ve degisik bir tarif vermissin.

    ozellikle maya gerektirmemesi bence yapimini kolay kiliyor. kabak kullanma fikri de cok degisik. en kisa zamanda denemeyi dusunuyorum.

    ben de keten tohumunu hem salatalarda hem de musli yada yukaf ezmesinin icinde kullaniyorum.

    ellerine saglik.


  • 2/21/2006 7:19 ÖÖ  

    Eline sağlık Alev, çok hoş bir ekmek bu.. Mayasız olması da büyük kolaylık gerçekten. Ben bu tarz katkılı ekmekleri özellikle peynirle birlikte çayın yanında seviyorum, acıktığım saatlerde:)


  • 2/21/2006 10:49 ÖÖ  

    canım,muthissin
    ne guzel tarifler herbirini denemek icin listeme aliyorum.
    Seni cok ozledim


  • 2/21/2006 1:30 ÖS  

    Merhaba,
    Bu tarif ilgimi cekti. Amerika oldugunuzu gorunce sormak istedim. Keten tohumu buradaki flaxseed midir? Cevabiniz icin simdiden tesekkurler.


  • 2/21/2006 2:05 ÖS  

    canim ablam
    Daha pek cok guzel tarifimlerim var. Bende seni ozledim.

    Sevgili Basak
    Evet burada Flaxseed olarak geciyor.

linkwithin

Related Posts with Thumbnails